Zavřít reklamu

Pokud si vzpomínáte na naši recenzi disku Western Digital Duo Thunderbolt 2TB, jistě si vzpomínáte i na to, že se všeobecně nejen v recenzi ale i v diskusích řešila absence USB portu u tohoto disku. Stejně tak jsme si nad absencí USB povzdechli s klukama ze zive.cz a s Vláďou Janečkem při tiskové konferenci WD, která se uskutečnila minulý týden.

Bohužel chyba není na straně Western Digital, ale na straně Intelu. Ten totiž neumožňuje, aby řadič který je nutný pro správnou funkci Thunderbolt konektoru fungoval také jako řadič pro USB port. Bohužel není možné ani výrobce použil dva řadiče  a disk byl kompatibilní jak s USB tak i s Thunderbolt konektorem.

Jak plyne den za dnem, nové zařízení  kompatibilní s Thunderbolt portem nepřicházejí až tak rychle, jak si každý z nás představoval. Samotný port je na dnešní poměry skutečně velký a v době kdy se za standard považuje Micro USB nebo v případě Applu Lightning konektor, nemá port o velikosti USB ve smartphonech, multimediálních přehrávačích nebo tabletech co dělat. Jak jistě víte velikost koncovky se navíc nemůže měnit a koncovka kterou strkáte do Thunderbolt portu v MacBooku musí být stejná jako koncovka na druhé straně, minimalizace tedy není možná.

Další problém je s cenou samotného portu a zejména jeho kabelů. Pokud si totiž vezmete disk za 19 000Kč jako je již vzpomínaný WD Thunderbolt Duo, cena portu a kabelu není až tak zásadní položkou v celkové prodejní ceně produktu. Na druhou stranu však výrobce může jen z těží použít Thunderbolt port u disku, jehož prodejní cena bude 2500Kč, když pouze samotný Thunderbolt kabel stojí 1190Kč, nemluvě o licenčním poplatku pro Intel za použití samotného portu.

Thunderbolt konektor tak zkrátka nejen v současné době, ale ani v budoucnu nemá využití jinde, než v diskových polích nebo externích discích s velkou kapacitou, ale samozřejmě také cenou. Pro Apple samozřejmě vzhledem k objemu portů který od Intelu nakoupil a vzhledem k velmi úzké spolupráci obou společností nemá problém Thunderbolt dodávat tkaé do základního modelu počítače MacBook air, ale upřímně mě nenapadá moc lidí, kteří počítač za 20 000Kč budou připojovat ke stejně drahému externímu disku a využijí tak Thunderbolt port. Ostatním by bohatě stačil MiniDisplay Port, kterým by připojili Apple LED Cinema display.

Thunderbolt, jak se ukázalo postupem času, se stal technologií kterou sice dokáže skvěle využít úzce profilovaná skupina uživatelů která pracuje s velkými objemy dat, ale na druhou stranu se mu nepodařilo a již ani nepodaří, aby se rozšířil mezi běžné uživatele a díky své rychlosti tak urychlil například kopírování dat z digitálních fotoaparátů, mobilních telefonů, multimediálních přehrávačů nebo tabletů. Je to velká škoda, protože zaplnit 64GB iPad přes USB 2.0, opravdu chvilku času zabere.

Dnes nejčtenější

.