Zavřít reklamu

Apple Inc. je jednou z mála súčasných spoločností, ktorá sa vždy snažila priniesť do sveta výpočtovej techniky inovatívne elementy a produkty. Tomu bolo ako za Jobsa, tak aj za Johna Sculleyho, muža, ktorý mladému Stevovi celú spoločnosť na niekoľko rokov prebral a donútil ho opustiť Apple. Osemdesiate roky patrili k obdobiu, kedy jablčný gigant začal experimentovať s prvými dotykovými plochami a telefónmi, a prakticky z tohto obdobia sa minulý rok podarilo objaviť celkom unikátnu nahrávku, v ktorej dokonca Steve svetu predčasne predstavil iPad. Vyzerá to však tak, že spoločnosť nielen, že tento „počítač v knihe“ vytvoriť chcela, ale tiež na ňom začala i pracovať.

Už v roku 1983, teda v čase, kedy došlo i k uskutočneniu spomínanej konferencie, Apple v spolupráci s dizajnérskou firmou Frog Design formoval prvé podoby svojho tabletu, ktorý vtedy niesol názov Bashful, čiže Plaško, prípadne „hanblivý„. Dôvod, prečo sa štúdio rozhodlo použiť tento názov je ten, že Apple v období 80. rokov využíval pre svoje produkty dizajnový jazyk Snow White – Snehulienka. Jazyk bol použitý pri tvarovaní mnohých vtedajších produktov spoločnosti, medzi ktoré patria napríklad novšie verzie Apple II, Macintosh II a tiež inovatívny, avšak nie veľmi úspešný Macintosh Portable.

Zaujímavosťou je, že prvotný koncept jablčného tabletu sa pomerne výrazne ponášal na dnešný Microsoft Surface, či starší ASUS Transformer. Tie sú totiž značné práve pre prítomnosť klávesnice, ktorú je možné samozrejme odpojiť. Oproti dnešným tabletom sa však používal použitou technológiou, podľa obrázkov je zrejmé, že využíval tlakový dotykový displej, ktorý bolo možné ovládať svojsky navrhnutým stylusom, ktorý na tú dobu pôsobí pomerne elegantne, na dobu dnešnú ale celkom objemne. Pokiaľ by sa však už vtedy Apple rozhodol vydať svoj tablet, iste by bolo zaujímavé vidieť, ako by vyzerali v tomto alternatívnom svete počítače, tablety a mobily v roku 2013.

bashful-1

bashful-2

bashful-3

bashful-4

bashful-5

Dnes nejčtenější

.