Zavřít reklamu

To, že vstavané reproduktory v telefónoch iPhone nikdy nepatrili medzi špičkovú zvukovú techniku, nemusíme dvakrát vravieť. Navyše narozdiel od množstva konkurenčných prístrojov obsahujú mono výstup na spodnej strane prístroja už od roku 2007, kedy bol iPhone prvýkrášt predstavený. Naša redakcia ešte pred pár dňami prijala balíček, v ktorom po jeho otvorení „svietili“ dve menšie krabice s ešte menšími reproduktormi. Tieto reproduktory vyrobila singapurská spoločnosť X-mini a dnes si na recenziu vezmeme prvý z nich X-mini Uno.

Rozbaľovanie
Rozbalenie produktu patrí k jednej z najkrajších vecí na každom produkte. To isté som očakával aj v prípade reproduktoru X-mini, no v prípade tohto balenia som bol skôr sklamaný jeho nepraktickým otváraním. Pri otváraní totižto máte pocit, akoby jeho autori chceli, aby ste produkt prakticky už nikdy nezabalili a začali ho využívať naplno, spolu so všetkým obsahom vo vnútri. V dobe, kedy sa spoločnosti snažia vymyslieť čo najjednoduchší obal X-mini prichádza, aby ste do rozbalenia i zapojili mozog a premysleli si, ako vlastne túto škatuľu otvoriť bez toho, aby ste ju poškodili. Po úspešnom, aj keď zdĺhavom otváraní na vašom stole leží reproduktor, manuály, nálepka, napájací kábel, vrecko a tiež drobný leták, ktorý vás informuje o spolupráci XMI s nadáciou Children International.

Dizajn
Dizajn samotného reproduktoru má svoje výhody i nevýhody. Jeho autorov musím rozhodne pochváliť za zaujímavý a celkom atraktívny vzhľad, no zároveň musím vytknúť spôsob „zatvorenia“ reproduktoru. Totiž neoddeliteľnou súčasťou všetkých reproduktorov X-mini je menšia harmonika, ktorá slúži ako zosilňovač, ponúkajúci dva režimy – aktívny a pasívny. Práve prechod do pasívneho režimu, kedy je potreba zatlačiť hornú časť aparatúry do dolnej, pôsobí neprakticky a pre správne uzatvorenie musíte vrch pootočiť a uzamknúť do páčok, pri čom ale máte strach, že sa každú chvíľu tieto páčky ulomia. Týmto obavám pridávajú na veľkosti aj momenty, kedy vrch sám vyskočí, pokiaľ ho neuzavriete dostatočne. Harmonika, ktorú som spomenul, je súčasťou patentovanej technológie Bass Expansion System, ktorá využíva rozozvučanie spodnej podložky na zosilenie basov a ktorú nájdeme práve na reproduktoroch singapurskej spoločnosti. Výrobca sa rozhodol použiť prakticky na výrobu celého reproduktoru plast, ktorý však vďaka lesklej, pogumovanej vrstve pôsobí príjemne a mäkko pri zobratí do ruky. Či už chcete alebo nie, plast si uvedomujete, najmä ak často manipulujete s ovládacími prvkami. Nami recenzovaný model bol modrej farby, no v obchodoch budeme už koncom januára môcť nájsť v ďalších piatich farbách – fialovej, zelenej, oranžovej, červenej a lesklej kovovej, zvanej Gun metal. XMI zároveň vydalo i špeciálnu Hello Kitty verziu, ktorá sa vyznačuje najmä obrysmi jej hlavy a dostupnosti v dvoch verziách – bielej a ružovej.

DSCF3034-660pix

X-mini má na svojom boku štvoricu veľmi efektívne rozmiestnených prvkov, ktoré slúžia na jeho zapnutie / vypnutie, zmenu hlasitosti, nabíjanie a tiež na ňom nájdeme 3,5mm audio jack. Dôvod, prečo tento jack nájdeme, je prostý – Pokiaľ sa vám páči zvuk samotného reproduktoru a máte záujem kúpiť si ďalší, môžete ho jednoducho prepojiť a voilá! Z mono reproduktoru sa okamžite stáva stereo. Práve pre túto možnosť nájdeme na spodnej strane drobný kábel, ktorý sa výrobca rozhodol pomenovať BuddyJack. Ten máte totiž vždy poruke a môžete ním vaše reproduktory prepojiť, či pripojiť k vášmu iPhone.

