Zavřít reklamu

Společnost Canonical představila během online přenosu Ubutu ve verzi pro mobilní telefony. Nová linuxová distribuce se zaměřuje na využití všech vlastností Ubuntu na malém dotykovém displeji s tím, že ovládání je v podstatě založeno pouze na používání gest. Mobilní telefony s Ubuntu tak nebudou muset mít žádné hardwarové tlačítko. Zde jsme ovšem již informovali tkaé o tom, že hardwarové tlačítko je u iOS produkt zejména kvůli psychické pohodě uživatelů, kteří vědí, že pokud se něco stane, mohou zmáčknout tlačítko a vše by mělo být opět v pořádku. Mobilní verze Ubuntu se objeví v prvních telefonech v roce 2014 a to jako defaultní operační systém.

Canonical však vsází také na to, že výrobci mobilních telefonů umožní, aby mohli zákazníci do svého telefonu Ubuntu nainstalovat jako alternativní operační systém. Toho, že by Apple povolil v iPhone nahradit iOS za Ubuntu bych se však prozatím neobával. Na představení mobilního operačního systému Ubuntu se můžete podívat přímo v následujícím videu. Podobný pokus o vytvoření vlasntího mobilního operačního systému již předvedla také společnost Mozilla společně s Telefónicou pod názve projekt Gecko.

Největší problém nových operačních systému jako je Mozilla nebo Ubuntu je však v tom, že se dostanou pouze do velmi úzké skupiny mobilních telefonů a vývojáři nejsou nijak motivování, aby vytvářeli mobilní aplikace právě pro tyto alternativní operační systémy. Na stejný problém narazil dokonce mnohem větší hráč v oblasti mobilních operačních systémů. Vedení společnosti RIM nepomohl ani fakt, že vývojářům kteří vytvořili funkční aplikaci pro tablet RIM BlackBerry PlayBook, tento tablet zdarma věnovali.

Dnes nejčtenější

.