Zavřít reklamu

Včera jsme vás informovali o tom, že Šéf divize iOS Scott Forstall opouští Apple. Reakce přímo pod článkem i na našem profilu na sociální síti Facebook ukázaly, že Scott Forstall patřil mezi uživateli produktů společnosti Apple mezi oblíbené manažery společnosti a mnoho lidí se podivovalo nad tím, že právě Fosrtall opouští vedení společnosti. Dokonce se objevilo několik názorů, podle kterých je vyhazov Forstalla jednou z věcí, kterými se Apple vrací do období po vyhození Steva Jobse, které jak víme nepatřil mezi ty nejslavnější v historii společnosti. Pojďme se tedy podívat na to, co se myslí nejvýznamnější novináři pohybující se okolo Applu o tom, že se společnost zbavila šéfa iOS divize. Zřejmě budete překvapeni, co za vším podle New York Times stojí.

John Gruber (DaringFireball)
Forstall neodešel z Applu, byl vyhozen. Potenciální faktory které stály proti Scottovi jsou jeho chuť po designu, vedení inženýrů v práci a celá věc ohledně iOS 6 Map. John se taktéž domnívá, že byl Scott Forstall pod značnou ochranou Steva Jobse, který si jej oblíbil, což samozřejmě dnes již neplatí a tak se jej vedení společnosti rozhodlo zbavit.

Adam Lashinsky (Autor knihy Inside Apple)
Adam Lashinsky říká, že souhlasí se vším co uvedl John Gruber a myslí si, že problém s iOS Apple Maps byl poslední kapkou pro to, aby jej vedení mohlo vyhodit. Lashinsky také od svých zdrojů slyšel, že Forstall odmítl podepsat omluvu za Apple Maps, kterou následně musel podepsat sám Tim Cook. CEO společnosti Apple údajně chtěl, aby se k omluvě přidal také šéf divize iOS, což se zdá z našeho pohledu zcela logické a omluva od Scotta byla zřejmě na místě stejně tak, jako omluva za Tima Cooka. V konečném důsledku však o nasazení novinek rozhoduje Tim Cook a bez jeho svolení Apple nic nového nepředstaví. Právě Cook tak mohl vše zamítnout a ponechat ještě rok, jak dovoluje licence mapy od Google v iOS. Proč to však neudělal vysvětlujeme v našem článku: Jedno z posledních nařízení Steva Jobse bylo, aby Apple vyvinul vlastní Apple Maps.

Wall Street Journal
K včerejšímu odchodu Scotta Fortalla z Applu se vyjádřil také redaktor nejoblíbenějších novin Steva Jobse Wall Street Jurnal. Podle zdrojů WSJ za odchodem Scotta stojí taktéž mapy a to, že se odmítl veřejně omluvit za problémy, které s jejich uvedením souvisely. Bohužel šel Scott při rozhodování o omluvě proti většině manažerů Applu, kteří omluvu chtěli zveřejnit. Místo Scotta následně dopis podepsal Tim Cook. Jeden ze zdrojů WSJ navíc tvrdí, že Forstall se nikdy nezačlenil do týmu a týmové kultury společnosti Apple. Údajně bylo velmi složité se Scottem pracovat a vycházet.

New York Times
Jedny z nejznámějších novin na světě mají na věc na základě informací od svých zdrojů trochu jiný pohled. New York Times sice nevyvrací, že poslední kapkou byl problém s mapami a omluvným dopisem, ale dodávají také své vlastní informace, podle který byl největší problém to, že Scott Forstall překračoval své kompetence. Podle jednoho z Apple senior zaměstnanců Forstall často překračoval svoji roli ve společnosti a vměšoval se do věcí, které se ho netýkaly. To se samozřejmě nelíbilo ostatním manažerům zodpovědným za své divize ve společnosti a tak díky Forstallovi panovala v Applu zvláštní atmosféra. Zaměstnanec dokonce pro NY Times potvrdil, že na odchod Forstalla reagovala většina výše postavených zaměstnanců ve společnosti pozitivně.

Dnes nejčtenější

.