Zavřít reklamu

Podobne ako sme vás informovali už dávnejšie, Apple skutočne pripravuje novú verziu systému OS X a to 10.9. K neplánovanému oznámeniu vývoja došlo aj prostredníctvom našej stránky, keď sa v záznamoch návštev podarilo zaznamenať aj túto zatiaľ nepredstavenú verziu operačného systému pre počítače Mac a laptopy Macbook. Kým doposiaľ nebolo známe, čo nová verzia prinesie, ľady sa pomaličky začínajú topiť a tak tu máme prvé informácie o novom systéme, ktorý by mal byť predstavený najskôr na WWDC 2013.

Operačný systém OS X 10.9 by mal podľa dôveryhodných zdrojov zahraničného serveru 9to5mac priniesť medzi najhlavnejšími funkciami hlasové ovládanie Siri a v súčasnosti nie príliš úspešné Apple Mapy. Prvé náznaky hlasového ovládania priniesol už súčasný systém OS X Mountain Lion, keď umožnil užívateľom diktovať text prostredníctvom služby Voice Dictation. Prakticky sa teda jedná o podobný krok, ako keď Apple uviedol spolu s iPhone 3GS funkciu VoiceControl a neskôr ju nahradil spomínanou inteligentnou hlasovou asistentkou. Tá, žiaľ, ešte stále neovláda slovenský či český jazyk a tak sa aj teraz bude jednať o funkciu určenú prevažne pre zahraničný trh.

Deviata, či dokonca desiata mačkovitá šelma, ktorej názov zatiaľ nie je známy, by mala obsahovať aj kritizované Mapy Apple, ktoré dokonca patrili medzi jedno z posledných nariadení bývalého šéfa a zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa. Práve o ňom sa traduje, že pripravil pre spoločnosť plány na ďalších päť rokov a teda spoločnosť bude musieť pracovať samostatne až v roku 2016. Zatiaľ nie je známe, či sa dovtedy internetová služba dočká väčšej aktualizácie, ktorá by ju hádam definitívne zbavila chýb, no Apple by tak definitívne naplnil víziu a z nepodarku by sa stal úspešný produkt. Pokiaľ sa tzv. MapKit framework dostane aj do systému OS X, vývojári by nemali najmenší problém integrovať mapy do svojich vlastných aplikácii, ktoré by následne vydali na Mac App Store.

Čo však môžeme jednoznačne povedať, je, že sa systém OS X čoraz viac približuje mobilnému iOS a ten sa zas približuje svojmu veľkému bratovi, OS X. Spočiatku problematický 10.7 Lion priniesol Čo však môžeme povedať? OS X sa približuje iOS a iOS sa približuje OS X. Táto zmena začala už s príchodom 10.7 Lion, ktorý priniesol na Mac prvýkrát App Store, Launchpad, FaceTime a nasledovala tento rok s príchodom Mountain Lion, ktorý priniesol na veľké obrazovky ďalšie funkcie iOS a to najmä iCloud, notifikačné centrum, integráciu sociálnych sietí, Game Center, poznámky, pripomienky a službu AirPlay. Je tak možné, že už v priebehu pár rokov dôjde k opätovnému spojeniu týchto platforiem a dočkáme sa tak jedného univerzálneho a praktického systému prepojeného „oblakom“.

Dnes nejčtenější

.