Zavřít reklamu

Vývojář aplikací pro operační systém OS X Patrick Stein vytvořil vlastní Fusion disk. K jeho vytvoření použil 120GB SSD disk OCZ Vertex 2, který připojil přímo na SATA sběrnici svého Macu, tedy jako běžný interní disk počítače. Do USB připojil 750GB pevný disk. Disk připojil k USB 2.0 záměrně, protože mu tento port umožnil sledovat rozdíl v rychlosti při čtení souborů z SSD a HDD na první pohled. Pomocí Logical Volume Manager vytvořil z dvojice disků jeden, který OS X 10.8.2 dokázal brát jako jediný disk připojený k počítači, samozřejmě jako primární disk. Jakmile se podařilo vytvořit kombinací SSD a HDD jeden jediný disk, který se v systému zobrazil jako disková jednotka, vytvořil HFS+ Partition uvnitř disku.

Přeloženo do lidské řeči to znamená, že se Patrickovi podařilo z SSD a HDD vytvořit jeden disk, který vidíte v Disk Utility jako nadřazený disk Partition a vidíte jeho jméno v Disk Utility. Do něho vytvořil Partition HFS+, který vidíte v Disk utility jako podřazený disk samotnému disku. Velmi jednoduše řečeno se v podstatě jedná o samotnou virtuální jednotku, kterou používáte v systému, jenž je vytvořena na samotném disku. Vše dokázal vytvořit pouze pomocí Disk Utility v příkazovém řádku, kde je možné zadávat i příkazy, jenž grafické rozhraní Disk Utility nenabízí.

Následně Patrick vytvořil 140GB speciálních fiktivních dat a sledoval, jak postupuje OS X při zápisu dat a jak je rozloží mezi HDD a SSD. OS X automaticky primárně zaplnil SSD disk a až následně využil místo na pevném disku. Zajímavé je, že sám OS X následně začal přesouvat data na základě jejich využití na SSD a HDD. To znamená, že OS X 10.8 již funkci Fusion Drive zahrnuje a vlastní jednotka Fusion Drive, kterou Apple prodává v konfiguraci 128GB SSD disk a 1TB HDD disk za 6500Kč není k využití Fusion Drive vůbec potřebná. Vše zvládá sám operační systém OS X 10.8.2 Mountain Lion! Vzhledem k tomu, že nemalé množství uživatelů již vyměnilo ve starších počítačích MacBook Pro mechaniku SuperDrive za HDD a samotný HDD nahradili za SSD, zdá se, že Patrickův blog s podrobným postupem bude technicky zdatnějšími uživateli hojně vyhledáván. Pokud vyzkoušíte vytvořit vlastní Fusion Drive, rozhodně nám dejte vědět jak to dopadlo.

Jasně, používat jako Fusion Drive disk připojený pomocí USB je něco jako řídit auto a motor si vozit na vozíku za autem, vše však znamená jednu důležitou věc. Apple nevytvořil nic, co by bylo o milionech dolarů v kapse ani nic, co by uměl naprogramovat jen někdo v Applu, ale o nápadu. Přesně pro nápady a detaily jsme Apple vždy miloval a Fusion je opět něco, co zkrátka jen nikdo nevyrobil a neprodával, tak se toho Apple ujal a vytvořil zajímavé řešení, na které může dát hrdě logo jablíčka. Navíc to samozřejmě znamená, že pro využití Fusion drive není nutné abyste měli speciálně upravenou sběrnici, ani není důležité, aby počítač s Fusion Drive obsahoval procesor Ivy Bridge. Originální Fusion Drive od společnosti Apple tak bude fungovat na každém Macu, na kterém je operační systém OS X 10.8.2. Veškeré informace o Apple Fusion Drive si můžete přečíst v článku Apple představil zcela nový disk Fusion Drive: za 6500Kč získáte to nejlepší z HDD a SSD.

Dnes nejčtenější

.