Zavřít reklamu

John Poole, zakladatel společnosti Primat Labs, která stojí za světoznámým měřícím nástrojem Geekbench, který využívá snad každý server píšící o Applu na světě, zveřejnil ve svém blogu jeden ze záznamů, který byl na Geekbench.com odeslán v neděli večer. Podle všeho se jedná o první test iPadu 4. generace, u kterého Apple slibuje dvojnásobné navýšení výpočetní rychlosti a dvakrát výkonnější grafické výpočty ve srovnání s iPad Retina, tedy s iPadem 3. generace, který iPad 4. generace nahradil.

Apple v nové generaci iPadu použil procesor Apple A6X, který byl poprvé použit v iPhone 5 a v současné době je pouze iPhone 5 a iPad 4. generace vybaven tímto procesorem. Na rozdíl od iPhone však u iPadu najdeme pod označením čipu nikoli Apple A6, ale Apple A6X. Písmenko X na konci označuje, že se v iPadu 4. generace nachází procesor Apple A6 s quad-core grafickým čipem, zatím co iPhone s procesorem Apple A6 nabízí triple-core grafický čip. Čtyř-jádrový grafický čip u iPadu přitom nemá ani tak zvýšit výkon zařízení, ale zvládat rozlišení iPadu, který má oproti iPhone větší displej s větším rozlišením.

Apple A6X z iPadu je oproti Apple A6 v iPhone taktován na frekvenci 1,4Ghz, zatím co iPhone 5 nabízí čip taktovaný na 1,3Ghz. iPad 4. generace nabízí stejně jako iPad 3. generace a iPhone 5 1GB operační paměti. Podle výsledků testů se zdá, že je iPad 4. generace nejrychlejším iOS zařízením, které v současné době Apple nabízí a jeho hodnota je již co se surového výkonu týká zhruba na poloviční hodnotě oproti dva roky starým modelům počítačů MacBook a Mac mini.

ipad4benches

Dnes nejčtenější

.