Zavřít reklamu

Zakladatel a současný CEO společnosti Brightcove Jeremy Allaire, se v rozhovoru pro AllThingsD rozpovídal o možnostech, jaké má společnost Apple v případě, že se skutečně rozhodne dělat domácí televizory. Na úvod se sluší napsat, že ačkoli v ČR/SR není společnost Brightcove příliš známá, jedná se o firmu, která se specializuje na televizní vysílání prostřednictvím internetu a také na nejrůznější video reklamy. Jeremy Allaire je tedy co se šíření videa týká velmi uznávaným odborníkem a patří mezi naprostou špičku lidí, kteří se v podobné problematice vyznají.

Allaire popisuje tři základní hodnoty, které uživatele získají, pokud Apple skutečně představí dlouho očekávanou televizi. První by měl být integrovaný systém pro poskytování všech typů televizního obsahu, včetně Netflix, YouTube nebo možnosti kdykoli pustit jakýkoli pořad z televizních stanic. Druhou hodnotou má být herní konzole, která využije stávající iOS ekosystém a umožní vývojářům nabídnout hráčům také inovativní aplikace, které budou soustředěny na hraní her pomocí iOS zařízení přímo na obrazovce ve vysokém rozlišení. Právě nové aplikace určené právě pro televizory mají být onou třetí hodnotou, kterou zákazníci koupí televizoru od společnosti Apple získají. V zásadě se při vstupu Apple na trh s televizory nabízí dvě možnosti.

„Nové zařízení bude v ceně okolo 149$ a nabídne možnost připojit se k téměř jakémukoli stávajícímu televizoru, bez toho aniž by byl zákazník nucen kupovat nový televizor. To má zásadní význam pro velmi rychlé zavedení a udržení platformy na trhu. V podstatě by se tedy mohlo jednat přímo o novou generaci Apple TV, která přinese výše uvedené vlastnosti, díky kterým si ji zákazníci oblíbí více, než stávající model.“

allaire_apple_tv_box

„Druhou možností je nabídnout ultratenký televizor, který bude mít všech výše uvedené vlastnosti a nabídne vysoký výpočetní výkon. Tyto velkoplošné displeje však budou znamenat přímý útok Applu na globální televizní průmysl, tedy na trh ve kterém se točí stovky miliard dolarů ročně. V tomto případě je pravděpodobné, že Apple bude své televizory vydávat ve větších intervalech, než jak je tomu u iOS zařízení. Přece jen ve srovnaní s televizorem je iOS zařízení levný produkt a zákazníci nebudou ochotni kupovat každý rok nový televizor.“

1a-both-devices-under-tree-640x415

Pokud však chce podle Allaire Apple skutečně uspět, musí obě výše popsané strategie kombinovat a přinést tak jednak vlastní televizor a také příslušenství, které nabídne funkce z televizoru na další, běžné televizory. Zásadní však bude v tomto případě nabídnout zákazníkům u samotného Apple televizoru přidanou hodnotu oproti příslušenství, kompatibilnímu s běžným televizorem, které by měl podle Allaireho také Apple nabízet, aby se jeho platforma rychle rozšířila. Set-top box, jak Allaire nazývá nový produkt Applu, by měl být poměrně tenký a malý, podobný v podstatě jako zmenšený Microsoft Kinect. Vše by mělo být založeno na základě Apple A7 quad-core procesoru, kamer a senzorů s možností připojení přes Wi-Fi, Ethernet a HDMI. Samozřejmostí pak mají být Ligtning konektory pro napájení.

Pokud jde o samotný televizor, zde by měl Apple podle Allaire představit 46″ – 60″ model s více HDMI porty, optickým audioportem a dvojící Thunderbolt konektorů. Televizor by měl obsahovat 1 – 3TB disk a samozřejmě displej s vysokým rozlišením. Samozřejmě se jedná pouze o představu jednoho člověka, který má co dočinění s televizním průmyslem, jak se však k uvedení Apple HDTV postaví sám Apple, to ukáže až čas.

*Zdroj: AllthingsD.com, vizualizace cultofmac.com, macrumors.com

Dnes nejčtenější

.