Zavřít reklamu

Poté co Apple ukázal světu 4. generaci iPadu nebo chceteli renovovanou třetí generaci iPadu, ukázalo se že render iPadu 4. generace za sebou ukrýval iPad mini. Nový tablet společnosti Apple, jehož oznámení se očekávalo vlastně od začátku letošního roku. Novinka bude dostupná stejně jako iPad 4. generace ve verzích Wi-Fi a Wi-Fi+LTE a to s kapacitou 16, 32 a 64GB. Mezi hlavní výhody které Phill Schiller během představení iPadu mini prezentoval patří zejména možnost, držet tento tablet pouze jednou rukou a zároveň jej používat nebo jednoduše přenášet.

I první reklama která byla během eventu představena ukázala lékaře, který v jedné ruce nosí iPad při práci v nemocnici. Phill Schiller řekl, že by mohl použít 275 000 argumentů, proč je iPad mini úžasný, právě takový je totiž počet aplikací v iTunes App Store, které jsou určeny pouze pro iPad, další desítky tisíc aplikací je pak možné používat jak na iPadu, tak i na iPhone a iPodu touch.

Display
Apple iPad mini nabídne 7,9″ display s rozlišením 1024×768 pixelů. Díky tomu, že se jedná o rozlišení, kterým disponoval také původní tablet iPad a iPad 2. generace, všechny aplikace pro iPad jsou automaticky kompatibilní také s iPadem mini. Velikost displeje společně s rozlišením samozřejmě přinesou jemnější zobrazení než první dvě generace iPadu, na druhou stranu však Apple nepoužil display s rozilišením Retina. Hustota pixelů na displeji je 163 pixelů na jednom palci. Podle Applu je právě 0,9″ navíc, které má iPad mini oproti sedmi palcovým tabletům s Androidem to něco málo navíc, co z něj dělá úžasný stroj. Právě 0,9″ mu totiž zaručí, že se většina webových stránek načte v plnohodnotném rozlišení, tak jak je znáte na počítači. Přece jen je totiž i dnes většina stránek designována právě na rozlišení 1024×768 pixelů. Android se sedmi palci podle Applu nedokáže zobrazit webové stránky a aplikace tak pěkně, jako iPad mini.

iPad_mini_7.9

Design
Apple si dal velmi záležet na designu nového přístroje a mám pocit, že tím chtěl říct, že iPad mini není jen zmenšenou a levnější verzí „skutečného“ iPadu, ale jedná se o plnohodnotný šperk, který je propracovaný do nejmenšího detailu a skvěle padne do každé dámské kabelky, stejně jako do vaší ruky. Design je skutečně propracovaný a iPad mini se bude nabízet ve dvou barevných verzích po vzoru iPhone. Díky tomu, že je tělo vyrobeno z z hliníku a Apple opět použil technologii Unibody bude sice konstrukce velmi pevná, ovšem zda ji nebude hrozit stejné poškrábaní jako u iPhone 5 ukáže až čas.

Co je opravdu neuvěřitelné je fakt, že Apple nahradil díky iPadu mini tužku a papír nejen softwarově, ale také hardwarově. Obyčejný zápisník totiž váží víc než iPad mini a zároveň běžná tužka je tlustší než iPad mini. To znamená, že iPad mini váží pouze 308gramů (312gramů u LTE verze) a je tenký 7,2mm. Na výšku má pak přístroj rovných dvacet centimetrů a na šířku 134,7mm. V ultratenkém a lehkém těle se nachází procesor Apple A5, který již velmi dobře známe ze starších zařízení s operačním systémem iOS. Vzhledem k velikosti displeje a jeho rozlišení nebude mít Apple A5 nejmenší problém zvládat ani nejnovější iOS hry a aplikace.

iPad_mini_vs_pencil

Kamera a fotoaparát
Přední kameru použil Apple z iPhone 5, díky čemuž nabídne Facetime kamera rozlišení 720p, tedy HD. Apple použil pro přední kameru 1.2Mpix čip, který dostačuje pro běžné FaceTime hovory, i použití iPadu mini jako kosmetického zrcátka. Samozřejmostí je pak funkce automatické detekce tváře. U zadní kamery pak můžete počítat s čipem 5Mpix s autofocusem, detkcí tváře, hybridním IR filtrem a ƒ/2.4. Zadní kamera dokáže natáčet video v rozlišení 1080p, tedy Full HD a nabízí také automatickou stabilizaci obrazu.

Baterie a výdrž
Apple iPad mini dostal baterii s kapacitou 16,3 Watt hodiň, díky které může být připojen až 10 hodin k Wi-Fi nebo můžete sledovat video, poslouchat hudbu a provádět další běžné úkoly. Samozřejmostí je nabíjení pomocí Lightning konektoru. Co se týká LTE verze, ta nabídne 10 hodin připojení pomocí Wi-Fi a o hodinu méně pak při použití mobilních dat.

lightning

Senzory
Jako u všech iOS zařízení (s výjimkou iPod touch poslední generace kterému chybí ambient light senzor) i u iPadu mini se setkáme s gyroskopem, akcelometrem a Ambient Light senzorem, tedy senzorem okolního světla. Zatím co Wi-Fi verze nabídne pouze digitální kompas a Wi-Fi, verze s LTE nabídne kromě mobilních dat navíc také asistovanou GPS a Glonass. Pokud tedy zamýšlíte používat iPad mini jako GPS navigaci, musíte si pořídit LTE verzi, i když si zakoupíte GPS turn-by-turn aplikaci a mapové podklady si stáhnete do iPadu, GPS vám u Wi-Fi verze nepoběží, protože ji tablet neobsahuje.

  • Oficiální cena na českém online Apple Store je 8490Kč za 16GB verzi s Wi-Fi modulem. Předobjednávat iPad mini je možné od 26. října 2012 na apple.cz. Kromě iPadu v balení najdeme také USB Lightning konektor a nabíječku.

Dnes nejčtenější

.