Zavřít reklamu

Novodobé, jednoduché tablety sa dlhší čas radili k technologickému odvetviu, o ktoré spoločnosť Microsoft nemala väčší záujem, až po rok 2012. Spoločnosť, ktorá je známa najmä vďaka operačnému systému Windows a hernej konzole Xbox, uviedla svoj prvý tablet až v priebehu tohto roku, predávaný pod názvom Microsoft Surface RT. Novinka z Redmondu však už zažila niekoľko mediálnych faux-pas, kedy napríklad uvádzaná kapacita prístroja nebola veľmi pravdivá. Prístroj rovnako využíva i špeciálnu verziu Windows 8 známu pod menom Windows RT, čo je podľa podpredsedu spoločnosti Dell Jeffreyho Clarka celkom nevhodné pomenovanie.

Podpredseda Dell-u tvrdí, že u nových tabletov spoločnosti Microsoft je mätúci práve jeho operačný systém. Pod názvom Windows RT totiž dostanete systém s rovnakým užívateľským prostredím ako na desktopoch, obsahujúci prostredie Windows Metro, ako aj klasickú pracovnú plochu známu už od čias Windows 95. Samotný systém je však postavený na architektúre ARM a teda nekompatibilný s aplikáciami vytvorenými pre x64 alebo x86 platformu, aká je prispôsobená pre procesory Intel a AMD. Tento zmätok sa nakoniec odrazil aj v samotných predajoch či reakciách kupcov, ktorí sa rozhodli práve pre tento zmätok svoje prístroje vrátiť. Napomáha tomu však aj kancelárska sada Office 2013, ktorá je svojim prostredím úplne totožná s PC verziou a teda Word, Excel, PowerPoint a One Note majú rovnaké prostredie.

CEO Microsoftu Steve Ballmer však oponuje, podľa neho je totiž použitie názvu Windows nevyhnutné pre produkt spoločnosti, zároveň však pripomína, že predaje tabletu Surface sa dočkali „skromného“ odštartovania. Pokiaľ máte v pláne zaobstarať si tablet Surface, no zároveň chcete plne kompatibilný operačný systém Windows 8, už v priebehu roku 2013 by mala spoločnosť vypustiť nový Surface Pro s procesorom Intel Core i5 a cenou 899 dolárov za 64GB model.

Dnes nejčtenější

.