Zavřít reklamu

Kapacitou, akú ponúka iPhone či iPad, sa netreba príliš chváliť, obzvlášť keď hodláte vaše zariadenie používať ako menší filmový prehrávač na cestách, na dovolenke či kdekoľvek mimo domova. Zahraničné spoločnosti sa snažia myslieť i na to a výtvor spoločnosti PQI vás skutočne dokáže presvedčiť, aby ste so sebou do vašej dovolenkovej destinácie nebrali celú DVD knižnicu aj s prehrávačom. Spoločnosť PQI Group pôvodom z Taiwanu sa so svojim externým diskom Air Bank pokúsi presvedčiť vás, že k úplnému prístupu k vašej knižnici stačí naozaj málo.

Rozbalenie produktu bolo v tomto prípade nesmierne jednoduché, čomu odpovedá i obsah balenia. V jeho vnútri nájdeme disk zabalený v koženom púzdre, manuál zložený z niekoľkých poskladaných A4 papierov, a kábel s podporou USB 3.0. Čo si všimnete už hneď po vybalení je totožnosť dizajnu s iPhone 4 a 4S, odlišujúci sa iba rozmermi a ovládacími prvkami. aj preto na mňa pôsobil produkt viac „Applovsky“ akoby mal byť doplnkom pre systémy Android, ktoré taktiež podporuje od verzie 2.1. Pre používanie na telefónoch je vyžadovaná voľne dostupná aplikácia Air Bank+, ktorú je možné stiahnuť nasnímaním QR kódu na zadnej strane balenia, alebo jednoducho zadaním názvu aplikácie do vyhľadávača App Store.

PQI_Air_bank

Pevný disk a WiFi

Air Bank pozostáva z troch hlavných komponentov – pevného disku s kapacitou 500GB alebo 1TB, WiFi anténou a vstavanou batériou s výdržou 8 hodín používania. I keď sa to zrejme dalo čakať, batéria vydrží skutočne len spomínaných 8 hodín a po vybití zariadenia je potrebné znovu ho nabiť za pomoci USB adaptéru, čo môže byť celkom veľkým problémom, pokiaľ sa rozhodnete zariadenie vziať na niekoľkodňovú stanovačku a nebudete mať po ruke zdroj napájania. V takomto prípade si budete musieť vystačiť s tromi, nanajvýš štyrmi rôznymi celovečernými filmami, ktoré dokážu obohatiť práve takýto typ akcie. Na čo si však budete musieť dávať pozor je práve vzhľad, ktorý sa síce snaží imitovať iPhone 4, no kvôli použitiu lesklých plastov je čierny model omnoho náchylnejší na odtlačky prstov, čo kazí dojem pri snahe zachovať úplnú čistotu zariadenia aj v čase, kedy sa nepoužíva.

Ako som už spomínal, pamäťové zariadenie má v sebe zabudovanú WiFi anténu, vďaka ktorej je schopné vysielať obsah do iPhone či iných zariadení. Pretože je potrebné telefón najprv k tejto sieti pripojiť, PQI umožňuje používateľom v domácnosti nastaviť disk tak, aby svoj signál zdieľal s počítačmi a zariadeniami pripojenými k aktuálnej WiFi sieti bez toho, aby museli najprv odpojiť svoje zariadenia od súčasnej siete a pripojiť ho k hotspotu PQI Air Bank, ktorý umožňuje pripojiť až 5 rôznych zariadení k nemu, pričom sám neposkytuje žiadne internetové pripojenie. Použitie WiFi v takomto prípade je omnoho lepšie riešenie ako Bluetooth, pokiaľ sa rozhodnete streamovať obsah v HD kvalite. Neviem však, či šlo o chybu konkrétneho modelu alebo o marketingový ťah, ale v prípade iPhone 3GS som mal problémy s pripojením sa k disku a podarilo sa tak vykonať až na piaty či šiesty pokus, pričom iPad mini žiadne takéto problémy nemal a všetky operácie zvládol bravúrne.

