Zavřít reklamu

Mezinárodní operátor Orange vydal aplikaci Libon pro iOS zařízení, která přináší revoluční HD Voice hovory pro uživatele iPhone, iPod touch a iPadu. Dlouho očekávaná technologie je dostupná pomocí 3G nebo Wi-Fi připojení a je možné ji využívat pouze mezi uživateli aplikace Libon. Aplikace Libon není žádným nováčkem, ovšem nyní dostala update, díky kterému mohou zákazníci sítě Orange využívat HD Voice kvalitu hovorů. Upozorňujeme, že HD Voice mohou využívat skutečně prozatím pouze uživatele sítě Orange a není jisté, zda i v SR. Aplikace je vlemi důležitým krokem ke zkvalitnění hovorů na iPhone všeobecně.

Kromě HD hovorů nabízí aplikace také instant messanger, možnost odesílání hlasových pohlednic, aktualizaci stavů, propojení s Facebook a Twitter. V současné době zjišťujeme podrobnosti o využití aplikace v SR, kde taktéž působí operátor Orange a informace přineseme okamžitě, jakmile budou dostupné. Aplikace bude dostupná pro mobilní telefony s operačním systémem Android začátkem příštího roku.

Co je HD Voice
Mladý a zdravý člověk slyší v průměru zvuk o frekvenci 20Hz až 20 000Khz. Současné hovory prostřednictvím sítě GSM však probíhají pouze ve frekvenci 20Hz až 7000Khz. Projekt Full-HD voice nabízí čtyřnásobné frekvenční spektrum, ve kterém je hlas přenášen mezi telefony. To znamená, že telefonní hovor nabídne frekvenční rozsah zvuku 20Hz až 20 000Khz, tedy celé pro člověka slyšitelné spektrum zvuků. Výslednou kvalitu si můžete sami vyzkoušet přímo zde.

  • S Full-HD Voice uslyšíte telefonní hovory stejně čistě jako kdybyste se bavili s někým ve stejné místnosti.
  • Full-HD Voice přináší čtyřikrát větší frekvenční spektrum než dnešní telefonní hovory.
  • Full-HD Voice jsou podobně náročné na přenos dat jako běžné hovory.
  • Full-HD Voice běží na podobných bit-sazeb ve srovnání s HD Voice a běžné telefonní služby.

Technologie Full-HD Voice používá kodek AAC-ELD, to že vám tato zkratka patrně nic neříká nevadí, důležité je, že se jedná o kodek ověřený miliony uživatelů. AAC-ELD je kodek, který používá Apple při hovorech FaceTime. AAC-ELD poskytuje nejlepší kombinaci nízké náročnosti na přenos dat, minimální zpoždění způsobené kódováním a nejvyšší kvalitu zvuku. Kodek podporuje celý audio frekvenční rozsah, který je člověk schopen slyšet a výsledkem je přirozená komunikace, která odpovídá kvalitě hovoru s člověkem, který je ve stejné místnosti a mluví přímo na vás.

Právě díky tomu, že kodek používá Apple ve svých FaceTime hovorech a iPhone 4s je vybaven velmi kvalitním mikrofonem, který dokáže poskytnout dostatečný výkon pro Full-HD Voice, je velmi pravděpodobné, že první ze společností, která se na HD hovory zaměří bude právě Apple. Je možné, že se dočkáme Full-HD voice již v iPhone 5, jehož představení se očekává letos v létě.

Kvalita zvuku je dostatečná nejen na nejkvalitnější možný přenos hlasu, ale taktéž ostatních zvuků a televizní stanice si již dnes mnou ruce nad tím, jak budou mít možnost v budoucnu přenášet koncerty nebo rozhovory pouze pomocí GSM sítě v televizní kvalitě. Rozhovor tak již nebude nutně znamenat výjezd přenosového vozu, ale pouze zavolání pomocí GSM sítě, samozřejmě u rozhovorů u kterých není nutný taktéž video záznam. Kvalita bude odpovídat televizní kvalitě a nabídne tak možnosti využít GSM síť i při dalších věcech, než pouze při běžných hovorech.

Dnes nejčtenější

.