Zavřít reklamu

Zatím co pevné disky Serial ATA nabízejí velkou kapacitu pro ukládání aplikací, souborů a digitálních médií. Pokud vám jde o maximální výkon, zvolíte si disk solid state místo tradičního pevného disku. Disky solid state jsou až čtyřikrát výkonnější než tradiční disky. Jejich rychlost se projeví při spouštění Macu mini, otevírání aplikací i procházení knihovny fotek. Fusion Drive je kombinace 128GB superrychlého flashového úložiště a tradičního pevného disku. Automaticky a dynamicky přesouvá často používané soubory na flash pro rychlejší přístup. Mac mini s jednotkou Fusion Drive se spustí až dvakrát rychleji, aplikace otevírá až třikrát rychleji a také fotky importuje až třikrát rychleji. Systém se průběžně učí, jak pracujete, a Fusion Drive tak postupně zlepšuje váš komfort při používání Macu. Přitom vám umožňuje ukládat celý váš digitální život na tradičním, prostorném pevném disku.

Fusion Drive je tedy pevný disk s kapacitou 1TB, který v sobě zahrnuje 128GB SSD disk, na který je Mac schopný automaticky uložit nejpoužívanější aplikace a soubory, které tak počítač načítá přímo z SSD disku a nemusí hledat na HDD. To v reálném životě znamená, že se používané aplikace a soubory načítají stejně rychle, jako byste měli v počítači SSD disk. Na druhou stranu však máte k dispozici 1TB místa, za které byste pokud by bylo k dispozici na SSD disku zaplatili několik desítek tisíc korun. Fusion tedy kombinuje SSD disk a HDD s tím, že na rozdíl od běžných hybridních disků, dokáže automaticky přesouvat nejpoužívanější aplikace a soubory z části s pevným diskem na část s SSD pamětí a naopak u méně používaných souborů. Jak vypadá práce s SSD diskem si můžete prohlédnout na našich videích níže.

Bohužel se v současné době nejedná o příliš levné řešení, které Apple nabízí. Apple nabízí Fusion disky jako volitelné konfigurace pro iMac a Mac mini, kde vás 1TB disk vyjde na 6500Kč při objednání na oficiálním českém online Apple Store na apple.cz. I když to tak mohlo během eventu někomu připadat, nenechte se zmýlit, u žádného počítače Apple v základní nabídce ani u vyšších modelů nezískáte Fusion Drive. Ten je i u vyšších modelů za příplatek 6500Kč.

Dnes nejčtenější

.