Zavřít reklamu

Popri štvrtej generácii tabletu iPad Apple predstavil hádam najväčšie prekvapenie dnešného večera. Po úvodníku Tima Cooka a predstavení dôležitých informácii týkajúcich sa nového iBooks, 13″ Macbooku Pro s Retina displejom a Mac mini prichádza na stáž Phil Schiller a predstavuje novú generáciu počítačov iMac. Významný All-in-One počítač sa po troch rokoch čakania dočkal radikálnej aktualizácie z hľadiska dizajnu, ako aj použitých technológii. Poďme si predstaviť novú generáciu tohto počítaču.

Design
Obrovskou zmenou týkajúcou sa novej generácie počítačov iMac je dizajn. Apple poprvýkrát v histórii tohto počítaču použil ultra-tenký dizajn, ako tomu spravil aj v prípade notebookov Macbook Air a Macbook Pro s Retina displejom. Najvýraznejšiu zmenu môžeme vidieť práve na jeho dizajne. Hneď prvú vec, ktorú si všimneme, je absencia DVD mechaniky SuperDrive. Apple už dávnejšie totiž prestal brať v úvahu tento štandard, keďže spoločnosť preferuje digitálnu distribúciu, čo je vlastne primárnym dôvodom pre spustenie Mac App Store. Okrem toho spoločnosť zmenila typ použitého displeju, ktorý je teraz o 45%, teda o 5 milimetrov tenší, priamo pripevnený k prednému panelu bez akejkoľvek medzery medzi nimi a nakoniec sa v porovnaní s predchádzajúcou generáciou dočká až o 75% menšieho odlesku. Výsledkom je tak až o 80% tenší roh zariadenia, ktorý teraz meria len 5 milimetrov na hrúbku. Na zadnej strane nájdeme tentoraz jeden 3,5mm jack pre sluchátka, čítačku SD kariet, štvoricu USB 3.0 konektorov, dva Thunderbolt porty a jeden konektor Gigabit Ethernet. Rozlíšenie displeju ostáva nezmenené, 1920×1080 na menšej 21.5″ konfigurácii a 2560×1600 na 27-palcovej. Displeje sú tentokrát navyše podľa slov Phila Schillera kalibrované priamo počas výrobného procesu pokročilým spektrorádiometrom. Výraznou zmenu prebehli aj fyzické vlastnosti iMac. 21.5-palcová verzia je o 1,35 centimetra tenšia, ale až o 3,62 kilogramov ľahšia v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, prvýkrát predvedenou v roku 2009. V prípade 27-palcového modelu sa dočkáme zmeny hrúbky len o 4 milimere, schudol však až o 4,26 kilogramu!

gallery_1_2256

Hardvér
Užšie telo nijak neovplyvnilo priestor pre hardvér, vďaka čomu môžeme v novej generácii all-in-one desktopu kalifornskej spoločnosti nájsť ešte výkonnejší hardvér v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Najlacnejšia 21.5-palcová verzia je obsiahnutá novým, štvorjadrovým Intel Core i5 „Ivy Bridge“ procesorom s frekvenciou 2.7GHz, 8GB operačnou pamäťou DDR3 taktovanej na 1600MHz, 1TB pevným diskom a taktiež prináša nový grafický čip nVidia GeForce GT640M s vlastnou 512MB GDDR5 pamäťou. V prípade drahšej verzie sa dočkáme výkonnejšieho procesoru Intel Core i5 s frekvenciou 2.9GHz a grafického čipu GeForce GT650M. V dvoch verziách nájdeme aj väčší, 27-palcový model počítaču. Ten v základnej verzii prináša štvorjadrový procesor Intel Core i5 s frekvenciou 2.9GHz a o grafiku sa postará čip GeForce GTX660M s 512MB pamäťou. Výkonnejšia verzia pre zmenu prinesie GeForce GTX675MX s 1GB vlastnej GDDR5 pamäte, ako aj procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvencii 3.2GHz. V prípade týchto výkonnejších verzii je možné osadiť váš budúci iMac novým úložiskom spoločnosti Apple, nazvaným Fusion Drive.

gallery_5_2256

Fusion Drive
Čo vlastne je tá Fusion Drive? Jedná sa o inteligentnú a unikátnu kombináciu pevného disku HDD a pamäte Flash, inak známej ako SSD. Jednotka Fusion Drive je obsiahnutá 128GB Flash úložiskom a 1 alebo 3TB hard diskom. Na pamäti SSD nájdeme nainštalovaný systém OS X spolu s predinštalovanými programami, ako aj najpoužívanejšie aplikácie. Tieto aplikácie tretích strán sa bežne inštalujú na pevný disk, odkiaľ sa automaticky presúvajú na Flash úložisko, v prípade, že dané aplikácie používate najčastejšie zo všetkých nainštalovaných na vašom iMacu. Nanešťastie Fusion Drive nenájdeme vstavanú v žiadnej zo základných konfigurácii iMac, je tak potrebné priplatiť si za ňu, avšak len 6500 Kč v susedných Čechách.

Dostupnosť a cena
Poslednou dôležitou informáciou je cena a dostupnosť nového iMacu. Pokiaľ ste si plánovali kúpiť 21,5-palcový model tohto počítaču, dočkáte sa ho v priebehu budúceho mesiaca, novembra. Inovácia sa odrazila aj na výslednej cene produktu, ktorý je teraz výrazne drahší. Základná 21.5-palcová verzia nás vyjde o 6 500 Kč viac, teda 34 490 korún, pokročilejšia len o 5 500, teda 40 490 korún. Základný 27-palcový iMac môže byť váš už za 48 490 Kč a variant s 3.2GHz procesorom za 53 490 korún českých. Verzie s 27-palcovým displejom sa však do predaja dostanú až v priebehu decembra 2012. Sami sa môžete presvedčiť na obrázkoch nižšie.

imac-evolution

Cenník iMac (late 2012)

 

iMac_2012

 

Cenník iMac (mid 2011)

iMac_CZ_2011

Dnes nejčtenější

.