Zavřít reklamu

Když jsem před časem sfoukl prach ze své PS3 s tím, že bych si zase rád něco zahrál, začal jsem pátrat po recenzích nových akčních her. Poté co jsem se podíval na recenze novinek na které vždy s tátou čekáme celý rok a těšíme se až zahrajeme nové COD nebo Medal of Honor, zjistil jsme že se drtivá většina recenzentů shoduje na podprůměrnosti těchto her. To stejné jsem se dozvěděl nakonec i u Fifa 2013 a dalších her, které podle odborných recenzentů staví hlavně na svém jméně a za 60€/1500Kč nabízí to, co jsme dřív očekávali v datadisku za pár stovek. Nakonec jsme tedy sáhl po Future Soldier, který by měl nabídnout více než deset hodin herního času, ostatní střílečky přitom podle recenzentů nabízí jedno nudné nedělní odpoledne strávené u televize. Když už víte co a jak, asi by se hodilo přejít k samotnému článku.

Hry na PS3 stejně jako na počítač stojí v průměru od 999 do 1599Kč, pokud se bavíme o prémiových titulech, jenž se prodávají v milionech kopií po celém světě. Oproti tomu prémiové tituly na iOS stojí 4,99€, ve výjimečných případech pak do 7€. V každém případě se však jedná o částku až patnáctkrát nižší, než je tomu u hry na PS3 nebo na PC. Hry na iOS jsou tedy za opravdu zajímavou cenu a je až k nevíře, že vývojáři uvolňují špičkové tituly za velmi nízké ceny. Vývojáři se zřejmě museli přizpůsobí hrám jako je Angry Birds, které jsou sice velice zábavné a jsou to nejprodávanější hry na světě, ale na druhou stranu jsou založeny zejména na nápadu a jejich zpracování a vývoj není až tak složitý jako například vývoj Neeed for Speed Most Wanted. Na druhou stranu když chtějí vývojáři nejprodávanějšího herního titulu na světě za hru 0,89€, jen těžko si vývojáři z EA Games obhájí cenu například 30€ za NFS.

ipad_vs_apple

Hry na mobilní telefony iPhone, tablety iPad nebo multimediální přehrávače iPod touch samozřejmě nejsou určeny skalním hráčům, kteří potřebují sledovat každý stín jejich postavy nebo dokonalé efekty při odpálení bomby. Na druhou stranu již v dnešní době nabízí grafiku, která nejen že nikoho neurazí, ale v případě Need for Speed Most Wanted nebo Fifa 2013 spíše naopak nejednoho hráče překvapí. Je až neuvěřitelné, že vývojáři často nabízí hry s herním časem více než pět hodin za opravdu nízké ceny. Když si totiž vezmete, že nejnovější Medal of Honor koupíte za zhruba 1400Kč a po pěti hodinách hraní máte hru dokončenou a zbývá pouze multiplayer, je opravdu neuvěřitelné, že se Modern Combat 3 na iOS nabízí za cenu 4,49€ a jeho herní čas je stejný jako u MoH na PS3 s tím, že hra taktéž nabízí multiplayer.

apple_vs_ps3

Samozřejmě srovnávání obou platforem je nemožné, na druhou stranu si myslím, že hry na PS3, PC a Xbox jsou skutečně nabízené za velmi vysokou cenu, která by mohla být mnohem nižší a vývojáři by mohli nabízet datadisky místo her s dalším číslem v řadě, která však nepřináší nic nového. Apple App Store je tak v současné době naprostý fenomén, co se týká ceny her a aplikací. Samozřejmě to stejné platí také o obchodech Google Play a Market Place od Microsoftu, ovšem první kdo s konceptem přišel, byl skutečně Apple. Nezbývá než doufat, že vývojáři budou i nadále nabízet hry za ceny, na které jsem doposud zvyklí. Vývojáři mobilních aplikací nastavili nový fenomén a ukazují, že lze nabídnout hru s obsahem na více než pět hodin hraní, multiplayerem a grafikou, která stejně jako u konzolových her využívá maximum z dané platformy. Tvůrci her pro iOS totiž nedělají horší hry než vývojáři her pro PC a konzole, ale stejně jako při Xboxu nebo PS3, mají ruce omezené výkonem daných zařízení.

PS3_vs_ipad

Dnes nejčtenější

.