Zavřít reklamu

Osobně patřím mezi velké zastánce NFC a tato technologie si mě opravdu získala. Mám totiž takový pocit, že ten rok 2012 nemá být zrovna o tom, že čekáte půl minuty až se terminál s kreditní kartou někoho, kdo neměl v hotovosti 50 centů na to, aby zaplatil rohlíky, spojí s bankou jenž ověří zůstatek na účtu a autorizuje platbu. Na druhou stranu však chápu, že situace kdy nemáte hotovost, se může stát skutečně každému. Když mi náměstek Komerční Banky věnoval NFC rámeček iKarta pro iPhone 4/4s, s radostí jsem jej přijal a začal používat. Hned na úvod musím říct, že žiji v Bratislavě, kde je více než 3000 obchodníků s NFC terminálem, což je samozřejmě obrovská výhoda a jedná se o větší integraci NFC terminálů než v českých městech. Platit pomocí iPhone tedy v Bratislavě není problém a rámeček s radostí používám. Pojďme se podívat na recenzi rámečku iKarta, který vám umožní provádět bezkontaktní NFC platby pomocí iPhone 4 nebo iPhone 4s.

Na úvod se jistě hodí říct pár slov o NFC. Technologie NFC má samozřejmě větší množství využití, s iPhone však využijeme jen to základní, kterým jsou platby u obchodníků. Pomocí NFC máte možnost platit na terminálech označených symbolem NFC pomocí mobilního telefonu iPhone s rámečkem iKarta. Smysl této technologie je usnadnit provádění plateb u obchodníků a zároveň zjednodušit život uživatelům, kteří nemusí mít u sebe kreditní kartu, ale stačí jim mobilní telefon, jenž v dnešní době vlastní již velké množství lidí. Podle dostupných informací od vedení Komerční Banky byl o iKarta rámečky poměrně velký zájem, ovšem většinou ze strany uživatelů, kteří patří spíše do skupiny Geeků, tedy technologických nadšenců. Běžní uživatele si totiž jen těžko dovedou odůvodnit zaplatit za rámeček 1500Kč, ačkoli je to částka, ke které za samotný rámeček jenž vyrábí Australská a Kanadská společnost ještě banka doplácí. V současné době již banky vážně uvažují o NFC rámečku pro iPhone 5, který by měl být dostupný v příštím roce.

KB_ikarta

Instalace a design
Poté co požádáte svoji banku o iKartu, dojde k tomu, že bankéř váš rámeček spáruje s vašim běžným účtem. Následně máte možnost nastavit si týdenní limit, který je předem nastaven na celkem ideálních 20 000Kč. Vzhledem k tomu, že je technologie NFC určena především k placení malých položek jako je například káva v kavárně, zřejmě vám limit 80 000Kč měsíčně bude stačit. S kartou je možné denně zaplatit až platby až do výše týdenního limitu. Vše ostatní již nastaví sám uživatel. Je důležité uvést, že rámeček funguje i bez toho, aniž by byl iPhone připojený k internetu a dokonce i v momentě, kdy máte aktivní letový režim. Rámeček není vázán na váš telefon a pokud si například koupíte nový telefon nebo půjčíte rámeček manželce, bude vše fungovat bez problémů.

Poté co na iPhone nasadíte rámeček, je nutné stáhnout si v iTunes App Store zdarma aplikaci KB iKarta, která slouží k obsluze rámečku. Nyní stačí nastavit vlastní pin kód, který následně zadáváte při platbách u obchodníka nad 500Kč/20€. Limit 500Kč je navíc denní, takže i když povolíte platby bez zadání kódu do 500Kč a někdo vám telefon odcizí, přijdete maximálně o 500Kč. Samozřejmostí je však možnost nastavit pin kód i plateb pod 500Kč, díky čemuž je iKarta 100% chráněna. V podstatě se nemáte čeho obávat, protože je rámeček chráněn zcela stejným způsobem jako kreditní karta, tedy pin kódem. Samozřejmě jedinou výjimkou jsou platby do 500Kč denně, které však musíte bez pin kódu povolit. Při ztrátě mobilního telefonu v hodnotě 500€ vám však asi 20€ z kreditní karty v případě, že by zloděj NFC použil, bude připadat jako poměrně směšná částka. Bez pin kódu je navíc možné provádět skutečně jen samotnou platbu do 500Kč denně s tím, že jakékoli nastavení nebo změna pinu je podmíněna zadáním nastaveného kódu.

