Zavřít reklamu

Snad každý z uživatelů iOS zařízení by přivítal možnost vyzkoušet si aplikace z iTunes App Store alespoň na pár minut nebo desítek minut v jejich plnohodnotné podobě a následně se rozhodnout, zda si hru nebo aplikací zakoupí. U her na konzole a počítače je běžné, že vychází demoverze, které obsahují jeden nebo více levelů ze hry, během kterých si hráč může udělat obrázek o zaměření a zpracování dané hry. V případě aplikací pak velké množství společností vydává takzvané trial verze, tedy časově omezené plně funkční verze aplikací, které po uplynutí časového limitu přestanou fungovat.

Bohužel v iTunes App Store se setkáme občas s demoverzemi, které jsou označené jako Lite. Těch je však jako šafránu a uživatele si tak mají jen velmi malou šanci udělat představu o tom, zda bude daná hra nebo aplikace vyhovovat jejich potřebám. Apple však bohužel neumožnuje aby si vývojáři aplikací přidali do svých aplikací vlastní odpočítávání času, které by se spustilo v momentě kdy bude daná aplikace nainstalována, jak je běžné u Mac nebo PC trial verzí aplikací a her. V případě iOS je vše řízeno na základě data v iOS zařízení a není možné, aby autoři dobu po kterou je aplikace plnohodnotně funkční ovlivnili jinak než na základě data a času nastaveného v telefonu, iPodu nebo iPadu. To se samozřejmě vývojářům nelíbí a tak je časově omezených aplikací a her v App Store jako šafránu.

Vzhledem k tomu, že drtivá většina aplikací a her kromě prvních několika set aplikací a her je spuštěna pouze jednou a následně odinstalována, jedná se ze strany Applu o logický krok jak donutit hráče a uživatele, aby si dané aplikace a hry zakoupili. Cena 0,89€ to navíc umožňuje a tak se stává že často zakoupíme aplikaci nebo hru, kterou skutečně již nikdy nespustíme. Apple by samozřejmě možností trial verzí potěšil spotřebitele, ovšem přišel by o své zisky z iTunes App Store, které mnohdy generují právě aplikace, jejichž skutečná hodnota neodpovídá ceně a uživatele je již nikdy nepoužijí. Je tedy otázkou, zda se například v případě nových API které logicky přijdou s vydáním iOS 7.0 nedočkáme funkce, která by umožnovala vývojářům vytvářet časově omezené verze aplikací a her. Z pohledu Applu to však zatím vypadá pro uživatele bledě, přece jen zisk je zisk.

app_store

Dnes nejčtenější

.