Zavřít reklamu

Keď Apple v spolupráci s Intel vytvoril novú technológiu Thunderbolt, očakávania oboch spoločností boli až príliš veľké a v skutočnosti to vyzerá tak, že pre tento konektor nájdeme len malé množstvo príslušenstva v porovnaní s technológiami USB 2.0 a 3.0, ktoré sa využívajú prakticky plnohodnotne na každej systémovej platforme. Thunderbolt sa za takmer dva roky nepresadil a ak by sme dnes chceli vymenovať akýkoľvek príklad kompatibilného produktu, na um by nám zišiel Thunderbolt Display od Apple a externý disk Duo Thunderbolt od Western Digital.

Napriek tomu, že sme už v novembri vypísali problémy zatiaľ neúspešnej technológie v našom článku, Ars Technica dnes priniesol o niečo pozitívnejšiu informáciu týkajúcu sa osudu Thunderbolt. Podľa správy sa už situácia začala v priebehu uplynulých 6 mesiacov zlepšovať, čomu nasvedčuje príchod niekoľkých dokovacích staníc, príslušenstva a ďalšej techniky a taktiež i nedávny počin Applu, ktorý znížil ceny káblov až o 10 dolárov a priniesol na trh jeho kratší 50-centimetrový variant. V priebehu roku 2013 by sa tiež mali ceny súčasných čipov výraznejšie znížiť, za čo podľa serveru môže príchod ďalšej generácie technológie, ktorá by mala zrejme disponovať vyššou prenosovou rýchlosťou.

Dôvod, prečo sa technológia doposiaľ veľmi nepresadila, podľa článku stojí v licencovaní a certifikovaní produktov Intelom, ktorý vývojárom tretích strán poskytuje len obmedzené pomocné zdroje. Podľa niekoľkých dodávateľov tiež Intel zdržiaval celý proces, vďaka čomu zneužil prácu týchto ľudí. Hoci spoločnosť toto tvrdenie serveru dávnejšie poprela, pri rozhovore na CES v Las Vegas došlo k drobným zmenám vo výpovedi. Podľa riaditeľa marketingu Thunderbolt Jasona Ziller „Intel spolu s predajcami pevne veril, že budú ponúkať tie najlepšie produkty, ktoré budú spĺňať podmienky certifikácie.“ Zároveň tvrdí, že Intel už tento rok rozšíri svoje úsilie, čo môže naznačovať príchod viacerých a lacnejších produktov s technológiou a tiež rozšírenie technológie na platformu Windows. Dočká sa technológia Thunderbolt presadenia v počítačovej technike, alebo ostane v porovnaní s inými v ústraní tak ako doteraz?

Dnes nejčtenější

.