Zavřít reklamu

O tom, že Apple hodlá v budúcich generáciách telefónov iPhone a ďalších svojich zariadení využívať nové technológie, nasvedčuje aj prítomnosť nového pracovníka v centrále spoločnosti Apple v Cupertine. Spoločnosť totiž tento týždeň najala bývalého zamestnanca LG Display, Dr. Jeung Jil Jee, ktorý je známy predovšetkým ako expert spoločnosti na OLED technológiu, akú momentálne využívajú viaceré mobilné telefóny od Samsungu či spomínaného LG Electronics, od Apple však žiadne.

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Apple takto rozhodol, môže byť skutočný záujem Applu o technológiu OLED, ktorú údajne spoločnosť chce použiť v inteligentných hodinkách, aké by nahradili 6. generáciu iPod nano a zároveň by slúžili ako notifikačné zariadenie závislé na telefónoch iPhone, respektíve ďalších zariadeniach so systémami iOS a Mac OS X.

Dá sa povedať, že je tento krok pre Apple celkom nevyhnutný, pokiaľ chce držať krok s technologickým pokrokom a aj naďalej chce predávať najtenšie a najkvalitnejšie zariadenia. Organická LED technológia je v porovnaní s LCD panelmi ľahšia, úspornejšia, jasnejšia a je možné ju ohýbať, vďaka čomu by aspoň jedno z budúcich zariadení kalifornskej spoločnosti bolo možné ohýbať – napríklad akýsi bezdrôtový notifikačný náramok. Na druhú stranu sú však OLED panely v dnešnej dobe drahšie a majú kratšiu životnosť v porovnaní s  LCD. Hlavným problémom sú v tomto prípade modré diódy, ktoré sa opotrebúvajú rýchlejšie a ich kvalita sa zníži o 50% už behom piatich rokov používania. Nakoniec by mohla vyriešiť problémy s výdržou batérie, ktorá je u smartfónov skutočne slabá, na čom sa podieľa aj čoraz výkonnejší hardvér a nadbytočne veľké množstvo pixelov, aké poskytujú napríklad rôzni „zabijaci iPhonu“ s 400 až 500 dpi hustotou pixelov u displejov.

Veľkou výhodou u OLED displejov je značne väčšie ušetrené množstvo energie, ktorú je neskôr možné využiť na iné činnosti s telefónom. Na takéto prekvapenie však zrejme nemusíme čakať a opäť sa zopakuje ten starý známy scénar, kde Apple opäť predstaví iPhone tenší o 20 percent v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a dvojnásobne vyšším výkonom. Aj keď nie je známe, kedy a či vôbec bude Apple využívať OLED, stále je tu možnosť, že sa spoločnosť rozhodne v spolupráci so Sharpom predstaviť mix LCD a IGZO, ktorý by umožnil vytvárať veľmi úsporné displeje, bez problémov s modrou farbou, aké OLED technológiu trápia.

OLED

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.