Zavřít reklamu

Po recenziách prvého príslušenstva pre iPad mini – dvojice ochranných obalov Puro Book Cover a Puro Folio Case, vám prinášame ďalšiu recenziu zo sveta príslušenstva určeného pre zariadenia so systémom iOS alebo Mac. Tentoraz však neprinášame recenziu ochrannej fólie, ale si trochu ozvučíme náš byt. Pre prípad, že by nám mala dôjsť domov nášteva, alebo jednoducho chceme namiesto obpočúvaného rádia, v ktorom môžeme každý deň počuť tie isté skladby, dokonca niekoľkokrát v priebehu 24 hodín, ozvučiť domácnosť vlastnou hudbou a nezabrať pri tom veľa miesta. Damson Cisor BT5 je práve takýmto zariadením a umožní vám prehrávať vaše hudby netradičným spôsobom – vašim stolom.

Rozbaľovanie
Po príchode domov z redakčného mítingu som sa hneď po obede a menšom odpočinku rozhodol rozbaliť menšiu škatuľku, na ktorej predku je vyobrazená akási strieborná kovová vec. Rozhodol som sa preto rozbaliť toto balenie a zariadenie sprevádzkovať. Spoločnosť Damson sa mierne inšpirovala Applom a podobne ako všetky iPhone a iPad, aj tento obal sa otvára s tým známym napätým pocitom a očakávaním, za ktoré môže najmä tlak a zápasenie vzduchu s vákuom vo vnútri krabice. V samotnej krabici následne môžeme vidieť USB kábel a 3.5mm audio kábel, nálepku s logom spoločnosti Damson, tmavé vrecko chrániace reproduktor v prípade nosenia v batohu či inom balení a nakoniec samotný reproduktor Cisor BT5. Práve s jeho vybratím som však mal problém, keďže sa samotné telo vzhľadom k tvaru skôr točí.

damson-bt5-speaker

Dizajn
Keď sa už reproduktor ocitol na stole, rozhodol som sa ho ešte poriadne poobzerať zo všetkých strán. Prístroj je špecifický najmä svojim studeným hliníkovým telom, vytvarovaným do valcu. Nejedná sa však o čistý valec, keďže na jeho boku nájdeme dvojicu kontroliek, konektor Micro-USB a prepínač On/Off/Bluetooth. Vrch sa pre zmenu vyznačuje čiernym lesklým kruhom, pod ktorým nájdeme Bluetooth anténu s dosahom až 10 metrov. Na spodku zas nájdeme kruhový stojan s gumenou vrstvou. Na svoje miniatúrne rozmery je reproduktor celkom  ťažký, má až 322 gramov, čo je dokonca o 10 gramov viac, ako má iPad mini! Táto váha je spôsobená zrejme batériou, ktorá na jedno nabitie dokáže prehrávať hudbu cez Bluetooth po dobu približne štyroch hodín. Pokiaľ však ešte smiem dodať jedno slovo k dizajnu, určite pripomeniem, že sa mi dôraz spoločnosti na jednoduchosť páči a považujem ho za také menšie dielo.

Ovládanie
Poďme sa pozrieť na ovládanie. BT5 nám na boku ponúka spínač, ktorý nám okrem zapnutia a vypnutia reproduktoru taktiež umožní zapnúť anténu Bluetooth, jedno z hlavných lákadiel a funkcii produktu. Po zapnutí prístroj vydá tón, ktorý nás privíta a upozorní nás na to, že sme ho zapli. Vzhľadom k pevnosti a odolnosti spínaču určite nehrozí, že by sme Cisor zapli omylom či nevedome. Po zapnutí antény Bluetooth budeme môcť zariadenie vyhľadať pod názvom CISOR BT5 nielen na iPhone, iPod Touch alebo iPad, ale aj na zariadeniach so systémom Android a počítačoch. Po pripojení k Windows však dôjde k inštalácii ovládačov a reproduktor sa rozozvučí až po približne dvoch minútach. Práve preto považujem tento reproduktor určený pre menšie hudobné prehrávače a smartfóny s podporou Bluetooth. Zároveň je však možné pripojiť ho k zariadeniu prostredníctvom 3.5mm audio jacku, ktorý je súčasťou pribaleného Micro-USB káblu, čo sa odrazí aj na výslednej výdrži zariadenia.

damson-2
Zvuk
Ako však znie samotný zvuk? Závisí to od povrchu, kde sa prístroj nachádza. Reproduktor totiž využíva vibrácie, ktoré značne ovplyvňujú výslednú kvalitu a hlasitosť zvuku. Kým reproduktor držíte v ruke, dočkáte sa len veľmi slabého zvuku, ako aj vibrovania v rukách, ktoré vám môže miestami dodávať pocit, že sa vás snaží zariadenie kopnúť. To správne „nakopnutie“ však prichádza v momente, kedy reproduktor položíte na váš drevený stôl. V tisícine sekundy sa totiž z vášho stolu stane vzhľadom na rozmery prístroja kvalitný reproduktor, ktorý dokáže rýchlo ozvučiť vašu obývačku na pár hodín, čo však záleží od hlasitosti a pripojení zariadenia. Pokiaľ hudbu streamujete pomocou Bluetooth a funkcie AirPlay, dosiahnete výdrž štyroch hodín, pokiaľ váš iPhone pripojíte k zariadeniu pomocou 3.5mm audio jacku, nebude problém dosiahnuť až 9 hodín prehrávania hudby na jedno nabitie. Reproduktor reaguje plynulo na zmeny hlasitosti i zmeny ekvalizéru, ktoré si môžete doladiť ešte vy sami položením ho na inú časť stolu. Prehrávanie hudby na najvyššej úrovni hlasitosti je dobré pri skladbách so slabšími alebo žiadnymi basami, no pri silných basoch a elektronickej hudbe je už zvuk nepríjemný a trpí silným vrčaním a vďaka čomu máte potrebu okamžite znížiť hlasitosť na nižšiu úroveň. Pokiaľ ste teda chceli váš stôl použiť ako hlasný reproduktor na domácu párty, určite bude vhodnejšie použiť inú a kvalitnejšiu zvukovú zostavu. Ako som už vravel, Cisor BT5 od Damson je určený na oddychové počúvanie a dokonca mi prišlo i celkom príjemné pustiť ho potichu v noci pred spaním, kedy som obvykle na takýto účel pred pár rokmi používal iPod shuffle.

Resumé
Damson Cisor BT5 je jeden z mála zaujímavých reproduktorov, ktoré sa dokážu adaptovať na povrch, na ktorom hrajú. Reproduktor s prívetivým vzhľadom a dizajnom dokáže rozozvučiť váš domov na 4 hodiny pomocou Bluetooth a na 9 za pomoci káblového pripojenia. Zvuk vychádzajúci z vášho stolu je vzhľadom na rozmery kvalitný, no pri vyšších hlasitostiach, a to najmä pri elektronickej hudbe, dochádza až k príliš silnej rezonancii, vďaka ktorej už zvuk nepôsobí moc dobre a pri výrazných basoch na tejto úrovni hlasitosti počujete nepríjemné vrčanie. Rozhodne sa teda nejedná o reproduktor určený pre audiofilov ale pre ľudí, ktorí počúvajú hudbu vo voľnom čase, respektíve si chcú ozvučiť domácnosť zariadením s malými rozmermi a bezdrôtovou konektivitou.

  • Reproduktor Damson Cisor BT5 můžete zakoupit za cenu 2999Kč přímo zde.

Dnes nejčtenější

.