Zavřít reklamu

I keď Apple uviedol niekoľko podstatných zmien priamo v zozname zmien, ktoré priniesol update iOS 6.1, Apple mierne upravil i niektoré prvky používateľského prostredia mobilného operačného systému. I ja som sa rozhodol aktualizovať na nový systém a to jak na mojom iPhone 3GS, tak aj na iPade mini, ktorého recenziu si môžete prečítať v článku Recenze iPad mini pohledem studenta. Prv, ako začnem s menovaním zmien, ktoré som si všimol, najprv by som pripomenul, že nová aktualizácia je dostupná pre iPhone 3GS, iPad 2, iPad mini, iPod touch 4. generácie a všetky novšie. Aj keď piata generácia iPodu má ešte svoje problémy s procesom samotným.

Jednou z viacerých vecí, ktoré som si na novom operačnom systéme všimol ja a viacerí používatelia na internete, je výrazné zlepšenie výdrže batérie v porovnaní s iOS 6.0.2, ktorý vyšiel exkluzívne pre iPad mini a iPhone 5. Okrem opravy niektorých skutočne malých a zanedbateľných chýb, ktoré boli navyše len ojedinelé, 6.1 výrazne mení prostredie aplikácie Hudba a Passbook a opäť poteší niektorých používateľov vynulovaním nastavení mobilných dát, v mojom prípade ide o mobilný internet a MMS.

Hudba

Ako už hlásili vývojári, ktorí novú verziu operačného systému iOS 6 testovali, Apple sa spolu s updatom rozhodol prispôsobiť ovládacie prvky hudby na zamknutej obrazovke tým, ktoré predstavil na WWDC 2012. Po vydaní prvotnej verzie aktualizácie ostala Lock Screen prakticky identická so všetkými predošlými, líšila sa snáď len fotoaparátom, ktorý doň Apple implementoval v iOS 5 a zdokonalil v iOS 5.1. Ovládanie je teraz čistejšie, avšak môže trápiť niektorých používateľov, ktorí boli doteraz zvyknutí na veľké hodiny v hornej časti obrazovky. Tie sa teraz po dvojitom stlačení Home Button presunú do stavového riadku a prenechajú tak veľký priestor drobným ovládacím prvkom hudby. Pozoruhodne znie fakt, že tak Apple neučinil len v prípade iPhone a iPod touch, ale aj v prípade iPadu, kde ale pôsobí zaujímavejšie a detailnejšie, keďže poskytuje užívateľom možnosť presunúť sa v čase skladby a pôsobí viac ako prostredie iTunes 11.

iphone-hudba-61
    
iphone-hudba-62

Ďalšiu zmenu si všimnete hneď po spustení samostatnej aplikácie Hudba, kde sa programátorsky tým rozhodol prenechať viac priestoru názvu skladby a presunul jej dĺžku pod názov, hneď k menu autora. Táto zmena na mňa zapôsobila skutočne zvláštne a osobne sa mi starší vzhľad páčil omnoho viac.

ipad-lock-61

Passbook

Aplikácia, ktorú Apple predstavil prvýkrát v iOS 6 a ktorej vedľajšou úlohou je konkurovať technológii NFC, sa dočkala veľmi praktickej a užitočnej aktualizácie, vďaka ktorej aplikácia neobsahuje už len popis a odkaz na App Store, ale obsahuje praktický príklad toho, ako taká Passbook kartička vyzerá a nepriamo vám tak objasní i spôsob používania aplikácie samotnej, pokiaľ do nej v budúcnosti pridáte napríklad letenky od American Airlines. Pokiaľ vám však tento návod prekáža, odstrániť ho z ponuky nemôžete, aj keď to aplikácia umožňuje.

passbook-61
    
passbook-62
Apple Maps

Služba, ktorá si vyslúžila posmech pre svoje množstvo chýb, sa dočkala aktualizácie taktiež. Aj keď Apple sústavne aktualizuje dáta internetovej služby Maps, vedenie spoločnosti sa zrejme rozhodlo urýchliť proces dokončenia produktu a tak priniesol výraznejšie tlačítko „Nahlásiť problém“ do ponuky aplikácie. Nové tlačítko je navyše niekoľkonásobne viditeľnejšie ako doterajšie, ktoré predstavoval drobný text v spodnej časti obrazovky. Po kliknutí na tlačítko máte možnosť vybrať si z niekoľkých bodov, čoho sa vaša sťažnosť, respektíve hlásenie týka.

maps-61
    
maps-62

Ďalšie funkcie iOS 6.1 zahŕňajú podporu niekoľkých nových LTE sietí v Európe, Ázii, Amerike, Afrike, možnosť nákupu filmových lístkov cez Siri, opätovné sťahovanie či mazanie skladieb pre používateľov iTunes Match a pribudol režim Voice Dial Only pre hlasovú asistentku Siri.

Dnes nejčtenější

.