Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Včerejší vyučování bylo pro děti ze Základní a mateřské školy ANGEL v Praze 12, Modřanech jiné než obvykle, v halloweenských kostýmech oslavily otevření nové učebny, kdy k tradičním učebnicím a sešitům nově dostaly i iPady. Jde o stále populárnější kategorii lehkých mobilních zařízení – takzvané tablety – s velkým displejem, jež se ovládají dotykem.

Tablety se stanou užitečnou pomůckou, díky níž bude vyučování poutavější a zábavnější. Kromě iPadů čekala na školáky i zbrusu nová, specializovaná učebna, která je jako první v České republice realizována podle licencovaného designu projektu navrženého právě pro práci s tablety. Partnerem školy v projektu „Vzdělání na dotek“ je společnost SECTION Technologies s.r.o., která připravila koncept řešení přímo na míru potřebám a požadavkům pedagogů a zároveň se postarala o kompletní technické zázemí projektu.

K modernímu vyučování výpočetní technologie patří
Stále častěji se ve školní výuce setkáváme s počítači a moderními technologiemi. Nakladatelství vydávají učebnice v elektronické podobě, společnosti nabízejí multimediální dokumenty, interaktivní tabule, či vybavení učeben počítači, tablety či netbooky.

V modřanské základní škole ANGEL ale pochopili, že počítače a e-učebnice samy o sobě nestačí. Ředitelka ZŠ ANGEL PaedDr. Iva Cichoňová vysvětluje: „O zapojení tabletů do výuky na naší škole jsem uvažovala delší dobu, zaujalo mě uplatnění tabletů na základní škole v České Kamenici, kde jsem se byli podívat. Tablety obohacují výukové prostředí, přispívají k individualizaci. Žák pracuje vlastním tempem, programy lze připravit s ohledem na různé stupně poznání, nastavit obtížnost úkolů, vytvářet program „na míru“. Sebelépe vybavená multimediální učebna nestačí, když pedagog nemá k dispozici vhodný obsah, nebo neví, jak počítače při výuce správně uplatnit.“

vzdelani_na_dotek_foto

Rychlá fakta

  • První specializovaná učebna v ČR navržená přímo pro výuku pomocí tabletů
  • Komplexní řešení od konceptu po vybavení třídy a technickou podporu v dalším období
  • Implementace software pro testování žáků
  • K dispozici více než 20 tisíc aplikací pro iPady vhodných pro sektor vzdělání

Vzdělání na dotek
Proto se škola při zavádění multimediální výuky nakonec rozhodla pro projekt „Vzdělání na dotek“ od společnosti SECTION Technologies. Projekt nabízí kompletní služby od úvodní analýzy potřeb školy, spolupráci při získávání finančních prostředků na projekt, dodání veškerého hardware (iPady, promítací plátno, projektor, Apple TV…), použití vlastního testovacího software či technickou podporu během zavádění projektu a v následujícím období. Zkušení lektoři navíc pedagogům představí, jak s iPady nejlépe pracovat v hodinách.

Rychlá fakta
První specializovaná učebna v ČR navržená přímo pro výuku pomocí tabletů

  • Komplexní řešení od konceptu po vybavení třídy a technickou podporu v dalším období
  • Implementace software pro testování žáků
  • K dispozici více než 20 tisíc aplikací pro iPady vhodných pro sektor vzdělání

Iva Cichoňová k projektu říká: „Já na projektu asi nejvíc hodnotím propracovaná školení, která vyučujícím ukážou, jak nejlépe hodinu vést, ve které její části tablety uplatnit a kdy raději sáhnout po klasické učebnici či pracovním sešitu. Dalším benefitem řešení, které jsme zvolili, je software k efektivnímu testování žáků. Učitel si dopředu připraví test, který během hodiny dětem zadá. V jeho průběhu může sledovat, jak třída s úkoly pracuje,a posle toho buď přidat, nebo ubrat čas, který na splnění úkolů žáci mají. Po ukončení testu má vyučující okamžitě k dispozici výsledky – se studenty si test může promítnout na plátno v učebně a probrat nejčastější chyby.“

Tablety jsou správným krokem do budoucna
„Tablety jsou ve výuce opravdovým přínosem. Díky větší názornosti se žáci rychleji a snáze učí a vědomosti si vštěpují natrvalo. Použití tabletů navíc umožňuje individuální přístup k jednotlivým dětem podle jejich schopností či rychlosti vstřebávání nových informací,“ říká Martin Baroš, ředitel společnosti SECTION Technologies, která projekt realizovala.

„Když jsme řešili, které zařízení pro výuku použít, ukázaly se iPady od společnosti Apple jako jednoznačně nejlepší volba. Při výuce je důležité mít dostatečně kvalitní obsah a řadu nástrojů, které s tímto obsahem dokážou pracovat. Pro iPady – díky jejich oblibě – existuje více než 20 tisíc aplikací, které jsou svým zaměřením vhodné pro sektor vzdělání. Přibližně 30% těchto aplikací je k dispozici zdarma, ceny placených programů se často pohybují v desítkách korun za jednu licenci. S napětím očekáváme, jaké další novinky budou uvedeny na trh a jak je bude možné využít,“ doplňuje Martin Baroš.

vzdelani_na_dotek

Unikátní učebna pro výuku pomocí tabletů
Na základní škole ANGEL vznikla první specializovaná učebna, která svým vybavením odpovídá potřebám moderního vzdělávání a je uzpůsobena pro práci s tablety. Prostor třídy je rozdělen na menší část s pódiem a na větší část s promítacím plátnem, stolním počítačem učitele a designovými sedáky, které si mohou žáci po učebně volně přenášet, seskupovat, nebo oddělovat. Oproti „klasickým“ učebnám je zde navíc umístěný dokovací box, do nějž učitel po skončení hodiny tablety uzavře. V době mimo vyučování se tablety v boxu  dobijí, případně si instalují aktualizace, aby byly připraveny na další vyučovací den.

Státní Základní a mateřská škola ANGEL v Praze 12, se věnuje dětem od dvou do patnácti let s ohledem na jejich rozdílné individuální potřeby, je zařazena do sítě bilingvních škol se zaměřením na rozvoj anglického jazyka.

Společnost SECTION Technologies s.r.o. se zabývá návrhem a realizací projektu Vzdělání na dotek pro  školy a vývojem aplikací pro mobilní zařízení vyžadující maximální bezpečnost, špičkovou ergonomii a vysoký výkon.

Dnes nejčtenější

.