Zavřít reklamu

Súdnu vojnu medzi Applom a Samsungom netreba príliš pripomínať. Reuters pred pár hodinami priniesol zaujímavú správu ohľadom svetoznámej situácie, ktorá odhaľuje množstvo zaujímavých informácii z pozadia večných správ o súdnych sporoch a pravdepodobne patrí medzi tie správy, ktoré dokážu upokojiť verejnosť a verejnú mienku o terajšom vedení Applu. Ako sa v článku vydanom na stránke agentúry píše, CEO Applu Tim Cook nikdy nechcel zažalovať svojho juhokórejského priateľa a rivala v jednom, Samsung.

„Tim Cook ako nástupca Steva Jobsa v pozícii CEO bol podľa ľudí oboznámených so situáciou zásadne proti obžalovaniu Samsungu, najmä pre mimoriadnu dôležitosť spoločnosti ako dodávateľa komponentov pre iPhone a iPad.“ Ale Jobsovi došla trpezlivosť pre podozrenie, že Samsung počítal s tým, že ho partnerstvo ochráni pred bojom.“ Apple svoju žiadosť o súdny spor podal v apríli 2011, teda pred takmer dvomi rokmi a spustil tak sériu súdnych sporov v Európe, Ázii a Austrálii. Keď Apple vyhral v auguste 2012 „miliardový“ spor proti Samsungu, zdalo sa, že kalifornský gigant dostane príležitosť zakázať vybrané modely telefónov od Samsungu, čím by dramaticky ovplyvnil konkurenciu v telefónnom priemysle. Nestalo sa tak a tieto telefóny sa predávajú dodnes, bez väčších náznakov toho, že by sa Apple a Samsungom vôbec niekedy súdili.

steve_jobs_tim_cook

Spravodajská agentúra si myslí, že sa Apple zrejme rozhodne upokojiť. Tomuto faktu hrá do kariet tiež fakt, že Cook nikdy nechcel žalovať Samsung a teda je možné, že dôjde k mimosúdnemu vyrovnaniu či dohode. Bol to totiž Steve Jobs, ktorý vyhlásil, že je ochotný vyhlásiť termonukleárnu vojnu s Googlom, pričom hodlá minúť každý jeden cent financií Applu na to, aby vyradil „Androidy“ z trhu. A Samsung bol jedným z najväčších výrobcov takýchto zariadení, ktorý zároveň niekoľkokrát okopíroval dizajn existujúcich Apple produktov.

Aj keď sa Apple začína vzďaľovať od Samsungu, ešte stále je na ňom veľmi závislý, čomu nasvedčuje aj množstvo displejov, pamätí, úložísk a v konečnom dôsledku aj procesorov Apple Ax, ktoré spoločnosť využíva v súčasných generáciách iPhone, iPod touch, iPad a Apple TV. „Ľudia to hrajú, pretože to predstavuje akúsi drámu, no realita v biznise je taká, že teplota nie je až taká vysoká,“ tvrdí jeden z právnikov, ktorý sledoval vedúcich oboch spoločností. „Obchod s pamäťami bol v roku 2005 extrémne nestabilný a Apple chcel uzavrieť dohodu s dodávateľom, ktorý mal pevný finančný základ. Samsung v tom čase vlastnil 50% podielu na trhu s NAND flash pamäťami,“ tvrdí zdroj oboznámený s diskusiami.

Tim-Cook-Apple-CEO-with-Apple-Logo-and-Steve-Jobs-2

*Zdroj: 9to5mac.com, Reuters.com

Dnes nejčtenější

.