Zavřít reklamu

Amerika je svoji daňovou politikou a často můžeme v nadsázce slyšet, že je jedno v čem podnikáte, hlavně že zaplatíte strýčkovi Samovi daně. V USA platí skutečně i ty největší korporace daně ve velké výšce, což však vede k tomu, že si to na druhou stranu uvědomují také jednotlivé města a státy a jsou ochotny ustoupit korporacím při výstavbě nových center a budování dalších projektů. Nyní se však ukázalo, že to co Apple platí v USA, neplatí ani zdaleka v Evropě. Společnost zaplatila v letošním fiskálním roce, který skončil koncem září, v Evropě pouze 1,9% daň.

Pokud se vám to zdá poměrně zvláštní a již nyní přemýšlíte jak snížíte desítky nebo stovky tisíc, které po vás bude za pár měsíců chtít stát zaplatit, můžete se inspirovat právě u Applu. BBC zjistilo, že Apple veškeré prodeje provádí pomocí pobočky v Irsku. Není to tím, že by společnost milovala Irsko, ale tím, že v něm na rozdíl od jiných zemí Evropy platí daň pouze 12,5%. Pokud by se společnost přesunula například o pár kilometrů za hranice s Velkou Británií, daně by musela platit ve výši 24%. Pořád vám to zřejmě jako mě a reportérům BBC nesedí, viďte Přece jen 12,5% není 1,9%, které Apple skutečně zaplatil. Společnost však vsází na daňové ráje jako jsou například karibské ostrovy, do kterých odvádí své finance.

V loňském roce společnost zaplatila na Evropských daních pouze 2,5% ze svých příjmů. Placení daní v podobě, v jaké to předvádí Apple samozřejmě není nezákonné a stejné možnosti využívá také společnost Starbucks, Facebook, Google a další. I tak však Apple řeší problém, jak dostat své zisky z Evropy na účty do USA, i v tomto případě, by však společnost platila daně USA, nikoli Evropě. Podrobně se tomuto problému věnujeme v článku: Apple by převodem svých 64 miliard dolarů na zahraničních účtech do USA okamžitě přišel o 22,4 miliardy dolarů, pravděpodobně je tedy investuje do vlastní dodavatelské sítě!

Pokud si nyní připadáte trošku zvláštně a do dnešního dne jste pořád nedokázali pochopit, jak je možné, že zatím co v USA mají například v Kalifornii opravdu vše, včetně zdarma dostupného internetu a v ČR to pořád tak trošku vázne, možná je to tím, že i přesto, že společnost Apple vykazuje 56% svých příjmů z území mimo USA, zaplatí na něm pětkrát nižší daň než v USA. Na druhou stranu ještě jednou podotýkáme, že se tento problém netýká pouze Applu, ale i dalších desítek společností.

iMoney

*Zdroj: bbc.co.uk

Dnes nejčtenější

.