Zavřít reklamu

Když v roce 2005 Apple definitivně opustil platformu PowerPC procesorů a rozhodl se je nahradit procesory společnosti Intel, mnoho „vetéránů“ to považovalo za konec klasických počítačů Mac. Apple procesory PowerPC musel opustit kvůli jejich velmi vysoké spotřebě, která neumožnovala používat procesory v noteboocích současných generací. Problém byl také s výrobou procesorů a společnost nestíhala vyrábět dostatečné množství PowerPC čipů. Od roku 2005 tedy v počítačích Mac najdeme výhradně procesory Intel. Zatím co během minulých sedmi let Apple několikrát vyměnil grafické karty NVIDIA za ATI a naopak, procesory samozřejmě zůstaly zachovány.

Okamžitě poté, co Apple uvedl svůj nejnovější procesor Apple A6 a Apple A6X (oproti A6 nabízí čtyř jádrový grafický čip, který je dostatečně výkonný pro rozlišení Retina na 9,7″ displeji iPadu), zjistilo se, že společnost vytvořila tyto procesory pomocí vlastní architektury. Od té doby se všemožně skloňuje možnost, že by Apple začal vyrábět vlastní procesory pro počítače Mac. Poslední takovou informaci přinesla agentura jednoho z deseti nejbohatších lidí světa, agentura Bloomberg.

Inženýři společnosti Apple věří, že čipy použité v mobilních zařízeních s operačním systémem iOS budou jednoho dne dostatečně výkonné na to, aby je mohli použít u desktopů a notebooků. Uvedl pro agenturu Bloomberg informátor blízký společnosti Apple, který požádal o zachování anonymity. Zatím co je zřejmé, že Apple nenahradí procesory Intel v nejbližší době, do budoucna je posun k vlastním procesorům nevyhnutelný, stejně jako přibližování počítačových a mobilních operační systémů.

Je zřejmé, že se v podstatě všichni velcí hráči jako je Microsoft, Apple a Google rozhodli co nejvíce sjednotit mobilní operační systém s desktopovou verzí. Prvním opravdu velkým krokem alespoň co se uživatelského rozhraní týká je samozřejmě Windows 8, který vypadá na všech zařízeních stejně. Co je však zajímavější než sjednocení podoby oepračních systémů, se kterým velká řada uživatelů nesouhlasí a obává se jej, je fakt, že Apple se do několika let osamostatní od veškerých dodavatelů a bude schopen vyrábět počítače z vlastních komponentů. Budování vlastní dodavatelské sítě se věnujeme podrobně v článku Apple by převodem svých 64 miliard dolarů na zahraničních účtech do USA okamžitě přišel o 22,4 miliardy dolarů, pravděpodobně je tedy investuje do vlastní dodavatelské sítě!

Dnes nejčtenější

.