iKarta

Rámeček samozřejmě nepatří mezi nejhezčí obaly na trhu, na druhou stranu bych se o něm nebál mluvit jako o jednom z nejlépe zpracovaných obalů na trhu. Vše je skutečně velmi pevné a rámeček nejen že pevně drží na telefonu, ale také jej dokáže ochránit v případě pádu. Celý rámeček iKarta je vyroben z plastu, který je však velmi příjemný do ruky a neklouže. Ve spodní části rámečku je dvojice otvorů pro mikrofon a reproduktor iPhonu a také Micro USB konektor, díky kterému je možné telefon dobíjet i bez toho, aniž byste byli nuceni rámeček sundat. V rámečku je pak samozřejmě 30pin dock konektor s tím, že budoucí verze by měla obsahovat Lightning konektor pro iPhone 5. Zejména design samotného rámečku se setkává s odporem uživatelů, kteří nechtějí telefon zvětšovat pomocí něčeho, co například Samsung Galaxy S III má zabudováno přímo ve svém těle. Bohužel toto není problém banky ani výrobce, ale spíše samotného Applu, který se z pro mě poměrně nepochopitelného důvodu rozhodl NFC vynechat u všech svých mobilních zařízení, i když jej lze považovat za poměrně rozšířený standard. Slovenští čtenáři nyní jistě namítnou, že na Slovensku je běžné dostávat k běžným účtům kartu s NFC čipem, která umožní to stejné co rámeček k iPhone. To je sice pravda, na druhou stranu však není možné u této karty nastavit pin kód ani platit vyšší položky než 20€ za den. Navíc v ČR nejsou banky až tak progresivní a tak jsou NFC karty zatím spíše výjimkou k některým typům účtů. Rámeček má navíc řadu výhod oproti běžné kreditce.

KB

Samotná platba
Samotná platba je skutečně velmi jednoduchá, stačí když k terminálu do kterého přikládáte kreditní kartu, přiložíte iPhone se spuštěnou aplikací v které zadáte možnost platba. Pokud navíc platíte částku vyžadující zadání pinu, můžete si pin vyťukat již v době kdy stojíte v řadě a čekáte na zaplacení. Aplikace společně s NFC je pak aktivní po dobu 120 vteřin, která máte na to, abyste přiložili telefon k terminálu. Pokud tak neučiníte, musíte opět zadat pin kód. iPhone stačí přiloží k terminálu skutečně na pouhou jednu vteřinu, během které proběhne platba. Následně bez jakéhokoli čekání vyjede účet a můžete jít. Žádné vytáčení ze strany terminálu vás tedy nezdržuje a platba trvá pouhou vteřinu. Právě to je to co se mi na NFC skutečně líbí navíc s kombinací možnosti zadat pin kód předem, je to skutečně nejrychlejší způsob platby u obchodníka na světě, mnohem rychlejší než platba hotovostí a časově nesrovnatelný s platbou kreditní kartou.

