Zavřít reklamu

Od JBL jsme si již představili bezdrátový reproduktor Flip, který se skvěle hodí například jako zvuková kulisa při hraní streetballu, nyní se však podíváme na domácí reprodukci o kterou se postará JBL OnBeat Venue LT. Reproduktor Venue LT je klasický dockovací reproduktor který jako první ve své kategorii nabízí Lightning konektor, který je navíc doplněn o možnost poslechu pomocí bezdrátové technologie Bluetooth, která zaručuje nejen možnost poslechu ze zařízení, které nedisponují Lightning konektorem, ale také reprodukci zvuků například při hraní her. Pojďme se podívat co nabízí novinka v portfoliu Harmanu, který značku JBL vlastní.

JBL Venue LT je klasický dockovací reproduktor. Novinkou však je Lightning konektor, díky kterému je možné připojit iPhone 5, iPad mini nebo iPad 4. generace s Retina displejem. Venue dále nabízí technologii Bluetooth, díky které je možné reprodukovat zvuk z bezdrátově připojeného zařízení s Bluetooth technologií, bez ohledu na operační systém. Samozřejmostí je pak 3,5mm jack konektor, díky kterému je možné jako aux-in připojit libovolné zařízení. Systém se zkládá z dvojice reproduktorů mezi, kterými je umístěn vysouvací stojánek s Lightning konektorem. Právě umístění Lightning konektoru a samotného stojánku pro vaše iOS zařízení je velmi elegantně řešeno. Pokud totiž Lightnin nepoužíváte, je celý včetně stojánku schován v těle reproduktoru. Pokud však mírně zatlačíte na nápis JBL, vysune se již zmíněný konektor. Venue funguje tak, že automaticky zapne Bluetooth a vyhledává zařízení s Bluetooth, pokud však zasunete do Lightning konektoru iPhone nebo iPad, automaticky se okamžitě přene přehrávání na zdroj z Lightning, stejně tak je tomu i v případě 3,5mm jack konektoru.

Celkově je design JBL Venue sice příjemný, ale není ničím výrazným zajímavý. Vrchní část je vybavena tlačítky pro ovládání hlasitosti, zapnutí/vypnutí reproduktoru, funkcí Bass, funkcí Movie a tlačítkem pro ruční přepínání zdroje zvuku. Tlačítka mají jemné bílé podsvícení. Zpracování sice nikoho neurazí, ovšem na druhou stranu v případě Venue nemůžeme co se designu nebo zpracování týká mluvit o žádném luxusu. Osobně na mě například JBL Flip působil luxusnějším a propracovanějším dojmem než Venue, to je však věc vkusu. Samozřejmostí je fakt, že žádné díly nikde nevržou a celý systém drží pohromadě stejně kvalitně jako například produkty Apple, na to jsme však u JBL zvyklí.

JBL

JBL miluje Hendrixe a nemá rádo rap
Přiznám se že ani netuším jak mě to napadlo, ale zasouvám do JBL OnBeat Venue LT hned na začátek iPad mini s hrajícím Jimi Hendrixem a skladbou Red House. Po pár vteřinách zůstávám v němém úžase a poslouchám Jimiho brnkání na jednotlivé struny jeho nástroje, které velmi přesně reprodukuje ten můj nástroj. Než jsme se stačil vzpamatovat z více než osmi minutového sóla Jimiho kytary a uklidnit se slovy, že takhle dokáže JBL reprodukovat pouze kytarové sólo, přichází další skladba v podobě Lullababy for the Summer, ve které se již na žádné sóla nehraje a celá kapela okolo Hendrixe šlape jak ty nejlepší hodinky. Kupodivu však podobným tempem šlape také JBL a ani zde nezklamává. Upřímně nemám rád když něco tak malého s cenou okolo 200€ hraje tak dobře, přijde mi to podezřelé a tak vytahuji AKG 702 a pouštím obě skladby znovu, poté zase na JBL a opět na AKG.

