Zavřít reklamu

Svetoznáma fínska spoločnosť Nokia dnes v San Franciscu ohlásila svoju novú mapovaciu službu, oficiálne pomenovanú ako HERE. Za najväčšie prekvapenie však môžeme považovať oficiálnu podporu mobilného operačného systému iOS, pre ktorý by mala spoločnosť v priebehu budúcich týždňov vydať plnohodnotnú a najmä voľne dostupnú aplikáciu, ktorá tak tvorí veľmi silnú konkurenciu pre nie celkom podarené Apple Maps. Spoločnosť zároveň vydala obsiahlu tlačovú správu, ktorá nám bližšie popisuje novú službu, ktorá zrejme zabije predinštalované iOS mapy.

„Ľudia chcú skvelé mapy a vďaka HERE môžeme spolu priniesť lokalizačnú službu, ktorá ľuďom prinesie lepší spôsob skúmania, objavovania a zdieľania ich sveta,“ povedal prezident a CEO spoločnosti Stephen Elop. „S HERE navyše môžeme rozšíriť naše 20-ročné skúsenosti na nové zariadenia a operačné systémy, ktoré siahajú ďalej ako Nokia. V dôsledku toho veríme, že ľuďom prinesieme úžitok a že sa oni budú podieľať na ďalšom vývoji našej lokalizačnej služby.“

Nokia zároveň ohlásila oficiálnu aplikáciu pre iOS, ktorá bude využívať pre svoj beh možnosti HTML5, prinesie offline funkcie, hlasovú navigáciu a taktiež aj trasy hromadnej dopravy. Aplikácia bude dostupná na iTunes App Store zadarmo v priebehu budúcich týždňov. Popri ohlásení iOS verzie služby spoločnosť zároveň ohlásila partnerstvo s týmom Mozilla známym najmä vďaka prehliadaču Firefox, ako aj novým mobilným systémom Firefox OS, pre ktorý Nokia plánuje priniesť webovú aplikáciu HERE začiatkom roku 2013. Pre vývoj služby spoločnosť zároveň potvrdila akvizíciu kalifornskej spoločnosti Berkeley, vďaka ktorej by sme sa mali najskôr koncom roku dočkať podpory 3D zobrazenia mapy, teda pravdepodobne funkcie podobnej režimu FlyOver v iOS 6 mapách.

Prekvapením nakoniec je funkcia LiveSight, ktorú fínska Nokia predstavila už dávnejšie ako súčasť svojej vlajkovej lode – Lumie 920 – avšak pod názvom City Lens. Funkcia totiž využíva hľadáčik fotoaparátu pre lokalizovanie reštaurácii či iných obchodov, vďaka čomu je možné celkom ľahko vypátrať obchod, ktorý práve hľadáte napríklad v historickom centre Bratislavy. Zatiaľ však nie je známe, či táto funkcia bude obsiahnutá aj na ostatných platformách vrátane iOS, alebo si ju spoločnosť nechá exkluzívne pre svoje produkty – šanca však stále je. Ukážku City Lens môžeme vidieť v nasledujúcom videu:

Dnes nejčtenější

.