Zavřít reklamu

V dnešním díle o LR se budeme detailněji věnovat exportu. Export vyvoláme nejjednodušeji klávesovou zkratkou cmd + shift + E. Objeví se nám dialogové okno nabízející mnoho možností pro uložení fotografie.

První, co nám okno nabízí, je místo kam fotografie chceme exportovat. Já exportuji nejradši do stejné složky, odkud se fotografie načítá. V případě, že zmenšuji fotografie, nechávám vytvořit LR novou složku pojmenovanou například Resized.

Důležitou funkcí je výběr toho, jestli má LR fotografie se stejným názvem přepisovat, vybírat jim nové jméno, zeptat se co má dělat nebo krok jednoduše přeskočit. Doporučuji si tuto funkci raději vždy zkontrolovat. Abyste si omylem nepřepsali fotografie.

2_prepisovani

Název ukládané fotografie. Opět máme na výběr z mnoha možností. Osobně většinou nechávám název stejný, jako původní. Ale mnohdy se hodí nechat vytvořit názvy nové.

3_nazev

V dalším kroku nás čeká výběr formátu fotografie. Nejčastější bude zřejmě JPEG. Dále doporučuji omezit velikost fotografie, což může být praktické pro export fotografií například pro web.

5_velikost_rozliseni

Funkce Metadata umožňuje vyřazení exifu při ukládání fotografie a ponechání informací pouze o copyrightu. Může se to hodit v případě, že nechcete zveřejnit data o tom, jak jste fotografii pořídili. Další možností je Watermark neboli podpis na fotografii. Podpis si můžete sami editovat.

6_watermark

Možností pro editaci podpisu je mnoho. Osobně preferuji textový podpis, který se automaticky adaptuje na velikost fotografie. Ovšem můžete zvolit i grafický podpis v případě, že budete chtít na fotografii umístit vaše logo. Dále pak určujete vlastnosti podpisu jako například velikost, pozici, stín atd.

7_edit_watermark

Finálním krokem pro export je výběr toho, co má LR udělat až fotografii vyexportuje. Občas je třeba fotografie rovnou otevřít ve Photoshopu či jiném programu a tohle vám může urychlit vaši práci.

8_konec

Celý tento postup si pak můžete uložit  a používat ho i příště. Doporučuji si vytvořit postup například pro zmenšování fotografií na web, pro tisk atd. V budoucnu vám to může ušetřit spoustu času, převážně při práci s větším množstvím fotografiíí.

9_ulozeni_nastaveni

Dnes nejčtenější

.