Zavřít reklamu

Musím přiznat že poslední dobou vše na čem vidím nápis Steve Jobs kromě obalu mého iPhone beru do ruky s určitou dávkou odporu. Přece jen mi přijde smutné, kolik titulů se objevilo po smrti člověka, který toho však již během svého života dokázal tolik, že o tom rozhodně mělo cenu psát knihy. Nechci říct, že knihy o Jobsovi před jeho smrtí neexistovali, ale rozhodně jich za celý jeho život nevyšlo tolik, kolik do půl roku po jeho smrti. Když jsme dostal knihu Já, Steve s podtitulem Steve Jobs svými vlastními slovy, díval jsem se na její obálku s určitou nedůvěrou, ta však blesku rychle vymizela.

Již nápis na obalu New York Times Bestseller ve mě vzbudil chuť knihu otevřít, abych zjistil, že kniha nabízí něco zcela nekonvenčního. Kniha Já, Steve je totiž sbírka všech podstatných výroků Steva Jobse, které za svůj život pronesl. Kromě notoricky známých výroků typu „Mým úkolem není být na lidi hodný, mým úkolem je dostat z nich to nejlepší“ nebo „Netbooky nejsou v ničem lepší, jsou to jen levné laptopy“, přes ty méně známé, ale o to zajímavější „Chtěli jsme prostě postavit tu nejlepší věc, jaké jsme schopni. Pokud jste dobrý truhlář a vyrábíte krásné komody, nepoužijete kus překližky na zadní stěnu jen proto, že nebude vidět. Vy víte, že tam je, tak na záda použijete kus krásného dřeva. Abyste mohli v noci dobře spát, estetika a kvalita musí prostupovat všechno, co děláte,“ až po ty, které vás mohou dojmout „Stál jsme na parkovišti klíčky v autě a najednou jsem si pomyslel. Pokud má být tohle má poslední noc na zemi, chtěl bych ji raději strávit na obchodní schůzce, nebo s touto ženou? Běžel jsme přes celé parkoviště a zeptal se jí, jestli by se mnou nechtěla povečeřet. 5ekla že no, jeli jsme do města a od té doby jsme spolu.“

Po prvních sto stranách citátů Steva Jobse následuje dalších dvacet stran nazvaných Milníky, které mapují nejvýznamnější roky Steva Jobse od narození 1955 až do jeho smrti v roce 2011. Milníky jsou velmi výstižně napsané a ukazují skutečně ty nejdůležitější události v Jobsově životě. Další tři desítky stránek jsou bohužel věnovány tomu, co je ze zákona nutné, ovšem pro drtivou většinu čtenářů ničím nezáživné, tedy detailními odkazy na jednotlivé citace. U každého citátu sice najdete rok a zdroj, ovšem v sekci Prameny které je věnovány posledních třicet stránek knihy najdeme opravdu detailní odkazy na jednotlivé citáty.

Před pochválením samotné knihy si rozhodně obrovskou pochvalu zaslouží překladatel Adam Pumpr, který dokázal přeložit stovky citátů Steva Jobse, které sice neztrácí na původním významu, ale zároveň jsou napsány skutečně česky, nikoli jako strojový překlad. Pokud jste někdy překládali nějaký citát, rozhodně mi dáte za pravdu, že se nejedná o jednoduchou úlohu, ale pan Pumpr ji zvládl skutečně výborně. Samotná kniha nabízí nekonvenční obsah, ve kterém se dozvíme skutečné myšlenky Steva Jobse a jeho názory na jednotlivé produkty, věci nebo činy ostatních lidí. Kniha George Beahma určitě potěší každého, kdo se chce skutečně dozvědět něco, co pochází přímo z hlavy Steva Jobse, mě osobně nejen že potěšila, ale také přinesla další pohled na tuto nezapomenutelnou osobnost počítačového světa.

Ja Steve

Dnes nejčtenější

.