Zavřít reklamu

Když mi na stole přistálo aktuální vydání Forbes, jako vždy jsem automaticky listoval na článek dle mého osobního názoru nejlepšího redaktora a zároveň vydavatele amerického Forbesu Riche Karlgaarda. Tentokrát nejen že jeho text opět nezklamal, ale přinesl myšlenku, která je sice krátká a po jejímž přečtení si každý řekne, no to je přece jasné jako facka, ovšem doposud jsem se s ní nikde nesetkal. Rich se zamýšlí nad tím, co se musí stát aby mohl Apple dosáhnout magické trhové kapitalizace jednoho bilionu dolarů. Není to vyloučené, již letos na podzim se na burze dostal na 62% této hodnoty, ovšem aby dokázal skutečně překonat tuto hranici, musí se stát jedna důležitá věc.

Steve Jobs byl člověk, který kromě geniálních myšlenek a citu pro podnikání, které z něj udělalo Thomase Edisona, Henryho Forda nebo Walta Disneyho své generace, dokázal také působit na své spolupracovníky. Záměrně neuvádím zaměstnance, protože mám na mysli tým nejvyššího vedení Applu, které Steve Jobs bral spíš jako své přátele a jako lidi, kterým věří a ví, že jim může svěřit tu nejtěžší práci na nových projektech. Ze všech vlastností které Steve Jobs měl, byla tou nejdůležitější ta, že dokázal dostat ze řadových zaměstnanců a partnerů jako je Woz maximum. Někdy to sice stálo křik, nervy a hádky, ovšem jakmile měl někdo potenciál aby se stal velkým expertem v daném sektoru, Steve Jobs to okamžitě vycítil a tlačil jej k tomu vší silou.

Steve Jobs zkrátka dokázal z lidí dostat maximum. Mezi ty, kteří měli to štěstí, že je Steve Jobs donutil podávat výkonný až na úplné hranici jejich možností, byl samozřejmě také Jony Ive a Tim Cook. Současný CEO společnosti Apple se pod vedením Jobse stal největším expertem na vedení velké společnosti typu Apple Inc., možná dokonce tím největším expertem na světě. To že nemá charisma nebo je pro mnohé z nás možná příliš „suchý“ teď nechejme stranou. Tim Cook je zkrátka skutečný odborník na vedení nadnárodní korporace jakou je Apple Inc. Věnovat se tomu kým se stal Jony Ive nemá význam, stačí se podívat na iPhone, iPad nebo Mac, na kterém právě čtete tento článek a odpovíte si sami, kým že to vlastně je Jony Ive.

Jestli má Apple dosáhnout biliónovou kapitalizaci, Cook a Ive budou muset podle Karlgaarda těžit z inspirace, kterou jim po sobě zanechal Jobs. To však samo o sobě nestačí, nejdůležitějším faktorem bude, aby se dokázali zcela spolehnout jeden na druhého, jen tak může jít Apple dál stejnými kroky jako doposud. Síly které pohání umělce Jonyho Iva a ředitele s manažerským duchem Tima Cooka jsou totiž zcela odlišné. Otázka kterou si klade Rich je následující. Co se stane, když bude Cook chtít poslat nový produkt na trh, ale Ive ještě nebude s jeho vývojem spokojený a bude chtít něco doladit. Od toho tu byl Steve Jobs, ten přesně věděl jak takovou situaci rozlousknout, kdo to však udělá nyní?

jony-ive-tim-cook

Dnes nejčtenější

.