Zavřít reklamu

Společnost Samsung je v současné době jediným výrobcem procesorů Apple A6 a Apple A6X, které společnost dodává do Foxconnu, kde se ukládají do šasi iPhone 5 a iPadu 4. generace. Podle nejnovějších informací se Samsung rozhodl již před časem zvýšit cenu, za kterou procesory pro Apple dodává a to rovnou o 20%. Apple se samozřejmě snažil zdražení klíčové součástky zabránit a se Samsungem vedl dlouhé jednání.

Výsledek je však takový, že Samsung samozřejmě moc dobře ví, že Applu není v současné době schopen nikdo jiný vyrobit dostatečný počet čipů, které jsou potřebné k výrobě klíčových iOS produktů a tak si zkrátka může s cenou dělat téměř co chce. Apple tak nakonec přistoupil na dohodu o zvýšení ceny čipů o 20% oproti současné ceně. Apple však zřejmě již začátkem příštího roku přesune část výroby procesorů také na ramena společnosti TSMC a je tak jasné, že Samsungu se sníží počet objednávek. Právě nižší procento objednávek se společnost zřejmě snaží řešit zvýšenou cenou čipů.

V současné době používá Apple nejnovější generaci procesorů Apple A6 v mobilním telefonu iPhone 5 a tabletu iPad 4. generace. Na rozdíl od iPhone však u iPadu najdeme pod označením čipu nikoli Apple A6, ale Apple A6X. Písmenko X na konci označuje, že se v iPadu 4. generace nachází procesor Apple A6 s quad-core grafickým čipem, zatím co iPhone s procesorem Apple A6 nabízí triple-core grafický čip. Čtyř-jádrový grafický čip u iPadu přitom nemá ani tak zvýšit výkon zařízení, ale zvládat rozlišení iPadu, který má oproti iPhone větší displej s větším rozlišením.

Apple nezvedne cenu iPadu 4. generace ani cenu iPhone 5, bylo by to poprvé co by společnost sáhla k tomuto kroku a je jasné, že se zvýšení ceny nedočkáme ani nyní. Je však pravděpodobné, že se u příští generace iOS zařízení, nedočkáme snížení cen a společnost bude muset nechat ceny na současné hodnotě nebo je mírně navýšit.

*Zdroj: marketwatch.com

Dnes nejčtenější

.