Zavřít reklamu

Představte si že je vám okolo čtyřiceti let a za jediný rok vyděláte tolik, že již do smrti nemusíte do práce. Na tuto pozici jste se tvrdě probojovali, stálo to neskutečné úsilí, odříkání a dřinu, ale jste tam. Daň za úspěch je však nemilosrdná, sice můžete děti vozit do nejlepší školy v Rolls-Royce, ovšem vy máte sotva čas na to, abyste se jednou za rok podívali na jejich basketbalový zápas.

V této situaci je pro CEO, správní radu nebo majitele jakékoli společnosti na světě velmi komplikované najít pro vás motivaci, motivaci díky které se jednoho dne nerozhodnete, že nyní již zkrátka nevstanete tehdy kdy máte a nevyrazíte do práce, ale půjdete se synem na ryby. Váš plat již není důležitý, kromě stovek milionů dolarů na kontě máte akcie v hodnotě dalších stovek milionů, které zabezpečí luxusní život nejen vám, ale i vašim dětem. Steve Jobs to však dokázal, ukázal lidem že to co dělají není o penězích, ale o měnění světa, měnění jej k lepšímu, tedy alespoň co se IT týká. Nikdo přesně neví čím Steve dokázal své vrcholové zaměstnance motivovat, ale dokázal to.

Jak se ukazuje, někteří členové vrcholového managmentu Applu setrvali ve svých pozicích zejména kvůli práci se Stevem Jobsem. V současné chvíli však již onen hlavní tahák chybí a i když je Tim Cook bezesporu vynikající CEO, nedokáže již nadále motivovat lidi, kteří mají odpracováno a vyděláno k tomu, aby s ním dál budovali Apple. Ostatně, co vlastně dál budovat na nejhodnotnější společnosti světa. Apple má samozřejmě každý rok nové produkty a vymýšlí mnoho novinek, o kterých nemáme ani zdání, ovšem vrcholný rozvoj má již za sebou. Ten totiž prožili zaměstnanci se Stevem Jobsem když otevřeli první Apple Store, když představili iTunes Store a tak dále.

Společnost tak čelí poměrně zásadnímu problému, který si uvědomuje samozřejmě zejména CEO Tim Cook. Společnost Apple nevytvořil jediný muž, vytvořil ji tým, který byl sestaven z těch nejlepších manažerů na světě. Tim Cook si uvědomuje, že změna Applu nebude následovat jen v důsledku úmrtí Steva Jobse, ale zejména v důsledku odchodu původního týmu, který stále ještě uznává Stevovi hodnoty a často ví, jak by se bývalý vůdce společnosti zachoval. Je jasně vidět, že se Tim Cook pochopitelně obává dovést do Applu nové lidi na vrcholné pozice, lidi kteří se Stevem nepracovali a neznají jeho postupy. Cook a správní rada společnosti tak raději rozšiřují pravomoci starším členům managmentu společnosti, než aby najala nové lidi.

Apple se bude samozřejmě měnit v důsledku toho, jak budou do vedení společnosti přicházet noví zaměstnanci. Tim Cook se tuto změnu snaží co nejvíce zpomalit a těžit z lidí, kteří jsou ve vedení společnosti dlouhá léta co nejvíc to jde. I když by společnost neopustil již ani jeden zaměstnanec managmentu z osobních důvodů, je potřeba si uvědomit že všichni kteří se Stevem jobsem budovali Apple který dnes známe, jsou již padesátníci. Až tedy nejpozději za dvacet let opustí Apple poslední člověk který pracoval přímo se Stevem Jobsem a působil v nejvyšším managmentu společnosti, Apple již skutečně nikdy nebude takový jako býval.

 

Dnes nejčtenější

.