Zavřít reklamu

Pamatujete si dobu, kdy nám v kapsách pípalo Tamagochi, jenž vyžadovalo nakrmit nebo jít spát? Tak přesně takhle si lze jednoduše představit Koubachi. S tím rozdílem že na druhém konci není na displeji virtuální zvířátko ale živá rostlina, kterou monitoruje čidlo společně s iOS aplikací. Váš iPhone vám tak může kdykoli říct, že květinka potřebuje více vody, světla nebo pohnojit. Samozřejmostí je také upozornění na přelití nebo naopak na nedostatek rosení. Pojďme se podívat na senzor Koubachi, který jsem poslední tři týdny testoval společně s mým Citrónem.

Senzor
Senzor který připomíná konec golfové hole obsahuje Wi-Fi přijímač díky kterému se nejprve připojí k Wi-Fi síti a následně přes Wi-Fi k vaší aplikaci v iPhone nebo k webové stránce koubachi.com. Senzor je určený pro použití jak doma tak i venku a je tedy možné jej zapíchnout doprostřed zahrady a nechat ho tam i při dešti. Samozřejmě za podmínky, že je zahrada pokryta Wi-Fi sítí. Senzor se zapíchne do půdy až po svoji vrchní část a jednoduše se připojí pomocí stisknutí jediného tlačítka k Wi-Fi síti. Vším vás navíc provede ilustrovaný průvodce v balení. Přiložena je také dvojice AA baterií, které jsou nezbytné pro funkčnost senzoru. Senzor nemá problémy ani s tím když vypadne internet a automaticky se dokáže připojit k Wi-Fi po jejím opětovném spuštění. Samozřejmostí je možnost připojení také k zaheslovaným Wi-Fi sítím nebo sítím které jsou chráněny pomocí Mac adresy.

Samotný senzor monitoruje pouze tři základní vlastnosti, jenž ovlivňují zdravý růst rostliny. Tedy vlhkost půdy, teplotu okolí a intenzitu světla. O monitorování dalších funkcí se stará samotná aplikace, která podle typu rostliny ví, jakou starostlivost vaše rostlina potřebuje a tak například pokud se jedná o rostlinu vyžadující rosení, aplikace vás vždy upozorní na to, že je potřeba květinu orosit, to však již není závisle na samotném senzoru.

  • Vlhkost půdy – čidlo automaticky měří vlhkost půdy v květináči.
  • Teplota – čidlo monitoruje okolní teplotu.
  • Intenzita světla – čidlo měří intenzitu a množství světla, které dopadá na listy rostliny.
  • Hnojení – tuto funkci obstarává aplikace.
  • Rosení – tuto funkci obstarává aplikace.
koubachi

Aplikace, která myslí za vás
Aplikace s velmi pěknou grafikou nabízí na výběr několik tisíc rostlin a jsem přesvědčen o tom, že pokud nepěstujete opravdu nějakou vzácnou rostlinku, o kterou byste se stejně starali dle vlastního uvážení protože ji budete rozumět, tak vám aplikace dokáže najít jakoukoli běžně pěstovanou rostlinu. Poté co si vyberete rostlinu, máte možnost nadefinovat jak vypadá váš květináč, tedy jaký má tvar a barvu a následně jej umístit přímo do vaši virtuální zahrady. Při výběru rostliny je důležité nevybírat podle vzhledu ale skutečně podle toho, jaký druh rostliny máte. Koubachi totiž obsahuje informace o doporučených hodnotách pěstování pro každou z nabízených rostlin a ty pak porovnává s reálnými hodnotami ve vašem květináči nebo zahradě.

koubachi

Následně již stačí v aplikaci nastavit co vše chcete monitorovat a v kolik hodin vás má aplikace denně upozornit na aktuální hodnoty nebo problémy, které vznikly za posledních 24 hodin. Jakmile vše nastavíte již jen čekáte, až vám aplikace napíše vždy v daný čas, jak je na tom vaše rostlinka. Samozřejmě se můžete kdykoli také podívat přímo do aplikace a zjistit aktuální hodnotu ze senzoru. Senzor vám ukáže jaká je aktuální vlhkost půdy, teplota okolí a jaké množství světla dopadá na listy rostliny. Pokud kliknete na obrázek rostliny máte v podstatě tři možnosti. Jednou je základní výpis informací o dané rostlině do kterého si můžete dělat poznámky a přidávat fotografie a tak si například zaznamenáte, kdy naposledy květina kvetla nebo plodila. Další možností je zobrazení již zmíněných tří aktuálních hodnot a třetí možnost je výpis všech doporučení Koubachi, kde u každého prvku jenž senzor měří zjistíte, zda je vše v pořádku.

Stejné funkce jaké nabízí samotná aplikace najdete také přímo ve webové aplikaci na oficiálních stránkách koubachi.com. Aplikace je k dispozici zdarma v iTunes App Store přímo zde a bohužel je v současné době kompatibilní pouze s iPodem touch a iPhone. Aplikace doplňuje samotný senzor a díky typu rostliny a databázi informací o jednotlivých rostlinách vás upozorní na další prvky, jenž ovlivňují zdravý vývoj a růst rostliny. To znamená, že pokud si vyberete rostlinu jenž vyžaduje hnojení nebo rosení, aplikace sama vždy v době kdy je potřeba provádět hnojení nebo rosení upozorní na vykonání dané činnosti. To již však není závislé na samotném čidle. Aplikace společně s čidlem umožňuje monitorovat až devět rostlin, které mají svůj vlastní profil a stačí tak předělat čidlo z jednoho květináče do druhého a zjistit aktuální údaje.

koubachi_lsa
IMG_4349

Resumé
Když mi dorazila zásilka ze Švýcarska s tím, že mi výrobce věnoval senzor Koubachi, byl jsem nadšený. Za poslední rok mě totiž pěstování květin neuvěřitelně chytlo a tak jsme si říkal, že senzor moji lásku ke květinám jště víc prohloubí a stane se zajímavým zpestřením při pěstování. Brzy jsem si však uvědomil, že to co mě na pěstování tolik baví je fakt, že se prostě může stát, že květinu přelijete, špatně pohnojíte nebo naopak zapomenete zalít. Baví mě rýpat se v hlíně a zjišťoval zda není květina příliš vlhká tím, že ponořím prst do hlíny, případně zvednu květináč a zkontroluju zda neuhnívají kořínky. To je to co mě na květinách baví, dávají mi zapomenout na všechny technologie a právě proto je mám tak rád.

Koubachi je užitečná pomůcka a jedná se o zajímavý produkt, který jistě může mnoho lidí doslova uchvátit, ovšem pro mě osobně se díky němu stalo z rostliny Tamagochi, které hlásí, co zrovna potřebuje a to mě příliš nebaví. Zpracování i funkce senzoru jsou velmi zajímavé a kvalitní. Vše skutečně funguje poměrně přesně a tak jak má, ovšem je otázkou, zda dokážete funkce ocenit, nebo vám naopak budou připadat zbytečné. Rozhodně tedy nechci nijak zatracovat samotný produkt a pokud nevíte co ještě koupit k Vánocům v době, kdy již všichni všechno mají a kapitalismus začíná požírat sám sebe, je Koubachi zajímavou možností jak někoho potěšit.

  • Koubachi si můžete za cenu 119€ (3000Kč) objednat přímo zde.
koubachi

Dnes nejčtenější

.