Co bych si dovolil vytknout obchodníkům je fakt, že jsou místa s NFC platbou označena většinou opravdu pouze na terminálu a vy tak do poslední chvíle nevíte, jestli zaplatíte telefonem nebo vytáhnete kreditku. Samozřejmě u obchodníka kde platíte pravidelně to není problém, ale na novém místě se stane, že skutečně nevíte co použít. Označení by se určitě dalo vylepšit, stejně jako by bylo rozhodně zajímavé, kdyby sama aplikace nabízela seznam obchodníků, kteří NFC platby nabízejí. Stejně tak mi přijde docela škoda, že pokud vyrazíte do města bez kreditní karty pouze s iPhone, samozřejmě zaplatíte všude kde je NFC, ale pokud budete chtít zaplatit někde kde tuto možnost nenabízí, nemáte šanci si vybrat hotovost. Je škoda, že stejný systém jako obchodníci které do této možnosti tlačí samotné banky, nenabízí bankomaty. V tento moment by se technologie NFC stala skutečně plnohodnotnou náhradou za kreditní karty, nyní je pouze poloviční.

iKarta
IMG_4286

Aplikace iKarta
Samotná aplikace iKArta je skutečně velmi jednoduchá a nabízí pouze základní možnost nastavit pin, změnit jej, zjistit odpovědi na základní otázky ohledně karty a také evidovat veškeré platby. Obrovskou výhodou oproti kreditním kartám s NFC je u aplikace právě možnost každou platbu označit podle obchodníka, kde si vyberete konkrétní místo kde k platbě došlo, položku za co jste zaplatili tak jak vidíte na výše uvedeném obrázku a následně vybrat kategorii zboží ze stejných kategorií, ze kterých vám Komerční Banky na konci papírového výpisu kreslí graf toho, za co nejvíc utrácíte. Kdykoli si tak můžete ověřit to, že vás nejdráže vyjde manželka. Evidovaní plateb je rozhodně zajímavá věc, díky které můžete výrazně ušetřit a mít přehled nad každou platbou pomocí NFC.

Bohužel aplikace nabízí skutečně jen základní možnosti a chybí mi například seznam obchodníků nebo nějaké další vychytávky, které by se pro aplikaci určitě našli. Osobně si myslím že se z aplikací dá ještě pracovat a vylepšovat ji. Například jsem si všiml toho, že aplikace sice podporuje diakritiku a při psaní popisku platby můžete napsat například písmeno Č, ale pokud chcete napsat písmeno Ř, máte smůlu, bohužel z nepochopitelného důvodu i když na R podržíte prst skutečně dlouho, nabídka s Ř se zkrátka neobjeví.

IMG_4285
IMG_4287

Resumé
Osobně jsem skutečně velký fanoušek technologií, které umí lidem opravdu usnadnit život. Právě za takovou technologii NFC považuji a myslím si, že se jedná o budoucnost plateb. Podobný názor navíc mají také bankéři, kteří mi při neformálním rozhovoru sdělili, že se budou banky do deseti let snažit začít vytláčet klasické kreditní karty, které plnohodnotně nahradí právě mobilní telefony s NFC. Tomu však zatím brání zejména mezigenerační výměna, kdy starší lidé většinou smartphony nevlastní. K samotnému rámečku nemám co se zpracování týká co vytknout. Co se týká toho, že jej musíte mít, je potřeba se ptát Applu proč se rozhodl, že NFC nepodpoří, výrobci ani banky za to skutečně nemohou a rámeček díky 30pin dock konektoru nebylo možné konstrukčně ani lépe vyřešit.

Technologie NFC v současné podobě dokonale splňuje pouze jedinou možnost, tedy zaplatit u obchodníka bezkontaktně. Její potenciál však zatím není ani zdaleka využit a myslím si, že například možnost vybírat peníze z bankomatu pomocí NFC by měla být do budoucna naprostá samozřejmost. NFC je rozhodně budoucnost nejen pro platby, ale také pro další technologie a obávám se, že je to jedna z mála věcí, u kterých Apple nedokáže jen díky tomu, že se rozhodne tuto technologii vynechat ze svých produktů, zcela zabít danou technologii a naopak jej banky, obchodníci a zejména pak samotní uživatele donutí, aby NFC nasadil také do svých produktů.

  • Rámeček pro iPhone 4/4s KB iKarta můžete získat za 1500Kč přímo zde.

Dnes nejčtenější

.