Zavřít reklamu

Jednou z vecí, ktoré vieme o Spojených štátoch definitívne potvrdiť, že ide o krajinu, kde sa nemožné stáva skutočným. Kuriozity tu môžeme nájsť pomaly na každom rohu a inak tomu nebolo ani počas týchto Vianoc. Tamojší teenager totiž dostal od svojej mamy darček, o ktorom sa iste viacerým z nás môže len snívať – iPhone 5. Amerika je však Amerika a ani toto prekvapenie sa nezaobišlo bez toho, aby niečo nebolo v poriadku. Synáčik Gregory totiž predtým, ako mohol začať nový telefón používať, musel podpísať svojej mame kontrakt, ktorý z neho spravil prakticky len používateľa telefónu, a to doslova. Zmluvu, ktorú jeho mama vytvorila, tvorí 18 bodov, z ktorých niektoré zmysel dávajú, niektoré zas vôbec nie. Veď posúďte sami:

  1. Je to môj telefón. Kúpila som ho. Zaplatila som zaň. Požičiavam ti ho.
  2. Vždy budem vedieť prístupové heslo
  3. Keď bude zvoniť, zdvíhaj ho. Je to telefón. Pozdrav, prezentuj svoje správanie. Nikdy neignoruj hovor, pokiaľ sa na obrazovke objaví Mama alebo Otec. Nikdy.
  4. Odovzdaj svoj telefón svojim rodičom vždy o 19:30 počas školského týždňa a o 21:00 počas víkendu. Na noc bude vypnutý a znovu zapnutý bude o 7:30 ráno. Pokiaľ nemôžeš zatelefonovať nikam, kde pevnú linku budú môcť zdvihnúť rodičia ako prví, netelefonuj ani neposielaj správy vôbec. Riaď sa inštinktami a rešpektuj ostatné rodiny tak, ako si prajeme byť rešpektovaní my.
  5. Nepôjde s tebou do školy. S ľuďmi, s ktorými si dopisuješ, sa rozprávaj osobne. Je to životná zručnosť. *Skrátené vyučovanie, exkurzie a mimoškolské aktivity vyžadujú osobitné zváženie.
  6. Pokiaľ padne do záchodu, narazí na zem alebo sa rozplynie, si zodpovedný za úhradu nákladov či opravu. Kos trávniky, opatruj deti, uschovávaj si peniaze, ktoré si dostal na narodeniny. Priprav sa na to, že sa to stane.
  7. Nepoužívaj túto technológiu na klamanie či podvádzanie iných ľudí. Nezapájaj sa do konverzácii, ktoré škodia ostatným. Buď dobrým priateľom alebo sa sakra nezapájaj do prestrelky.
  8. Nepoužívaj SMS, e-maily alebo nehovor cez toto zariadenie nič, čo by si nepovedal osobne.
  9. Nepoužívaj SMS, e-maily alebo nehovor nič, čo by si nepovedal nahlas pred jeho rodičmi. Nauč sa cenzúre.
  10. Žiadne porno. Na internete vyhľadávaj len informácie, ktoré by si otvorene zdieľal so mnou. Pokiaľ máš na niečo otázku, opýtaj sa osoby – najlepšie mňa alebo tvojho otca.
  11. Vypni ho, umlč ho, schovaj ho na verejnosti. Obzvlášť v reštaurácii, na filmoch alebo počas rozhovoru s inou osobou. Ty nie si drzá osoba – neumožni iPhonu, aby to zmenil.
  12. Neposielaj, ani neprijímaj obrázky svojich či cudzích intímnych partii. Nesmej sa. Jedného dňa to v pokušení budeš robiť aj napriek tvojej vysokej inteligencii. Je to riskantné a môže to zruinovať tvoj súčasný i budúci život. Vždy to je a bol zlý nápad. Kyberpriestor je rozsiahly a omnoho silnejší ako ty. A je takmer nemožné, aby sa nejaká z takýchto vecí vytratila – vrátane zlej reputácie.
  13. Nezachytávaj obrovské množstvo fotografii a videí. Nie je potrebné dokumentovať všetko. Ži svoje skúsenosti. Ostanú v tvojej mysli navždy.
  14. Nechávaj svoj telefón niekedy doma a cíť sa bezpečne týmto rozhodnutím. Nie je živý ani tvoj doplnok. Nauč sa žiť bez neho. Buď väčší a silnejší ako strach z jeho absencie.
  15. Sťahuj hudbu, ktorá je nová, klasická alebo iná ako počúvajú tvoji vrstovníci, ktorí počúvajú stále to isté. Vaša generácia má taký prístup k hudbe ako nikdy predtým. Využi tento dar. Rozšír svoje obzory.
  16. Hraj slovné hry či puzzle alebo hlavolamy teraz aj potom.
  17. Maj otvorené oči. Sleduj okolitý svet. Pozeraj sa von oknom, počúvaj vtáky, poprechádzaj sa, rozprávaj sa s cudzími ľuďmi. Čuduj sa bez vyhľadávania.
  18. Pokazíš to. Zoberiem ti tvoj telefón. Sadneme si a porozprávame sa o tom. Začneme od začiatku. Ty a ja, vždy sa budeme učiť. Som v tvojom týme, sme v tomto spolu.
  19. Ako môžete vidieť, niektoré z týchto pravidiel sú logické a dávajú zmysel rodičovskému postoju, no napríklad body 4 a 5 mi osobne prídu celkom nezmyselné a povedal by som, že patria k absurdným, ktoré mladíka výrazne obmedzujú. Rovnako v dnešnej dobe nedáva zmysel ani bod 14, keďže dnešný svet je taký, aký je a neprítomnosť telefónu v správny čas na správnom mieste môže uškodiť. Na druhú stranu som v jeho veku sám nemal telefón s dotykovou obrazovkou ale postaršiu Nokiu 3510 s kreditom a batériou, ktorá v lepšom prípade dokázala vydržať aj dva týždne bez jediného nabitia.

Dnes nejčtenější

.