X-mini Uno vs. Damson Cisor BT5
Samotný zvuk, ktorý reproduktory vydávajú, som sa rozhodol porovnať s reproduktorom Damson Cisor BT5, ktorého recenziu si môžete prečítať tu. Rozmerovo sú si oba porovnávané reproduktory takmer podobné, no svojimi vlastnosťami sa predsa len odlišujú. X-mini patria k cenovo dostupným reproduktorom a teda od nich netreba očakávať najvyššiu kvalitu zvuku, akú by priniesla technika od Harman Kardon. Za takmer 35€ však získate zariadenie, ktoré dokáže ozvučiť váš domov na niekoľko hodín a zároveň dokáže konkurovať hliníkovému Damson Cisor. Ten na druhú stranu za väčší príplatok ponúka čistejší zvuk a silnejšie basy, no pri najvyšších hlasitostiach dochádza k problémom s vibráciami, ktoré v prípade, že počúvate elektronickú hudbu, budú zvuk prerušovať typickým vrčaním. X-mini zas prináša obrovskú výhodu v podobe hmotného ekvalizéru, ktorý som popísal vyššie. Pokiaľ totiž nechcete počúvať basové skladby a vychutnať si čistejší zvuk bez basov, stačí reproduktor uzavrieť. Veľkou výhodou X-mini je tiež výdrž batérie. Kým konkurenčný Damson vydrží len 4-9 hodín na jedno nabitie (závisí od spôsobu prehrávania), reproduktor singapurskej spoločnosti dokáže prehrávať hudbu až po dobu 21 hodín, no zároveň neobsahuje Bluetooth a tým pádom je prehrávanie plne závislé na pripojení káblom. To, podobne ako v prípade BT5, podporuje množstvo prehrávačov, telefónov a inej elektroniky, ktorú je možné osadiť dodatočnými sluchátkami či reproduktormi. Test zvuku tak úspešne prebehol nielen v prípade iPhone, ale aj iPad mini a iPod shuffle. Navyše práve shuffle pôsobí pri reproduktore X-mini nielen ako úložisko hudby, ale aj ako pohodlný ovládač, ktorý teraz ani nepotrebujete odpojiť a vziať so sebou. Pokiaľ teda do zariadenia pridať nové skladby.

DSCF3040-660pix

Náš hudobný test spočíval na prehrávaní niekoľko rôznych skladieb a štyroch hlavných žánrov – elektronickej, rockovej, hip-hopovej hudbe a tiež nechýbal ani soundtrack. Pokiaľ sa rozhodnete používať váš X-mini na prehrávanie elektra, ako tých od holandského DJ Tiesta či nemeckého Paula Kalkbrennera, reproduktor je celkom ideálnym riešením pre menšie posedenia s priateľmi, či už na rôznych výletoch, alebo inde. Rovnako prístroj nemá ani väčšie problémy s prehrávaním Eminema či Tupaca, no v prípade rockovej a inej neelektronickej hudby už môžete celkom výrazne počuť šum, čo zrejme predpokladá i samotný vývojársky tým XMI, ktorý podľa profilov na oficiálnej anglickej verzii prevažne počúva práve „počítačové“ žánre ako Trance či House. Nehovoriac o kvalite soundtrackov, Hans Zimmer znie na X-mini naozaj čudne, no musíte brať v úvahu, že pri menších párty s vašimi priateľmi Zimmera alebo Two Steps from Hell naozaj púšťať nebudete, pokiaľ neorganizujete stretnutie milovníkov filmovej a opernej hudby.

Resumé
Pokiaľ hľadáte drobný reproduktor, ktorý je cenovo dostupný, ktorý ponúka dobrú kvalitu zvuku a ktorý vydrží prehrávať hudbu po dlhý čas, X-mini Uno je pre vás ideálnym riešením. Singapurská spoločnosť XMI totiž vytvorila reproduktor, ktorý disponuje všetkými vymenovanými vlastnosťami a zároveň obľúbite i jeho dizajn. Jeho ladenie vám však spočiatku bude robiť problém a tiež strach, že dôjde k jeho poškodeniu. Našťastie sa jedná len o obavy a je len malá šanca, že by k odlomeniu týchto komponentov pri jeho používaní došlo. Reproduktor svojou hlasitosťou dokáže ozvučiť obývaciu časť vášho bytu, no je možné použiť ho i na terase či balkóne počas letných dní. Svojim zameraním sa hodí práve na tieto oblasti, keďže práve vysoká výdrž batérie spôsobuje, že Uno budete prehrávať najmä na rôznych, napríklad domácich párty. Cena je navyše mnohokrát rozhodujúcim faktorom a X-mini to vie. Pokiaľ navyše často cestujete, máte v jeho balení dostupné vrecko, do ktorého môžete reproduktorček uschovať. Rada na záver? Ak hodláte počúvať klasickejšiu hudbu, ako napríklad rock, určite by som na vašom iZariadení aktivoval niektorý z dostupných ekvalizérov.

DSCF3057-660pix

Dnes nejčtenější

.