Zavřít reklamu

Téměř rok po oznámení vývoje operačního systému společnosti Mozilla a Telefónica je operační systém hotov a již v prvním čtvrtletí letošního roku se objeví v Jižní Americe první telefon s Firefox OS prodávaný společností Telefónica. Do Evropy se pak nový operační systém pro mobilní telefony dostane do konce letošního roku v mobilních telefonech společnosti ZTE. „Již v tomto čtvrtletí by se měly začít prodávat první telefony s připravovaným Firefox OS. Nepřekvapí tedy, že práce na něm v posledních týdnech finišovaly a převážná část vývojářů se na dokončovací práce sjela do Berlína,“ uvedl pro novinky.cz Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Mozilla původně plánovala první telefony s Firefox OS představit ještě na konci loňského roku, což se však nepodařilo a dokončení vlastního operačního systému tak vrcholí až nyní. Hlavní výhodou nového operačního systému by měla být především cenová dostupnost, která se bude podle šéf vývojáře Corlose Dominga pohybovat na nižší úrovni, než ceny mobilních telefonů využívajících operační systém iOS od Applu nebo Android od Google. Operační systém je kompletně postaven na HTML5 a umožní vše, co současné mobilní operační systémy. Operátor se tak snaží získat další možnost příjmů, které budou plynout z vlastního operačního systému, potažmo také z vlastního obchodu s aplikacemi, které budou založeny na HTML5.

Mobilní operační systém letos představila také společnost Canonical, která nabídne Ubuntu pro mobilní telefony. V letošním roce tak budeme mít možnost sledovat zda se dokáží na trhu ovládaném trojicí silných operačních systému Android, iOS a Windows Phone prosadit také nové značky jako je Ubuntu nebo Firefox, samozřejmě nové co se týká mobilních operačních systémů. Největší konkurenci budou znamenat mobilní telefony s Ubuntu a Firefox OS především pro Google a jeho Android, který je jako jediný dostupný i na opravdu velmi levných chytrých telefonech s cenou od 2500Kč. Nejmenší ohrožení pak měl zaznamenat Apple a jeho iOS, který je pouze v mobilních telefonech iPhone.

Jak vypadá Firefox OS

Dnes nejčtenější

.