Zavřít reklamu

Když v roce 2007 představil Apple svůj mobilní telefon iPhone, využíval pro vyhledávání, mapy a přehrávání internetového videa služby společnosti Google. iPhone tak obsahoval kromě Google Maps také defaultní vyhledávání pomocí Google nebo aplikaci YouTube. V té době byl součástí správní rady společnosti Apple Eric Schmidt, do které se bývalý CEO a současný výkonný předseda společnosti Google dostal v 28. srpna 2006. Vztahy mezi společností Apple a Google tak v době, kdy se Steve Jobs v pozici CEO společnosti Apple rozhodl využít služeb Google, byly více než nadstandardní.

Ačkoli Google koupil malý a pro většinu technologů v té době nezajímavý startup Android Inc. již v roce 2005, jen málo kdo včetně Steva Jobse tušil, jak dokáže společnost jeho potenciál rozvinout a využít. O tom, že chce Google vyvinout vlastní operační systém pro mobilní telefony a následně i tablety, se začalo poprvé spekulovat v září 2007, tedy půl roku po oficiálním představení mobilního telefonu iPhone. Až v říjnu roku 2008 byl ve Spojených státech amerických uveden první komerční telefon vyrobený společností HTC s operačním systémem Android (v České republice byl uveden v lednu 2009) a zároveň s tím bylo uvolněno SDK 1.0. Když 3. srpna 2009 Schmidt opustil správní radu Apple, začala media spekulovat nad tím, že je to začátek války mezi Googlem a Applem.

Mezitím se však udála z pohledu map mnohem zásadnější věc než to, že Google vyvíjel vlastní operační systém, ve kterém se samozřejmě chystal využít potenciál Google Maps. Prvního října 2007 totiž společnost Nokia koupila společnost Navteq, jednoho z nejvýznamnějších hráčů na poli digitálních mapových podkladů. Právě akvizicí v hodnotě 5,7 miliard Euro, začal problém s Google Maps, které využívá operační systém iOS společnosti Apple. Google potřeboval soupeřit s Nokií a v té době již i se samotným Applem. Při tom samozřejmě využil svoji nejsilnější zbraň v oblasti mobilních operačních systémů, tedy mapy.

Google začal vylepšovat mapy pro vlastní operační systém Android dnem i nocí a uživatele Androidu tak získali například Turn-by-Turn navigaci zcela zdarma, samozřejmostí Google Maps pro Android pak byla i oblíbená vychytávka Steva Wozniaka, která umožňuje pohybování se po mapách pomocí hlasových příkazů. Steve Jobs sledoval jako Google Maps pro Android rostou a navíc je pomáhají vylepšovat samotní uživatele Applu. Ti totiž pomocí funkcí v iOS nahlásili společnosti Google chyby, které v Google Maps odhalili, aby je mohla společnost vylepšit. Apple se tak dostal do situace kdy platil licenční poplatky za mapy, které navíc uživatele iOS pomáhali vylepšovat a samotný Google je vylepšoval pouze ve verzi pro Android.

Až v posledním roce svého života si Steve Jobs uvědomil, jak strategické jsou pro Apple mapy v operačním systému iOS v době, kdy samotné operační systémy v mobilních telefonech a tabletech ustupují do pozadí a dávají čím dál víc vyniknout aplikacím. Většina používaných aplikací je přitom dostupná na všechny tři „velké“ platformy, tedy na Google Android, Apple iOS i Microsoft Windows Phone. Samotné operační systémy tak nemají mnoho prostoru k tomu, aby nabídli své vlastní funkce a vychytávky, tomu se dostatečně věnují vývojáři aplikací. Společnosti si tak uvědomují, že právě kvalitní mapové podklady, integrovaná turn-by-turn navigace a zpracování map, mohou být klíčovým faktorem při rozhodování zákazníků nad tím, jaké platformě dají přednost.

Steve Jobs uskutečnil krátce před smrtí několik akvizic směrem ke společnostem, které se zabývají vytvářením map a mapových podkladů. Nakonec Apple koupil několik společností, z nichž mezi nejdůležitější patří koupě společnosti C3. Apple neváhal investovat 240 milionů dolarů do koupě společnosti C3 Technologies, která vytváří 3D modely měst. I přes to, že Apple koupil několik společností a získal množství technologických řešení pro vývoj vlastních Apple Maps, využívá společnost licenci dalších 31 firem, které dohromady vytváří to, čemu říkáme Apple Maps. Steve Jobs začátkem roku 2011 řekl Scottu Forstallovi, aby začal okamžitě pracovat na vývoji map pro iOS.

Zjednodušeně by se dalo říct, že chybu vlastně udělal sám Steve Jobs, když se v roce 2007 rozhodl využít služby Google a nezačít vyvíjet vlastní mapy. V té době však nikdo netušil jak fenomenální úspěch mobilní telefon iPhone, multimediální přehrávač iPod touch a v neposlední řadě později také tablet iPad zaznamenají. Steve Jobs byl však ten, kdo byl v roce 2007 u kormidla Apple a rozhodoval o tom, jaké mapy společnost použije. Svalovat vinu ohledně Apple Maps na Tima Cooka je tedy skutečně nelogické. Naopak je sympatické, když se Tim Cook omluvil osobně za to, s čím vlastně neměl nic společného. V době kdy Apple představil nový iPhone totiž Tim Cook stál v čele distribuční sítě a s vývojem nových produktů neměl prakticky nic společného. Rozhodnutí o tom, že se má Apple co nejrychleji zbavit Google Maps a vyvinout vlastní mapy patří mezi jedny z posledních, které Steve Jobs ve svém životě udělal.

Pro Apple jsou vlastní mapy obrovským potenciálem, kterým nyní disponuje. Nejen že může představit vlastní aplikaci pro OS X, ale může zařadit mapy také jako součást nového operačního systému OS X 10.9 a nabídnout tak uživatelům další lákadlo pro přechod na novější verzi operačního systému, které by zřejmě i mě přesvědčilo, že je na čase přestat na nejnovějším počítači MacBook Pro provozovat pět let starý operační systém Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Pokud se navíc Apple skutečně rozhodne pro vývoj vlastní televize, může do ni samozřejmě zabudovat také mapy, které budou na několik desítek palců velké obrazovce skutečně zajímavé.

Dnes nejčtenější

.