Air Bank+

Pre prístup k súborom na disku je však stále potrebné otvoriť aplikáciu Air Bank, ktorá sa ihneď po spustení pokúsi kontaktovať zariadenie. Počas prvých dní sa toto podarí na prvý či druhý pokus, no ojedinele sa môže stať, že ju zapnete až na pokus tretí, teda v čase, kedy už začínate premýšľať, či sa prístroj nepoškodil. To sa našťastie behom dvoch týždňov testovania nestalo a verím, že sa tak nestane ani v budúcnosti. Aplikácia svojim spracovaním pripomína Dropbox či staršiu revíziu e-mailového klienta, no jej ponuka sa mierne odlišuje väčším množstvom sekcii na spodku, ktoré slúžia hlavne ako jednoduché filtre súborov dostupných na disku. Vďaka nim sa nemusíte zbytočne preklikávať zložkami, stačí si jednoducho vybrať položku Movies a spustiť The Hunger Games odtiaľ. Presne toto je niečo, čo vyjadruje jednoduchosť Applu a čo som si predstavoval už dávnejšie ako súčasť OS Windows. Takýmto spôsobom môžete spustiť hudbu, obrázky, videá a aj dokumenty.

airbank-3

Napriek snahe vývojárov sa ani táto aplikácia nevyhla chybám a tak systém začne prehrávať dva súbory naraz v prípade, že sa rozhodnete spustiť skladbu a po pár sekundách či minútach film bez toho, aby ste najprv prehrávanú skladbu vypli. Nepríjemným prekvapením je tiež skutočnosť, že ani tento disk nedokáže prehrať súbory zakúpené na iTunes a miesto nich vám bude hlásiť chybu, že súbor nie je možné prehrať. Prehrávanie samotných filmov je takmer identické s bežným prehrávačom integrovaným v systéme, dokonca umožní vybrať si titulky alebo presúvať sa medzi kapitolami u filmov, pokiaľ to konkrétny MP4 súbor s videom podporuje. Veľkou výhodou oproti klasickému prehrávaču je možnosť prehliadať obsah disku počas prehrávania, ako aj stiahnuť daný súbor priamo na iPad či iPhone. Paradoxne pre prehrávanie týchto súborov , ktoré sa ukladajú do sekcie My Folder, musíte mať Air Bank pri sebe, aby bolo možné sa naň napojiť. I keď túto možnosť PQI poskytuje, mám pocit, že je len nadbytočnou a jej jedinou úlohou je šetriť výdrž batérie na úkor vstavanej pamäte iPadu mini či akéhokoľvek iného zariadenia, s ktorým je Air Bank používaný.

airbank-4

Verdikt

PQI Air Bank je vo svojom koncepte zaujímavým spojením prenosného DVD prehrávača, veľkokapacitného pevného disku a WiFi modemu. Aj keď prístroj môžete využívať ako 500GB externý disk s podporou USB 3.0, jeho primárnym účelom je možnosť sledovania videí na cestách, v prírode či na akciách, na ktoré jednoducho nemáte potrebu alebo nechcete brať váš MacBook a stačí vám len iPad alebo iPhone s dodatočným, no najmä veľkým úložiskom. Už kapacita 500GB sa postará o to, aby drobná krabička splnila svoju úlohu na 100% a nahradila tak postaršie prenosné DVD, aké je dnes možné zohnať za pár euro v supermarkete. Narozdiel od väčšiny z nich sa však Air Bank ľahko zašpiní a pokiaľ ho nebudete nosiť v pribalenom ochrannom púzdre, čaká vás čistenie disku takmer po každom použití. Výdrž batérie 8 hodín a spomínaná vstavaná WiFi anténa však robia z produktu niečo, čo sa na trhu nevidí každý deň a čo je určite vhodné aspoň vyskúšať. Vývojári by však mali popracovať na aplikácii, ktorá v súčasnosti obsahuje niekoľko drobných múch, ako napríklad spomínané prehrávanie hudby počas filmu, ktoré sa sem dostalo zrejme nedopatrením. Pokiaľ by som mal produkt pomenovať podľa mojich dojmov, výsledná odpoveď by znela: Apple TV na cesty.

PQI

Dnes nejčtenější

.