Zavřít reklamu

Společnost Apple zaznamenala v posledních letech ohromný vzestup své popularity a po představení iPhone se z firmy která prodávala iPody stal fenomén dnešní doby. Slovo Apple se v roce 2010 stalo nejmedializovanějším slovem na světě. Dokonce se dostalo do žebříčku deseti nejmedializovanějších slov v ČR a ne jinak tomu je také v uplynulých dvou letech. Bohužel vše má dvě strany mince a tak i popularita Applu je dvousečnou zbraní. Zatím co jedna strana drtí konkurenci, druhá začíná pomalu drtit samotný Apple, tedy alespoň podle průzkumu společnosti Buzz Group, jedné z největších marketingových agentur na světě, která se specializuje na mládež.

Mezi teenagery je podle studií společnosti Buzz nyní Apple příliš populární na to, aby byl skutečně cool. Jednoduše řečeno Apple má již každý a zařízení jako jsou iPhone jsou tak rozšířené, že již zkrátka nejsou cool. Náctiletí se v USA zkrátka chtějí odlišit a tak přichází na řadu tablety Microsoft Surface nebo smartphony od společnosti Samsung, které nejsou mezi jejich kamarády tak rozšířené jako iOS zařízení. Agentura pak doslova říká, že náctiletí tvrdí: „Apple is done“ což by v našem slovníku náctiletých uživatelů znamenalo něco jako „Apple je provařenej“.

To sice v současné době nemusí pro Apple znamenat žádnou tragédii, ovšem z dlouhodobého hlediska to pro společnost neznamená nic příznivého. Lidé kterým je dnes 13, 15, 17 budou za chvíli podnikatelé, manažeři, zaměstnanci nebo studenti vysokých škol a budou rozhodovat o tom, co se bude v jejich společnostech používat. Pokud jsou nyní zvyklí používat Mac, budou používat Mac i nadále. Pokud si však nyní raději koupí Samsung nebo Surface, budou se snažit tyto zařízení prosadit také v budoucnu nejen ve své domácnosti, ale také ve firmách. Apple si je zřejmě nového trentu v USA vědom a tak se čím dál tím víc snaží prosadit své služby v Číně, Rusku a dalších trzích, které pro společnost znamenají budoucnost.

*Zdroj: forbes.com s odvoláním na Buzz Marketing

Dnes nejčtenější

.