Zavřít reklamu

Ku iOS zariadeniam sa už dá pripojiť asi všetko. V januári na CES 2013 dokonca jedna firma prezentovala senzor, ktorý sa zapichne do zeme ku kvetinám a bude vás automaticky upozorňovať, kedy ich treba zaliať vodou. Zariadenie, ktoré vám teraz predstavíme, je však oveľa praktickejšie. Dokáže totiž na diaľku zapínať a vypínať elektrickú zásuvku. A tu by sme aj mohli skončiť. To podstatné už totiž bolo vysvetlené. WeMo Switch totiž nerobí nič iné. Zariadenie zasuniete do elektrickej zásuvky, cez domácu sieť wi-fi pripojíte do internetu a pomocou bezplatnej aplikácie zapínate i vypínate. Zdá sa vám to málo? V poriadku, tak trošku pridáme.

WeMo má jednoduchý veľmi účelný dizajn. Na jednej strane je, ako sa hovorí, „šteker“ do elektrickej zásuvky (samec) a na druhej strane je nová elektrická zásuvka (samica). Vznikla tak akási „elektrická priechodka“, ktorou vďaka spínacej elektronike môžete zapínať a vypínať ľubovoľné elektrické zariadenie pomocou svojho iPhone, iPod touch alebo iPad zariadenia.

Môžete tak na diaľku zapínať a vypínať lampu, počítač, ventilátor, elektrický ohrievač, klimatizáciu, žehličku, trúbu, pračku, kávovar, domácu pekáreň, infra lampu v teráriu, sviečky na vianočnom stromčeku,… skrátka, čo vám len napadne. WeMo nie je nič iné ako vypínač na zásuvke, ktorý ovládate pomocou aplikácie.

Samotný proces inštalácie je veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne špeciálne znalosti. Ide predsa len o spotrebný produkt, určený pre masové využitie. Aplikácia navyše podporuje naraz obsluhu viacerých WeMo spínačov, takže môžete veľmi jednoducho obsluhovať niekoľko zariadení. Dokonca nie je ani problém ovládať zásuvky na rôznych miestach, takže môžete mať napríklad jednu doma, druhú v práci, tretiu na chalupe,… Kedykoľvek a kdekoľvek.

Pre lepšiu orientáciu umožňuje aplikácia jednotlivým spínačom priradiť špecifické mená a obrázky, ktoré reprezentujú jednotlivé elektrické zásuvky. Vďaka tomu ich viete presne a rýchlo identifikovať a podľa potreby môžete meniť ich stav. Aplikácia navyše ponúka možnosť automaticky programovať zásuvky, takže si môžete nastaviť čas, kedy sa má niektorý spínač zapnúť alebo vypnúť. V kombinácii s pohybovým senzorom WeMo (predáva sa samostatne pod názvom WeMo Motion) môžete tiež využívať špecifické funkcie ako napríklad vypínať senzory automaticky, keď v miestnosti nie je pohyb, alebo naopak, zapnúť spínač (zapnúť svetlo) vždy, keď zaregistruje nejaký pohyb.

belkin-wemo-app-controlled-home-automation-switches-xl

Systém WeMo tak môže pomerne zaujímavým spôsobom efektívne riadiť spotrebu prístrojov vo vašej domácnosti. Nie je to však najlacnejšia hračka. Jeden spínač stojí asi 50 eur, takže vybaviť nimi celú domácnosť je asi nezmysel (to, čo ušetríte na energii, to prerobíte na spínačoch). V prípade určitých špecifických aplikácií v domácnosti vám však môže veľmi dobre poslúžiť.

Predstavte si, že si pri odchode z práce na diaľku zapnete doma klimatizáciu a po príchode doma nájdete príjemnú oddychovú zónu s tou správnou teplotou (v zime kúrite, v lete chladíte). Tí paranoidnejší môžu z dovolenky doma ovládať svetlo alebo rádio a vytvárať tak pre prípadných zlodejov, ktorí pozorujú váš byt, pocit, že doma niekto je. Nájsť rozumné využitie pre spínač nie je až taký problém a keďže sa dá využívať striedavo s rôznymi zariadeniami, môže to byť naozaj zaujímavý domáci pomocník.

Dnes nejčtenější

.