Zavřít reklamu

Popri ohlásení nového iPhonu došlo taktiež aj k ďalšiemu zlomovému bodu v histórii mobilných zariadení spoločnosti Apple. Procesor Apple A6, ktorý v tomto prístroji nájdeme, je totiž prvým mobilným procesorom jablčnej spoločnosti, ktorý navrhla spoločnosť Apple samotná. Fakt, že tieto procesory využívajú úplne novú technológiu, ktorá im navyše umožňuje podľa potreby meniť frekvenciu v rozmedzí 550 až 1300MHz, tomuto faktu taktiež nasvedčuje. Čo je však ešte zaujímavejšie, je fakt, že narozdiel od predchádzajúcich ARM procesorov Apple zmenil aj výrobcu týchto procesorov.

Každý zdravý rozum usúdi, že vojnový stav medzi Applom a Samsungom je tým najnevhodnejším obdobím pre akékoľvek nové žiadosti o výrobu či vývoj nových komponentov. Túto skutočnosť priznáva aj samotný Samsung magazínu KoreaTimes. Podľa hovorcu spoločnosti mala kórejská konkurencia minimálny podiel na vývoji procesoru, keďže kalifornský gigant už údajne nechce využívať technológie Samsungu. Samozrejme nejde o prvý krok, ktorý spoločnosť Apple v tomto období podnikla. Už dávnejšie totiž spoločnosť začala znižovať dopyt po displejoch, pamäťových čipoch ale aj batériách. Samsung tak pre Apple už len vyrába procesory Apple A6. Podľa tvrdenia nemenovaného hovorcu kórejský výrobca triedi svojich firemných klientov na tri kategórie. Klienti prvej kategórie prenechávajú Samsungu plnú zodpovednosť za tvorbu procesorov, druhá kategória zas spoločnosti prenechá iba navrhnutie a tvorbu čipu. Apple momentálne patrí do tretej skupiny klientov, ktorá žiada len samotnú výrobu čipov.

Celkom zaujímavý krok však predviedol Apple, keď do svojich okruhov prijal architekta ARM mikroprocesorov Jima Mergarda. Ten však pred nejakým časom pracoval práve pre konkurenčný Samsung. Cupertino tak len priložilo poleno do ohňa. Americký gigant by navyše v priebehu budúcich rokov mohol ukončiť akékoľvek výrobné vzťahy s kórejskou firmou, pokiaľ sa správy o dohodách medzi Applom a TSMC potvrdia. Podľa nepotvrdených informácii už obe spoločnosti plánujú výrobu nového štvorjadrového mobilného procesoru, ktorý by sme v priebehu dvoch rokov mohli nájsť v tablete iPad či dokonca v telefóne iPhone.

Firma TSMC údajne plánuje budúce procesory vyrobiť 20nm technológiou, teda niečím, čo sme tu vrámci smartfónov ešte nemali. Veď len teraz si prajeme, aby súčasné procesory využívali 28nm. Šanca, že sa TSMC stane novým dodávateľom procesorov sa navyše zväčšila hneď po tom, ako na svet vyplávala správa, že inšpektori spoločnosti Apple navštívili továreň tejto nie moc známej spoločnosti. A samozrejme po tom, ako Apple údajne podpísal kontrakt na jeden až dva roky.

TSMC-factory

Dnes nejčtenější

.