Samozřejmě je slyšet rozdíl, ovšem ten je v případě JBL značně skreslený velikostí celého zařízení. Zkrátka JBL hraje z jediného místa a nedokáže plnohodnotně uzvučit celou místnost. Vždy jasně identifikujete odkud zvuk přichází a dokážete i se zavázanými očima dokonale určit, odkud přesně zvuk vychází. Kromě rozdílu v jednotlivých tónech který však není nijak vysoký mi vadí skutečnost, že neposloucháte stero hudbu, reproduktory vzdálené od sebe deset centimetrů zkrátka nenabízí stereo hudbu. Ať se na mě zlobí kdo chce, ale zkrátka toto je největší problém všech reproduktorů v podobné velikosti. Hudba jde stále jen z jednoho zařízení, které ji vydává a nedokáže ani nabídnout pocit nějakého prostoru. JBL OnBeat má vzhledem ke své velikosti a ceně neuvěřitelně kvalitní podání jednotlivých nástrojů, tónů a hlasu. Zde je zkrátka JBL asi to nejlepší co jsem zatím slyšel. Na druhou stranu mám pocit, že neuvěřitelně ztrácí díky sve velikosti, která neumožňuje vyniknout kvalitám samostatných reproduktorů tak, jak by si zasloužili.

Další na řadu přišel Made in Japan ve verzi přímo z Osaky, kde skladbu Strange Kind Of Woman poslouchám na všem co testuji. Ani zde Venue po stránce vykreslení souboje Gillana s kytarou nezklamal a jediné co mi překáželo je opět fakt, že zvuk vychází z jednoho místa, což jsme již uvedl výše. Pro jistotu zkouším ještě hip-hop v podání Lil Wayne Tha Carter IV a narážím na poměrně zajímavý fakt. Zatím co klasické nástroje Venue LT zvládá s přehledem a doslova je miluje, elektronický zvuk hip-hopu nemá až tak přesvědčivou kvalitu jako JBL. Vše v rapu je v podstatě založeno na mírném melodickém podkladu který JBL zvládá a na basách a bících, které sice zvládá také, ovšem nikoli ty které vcházejí z počítače. JBL Venue LT je tedy skutečně zajímavější pro poslech rocku než pro poslech rapu nebo elektronické hudby.

Pokud si JBL OnBeat Venue LT koupíte a věřte že v této velikostní kategorii uděláte jen a jen dobře, první co udělejte je že zařízení rozšroubujete a přestřihnete kabel k tlačítku Bass. To jen tak pro jistotu, aby vás nikdy nenapadlo jej používat. JBL nabízí dle mého osobního názoru kvalitní podání basů, které sice nejsou příliš výrazné, ale zní velmi dobře. Jakmile však spustíte prst na ono tlačítko Bass, promění se Venue v podstatě reproduktor o tři třídy níže a začne chrlit dunivý zvuk, který však samozřejmě vzhledem ke své velikosti nestíhá. Bass tedy ne. Zato druhé tlačítko Movie skutečně může zaujmout při sledování filmu a z osobní zkušenosti jej doporučuji také při hraní her, kdy necháte zvuk vycházet pomocí Bluetooth přímo z JBL. Zvuk získává nový, zajímavý rozměr a celkově je jeho podání takové mohutnější.

JBL_on

Technické parametry

Měniče: 2 JBL širokopásmové měniče
Výkon: 2 x 15 W
Frekvenční odezva: 60 Hz – 20 kHz
Odstup signálu od šumu: S/Š pri 1 W výstupu 75 dB; S/Š pri 6.5 W výstupu 80 dB
Vstupná impedance (aux): 8 ohm
Požadavky na napájení: 100 V – 240 V 50/60 Hz; Výstup: 12 V 2 A
Spotřeba elektrické energie: 24 W maximum a 1 W pohotovostní režim
Rozměry (V x Š x H): 415 mm x 131 mm x 138 mm

JBL_venue

Resumé
JBL OnBeat Venue LT překvapil kvalitou jednotlivých tónů a reprodukcí nejen nástrojů, ale také hlasu. Kvalita reprodukce jako takové je však značně ovlivněna velikostí celého přístroje, která nedokáže dát dostatečně vyniknout právě nadprůměrně kvalitnímu podání samotných tónů. Pokud však hledáte řešení v této velikosti a za cenu okolo 5000Kč, určitě je Venue kvalitní volbou pro vaši koupi. Vzhledem k velikosti přístroje je však kvalita přednesu až překvapivá. Pokud však chcete poslouchat výhradně hip-hop nebo elektronickou hudbu, podívejte se na jiné řešení, protože zatím co u rocku je JBL Venue jedničkou, u elektronické hudby nebo rapu to již není ono. Mnoho uživatelů pak jistě ocení možnost přehrávat hudbu pomocí Bluetooth a pokud sledujete před spaním seriály nebo filmy na svém iPadu, případně hrajete hry a položíte na noční stolek Venue, není co řešit, dojem ze zvuku bude vynikající.

Dnes nejčtenější

.