Zavřít reklamu

Zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs bol známy mnohými jeho počinmi a charakteristickými črtmi, no práve jeho správanie by si zaslúžilo mať vlastnú kategóriu. Jobs bol totiž človek, ktorý vedel svojim správaním pomôcť, no zároveň i ublížiť, ako tomu bolo mnohokrát, keď jednoducho dokázal o produkte, ktorý nikdy nevidel, povedať, že „stojí za ho*no“. Jobs však svojim správaním vedel prinútiť zamestnancov, aby vyrobili skutočne inovatívne produkty, aké mnohokrát začali po určitom čase ostatné spoločnosti kopírovať, viď iPhone alebo iPad. Dnes si môžete na našom webe prečítať zážitok riaditeľa AT&T, Ralpha de la Vegu.


V čase, kedy sa nasledujúci príbeh odohral, ešte významný americký operátor niesol meno Cingular Wireless, ktorý navyše spadal pod spoločnosti SBC a BellSouth. Súčasný prezident AT&T Mobility Ralph de la Vega však už vtedy pracoval vo vedení tejto významnej spoločnosti, ktorá sa stala prakticky prvým operátorom, ktorý telefón iPhone predával. Keď Apple pracoval na svojom telefóne, len málokto mimo vedenia vedel, že má Apple v pláne vyrobiť dotykový telefón. Ako inak, Steve Jobs bol pri tom a prakticky to bol práve on, kto si chcel podrobne naštudovať inštrukčný manuál Cingularu, ktorý na 1000 stranách popisoval, ako vytvoriť perfektnú mobilnú klávesnicu.

Ralph de la Vega jedného dňa obdržal pracovný telefonát, na ktorého druhej strane bol Steve Jobs. Hovor sa týkal práve tohto manuálu a ako de la Vega spomína, Jobs sa ho pýtal: „Ako z tohto zariadenia spravíš dobrý telefón? Nevravím o tom, ako vytvoriť klávesnicu alebo podobné veci. Hovorím o vnútornostiach antény, ktorá funguje dobre.“ de la Vega ho teda oboznámil s 1000-stranovým manuálom, ktorý vtedy spoločnosť mala, na čo Jobs zareagoval slovami: „Nuž, pošli mi ho.“ Keď sa tak stalo, od odoslania e-mailu ubehlo len 30 sekúnd, keď nasledoval ďalší hovor, ktorý začal teraz rozzúrený Jobs: „Hej, čo to do…? Čo sa deje? Posielaš mi obrovský dokument, z ktorého prvých 100 strán tvoria informácie o štandardnej klávesnici,“ na čo sa de la Vega rozosmial a zareagoval, „Prepáč, že sme tých prvých 100 strán nevystrihli, Steve. Zabudni na tých 100 strán. Tie neplatia pre teba,“ na čo z opačnej strany zaznelo už len posledné slovíčko: „Okej.“

iphone-2007

Zdroj: Forbes.com

Dnes nejčtenější

.