Zavřít reklamu

Pokud máte zřízený bankovní účet u KB a povoleno internetové bankovnictví, nejspíš narazíte na pár drobných problémů, které se budu snažit co nejjednodušeji popsat. Od systému 10.7 již není Java, na které bankovnictví funguje, podporována jako systémový doplněk od Applu, tudíž si ji budete muset do počítače doinstalovat. Na nainstalování Java není vůbec nic složitého. Na www.java.com stáhnete .dmg soubor který po stažení do složky „Stahování“ otevřete, prokilkáte se, instalační částí a je to hotovo. Pro jistotu můžete ještě v Systémovém nastavení zkontrolovat, že se objevila Java ikona.

Od KB k internetovému bankovnictví dostanete certifikát pro internetový přístup k vašemu účtu. Osobní certifikát vypadá přibližně takto: JAN_NOVÁK.P12, první problém je diakritika. Odstraňte z certifikátu veškeré háčky a čárky protože Java si s nimi nemusí rozumět.

Otevřete Safari, zadejte www.mojebanka.cz, poté by mělo vyskočit okno od Javy, které se ptá zda důvěřujete tomuto serveru. Zaškrtnete příště se již nedotazovat a potvrdíte dole tlačítkem Run. Poté se ocitáte na stránkách KB, objeví se kolonka pro načtení umístění vašeho osobního certifikátu v počítači. Certifikát je umístěn v Domečku pod názvem KB Certifikat. Nyní již jen stačí zadat heslo a jste přihlášeni.

Takhle to až do nedávné doby fungovalo naprosto bez problémů. Nicméně v novějších updatech Javy se objevily vážné bezpečnostní chyby. A tak vyšel hned update na webové prohlížeče, které blokují funkce Javy, pokud se ještě pokusíme přidat do prohlížeče doplněk Java Console, pochvíli nám nahlásí, že došlo k chybě a banka nechodí. Ještě včera než jsem updatoval Firefox na nejnovější verzi mi bankovnictví fungovalo. Dnes již nezbývá než čekat na nový Update který se vyvaruje bezpečnostním problémům.

Problémy s Javou by se neměli týkat uživatelů systému 10.6. Na tomto systému by bankovnictví mělo chodit dále bez problémů. Jakmile Oracle vydá update pro Javu, který je již na cestě, bude výše uvedený návod opět plně funkční.

  • Oracle již vydal novou verzi Java 7 update 11, který si můžete stáhnout přímo zde.
kb

Dnes nejčtenější

.