Zavřít reklamu

Po dlhšom čase tu máme opäť jednu logickú hru. Táto je priamo určená pre iPad, na iPhone či iPod Touch ju tak budete hľadať márne. Pri pojme „logická hra“ človeka napadne množstvo takýchto hier, určených práve na trénovanie mozgu. Niekoľko z nich slúži práve na cibrenie pozornosti a všímavosti a práve o tom je aj dnes recenzovaná hra. Jej meno je Planet Hidden a za jej vydaním stoja začínajúci vývojári z Chorvátska, známi ako Ocean Media LLC. Hra je navyše dostupná zadarmo, avšak nie úplne. Mám pocit, že nastal ten správny čas prehliadnuť, vyskúšať si túto hru a vyjadriť k nej názory a námietky.

Spustenie
Spusteniu hry predchádza trojica vývojárskych log, ktoré sa našťastie dajú preskočiť. Po načítaní samotnej hry vás privíta príjemná chillout hudba, logo samotnej hry a trojica ikon. Prvou sú skromné nastavenia, ktoré umožnia nastaviť iba úroveň zvukov a prehliadnuť si mená vývojárov. Napravo od najdôležitejšieho tlačítka je obchod, ktorý vám umožní zakúpiť si päť balíkov a dvojica tlačítiek, ktoré mi spočiatku robili problém. O tlačítku nákupného košíku s otáznikom som si spočiatku myslel, že pôjde o akési bližšie informácie k balíčkom, ako napríklad ceny a tak ďalej. Nakoniec sa však jedná o tlačítko umožňujúce obnoviť vaše predchádzajúce In-app nákupy v prípade, že ste váš iPad vystriedali či obnovili jeho systém. Každý z týchto balíkov stojí 79 centov a pridajú vám nový obsah, ktorý si o chvíľu bližšie predstavíme.

planet1
 
planet2

>Samotná hra ponúka 6 režimov, voľne dostupný je však len jeden. Normal Mode nie je ničím obmedzovaný a bez mikrotransakcii prináša 3 herné plochy. Ďalej tu máme režim Major Distraction, v ktorom sa celá scéna otáča a pohybuje, vďaka čomu ihneď potrápi vaše myslenie, i všímavosť. Ten je súčasťou Mars Pack, ktorý okrem tohto režimu prináša 6 nových scén a tým pádom aj objektov. V prípade, že máte radi voľnosť a chcete si vybrať sami jednu z máp, za režim Free Style si budete taktiež musieť priplatiť. Ten je súčasťou balíčku Jupiter, ktorý podobne ako všetky ostatné balíky, prináša 6 nových hracích plôch. Precision Mode nájdeme v balíčku Saturn a prináša režim neobmedzený časom, ale chybami. Na úvod vám hra odpustí 5 chybných pokusov, ich počet pribúda prechádzaním levelov. Spoplatnené režimy zakončuje Time Fight a Double Collecting. Time Fight funguje ako normálny režim, len s rozdielom za každý chybný hmat získa hráč 5 trestných sekúnd. Double Collecting považujem skôr za režim pre lenivších. V ňom vám totiž hra k vášmu úspešnému klepnutiu pripočíta ďalší náhodný objekt, vďaka čomu vy budete musieť nájsť len 10 objektov.

planet3
 
planet4

Gameplay
Poďme sa však pozrieť na hlavnú náplň celej hry. Po spustení základného Normal Mode sa objavíme na jednej z troch predinštalovaných plôch. Po prejdení prvého levelu vám hra ponúkne hneď pätoro ďalších režimov. Nebyť však toho, že túto možnosť hra používateľovi ukáže, ani by ste si ju nevšimli. Máme tu tak Speed Match, Silhouette, Missing Letter, Memory a Distraction. Speed Match je klasický súboj s časom, máte 3 minúty na nájdene všetkých požadovaných objektov. V prípade Silhouette, ako už názov napovedá, neuvidíte názvy objektov, ale ich siluety, čo hru celkom uľahčuje. Missing Letter pre vás bude o niečo ťažší v prípade, že neovládate anglickú gramatiku dostatočne dobre, Memory vám na 3 sekundy ukáže dvojicu objektov, ktoré máte vypátrať a Distraction otáča plochu v približne pol-minútových, postupne ale zrýchľujúcich sa intervalov. Samotný princíp hry je však o tom nájsť na hracej ploche dvadsať objektov, ktoré vám hra určí. Väčšina objektov je však kamuflovaná tak, aby dodávali pocit, že sa jedná o pozadie. Navyše pokiaľ nie ste 100-percentný Angličan, hra bude ťažšia a tým pádom bude potreba zapojiť aj fantáziu, najmä v prípade, keď máte prakticky neprehľadný level. Práve o tom ale Planet Hidden je. Pátranie po objektoch navyše obohacuje tichá a pokojná hudba, ktorá tomuto titulu pridáva na bodovaniu. Isté percentá však titulu strhávam za to, že niekedy hra nereaguje na dotyk, čo v prípade časovanej hry nepoteší. Tento problém sa jedná prevažne niekoľkých objektov s úzkym tvarom, no párkrát sa mi to stalo aj s objemnejšími vecami.

Celkový dojem
Každá hra má svoje plusy aj mínusy. V prípade logickej free-to-play hry Planet Hidden si moje oko všímalo okrem skrytých objektov aj tieto vlastnosti. Primárnym účelom appky je najmä trénovanie všímavosti, preto pokiaľ hrávate najmä akčné hry, tak vás tento titul moc neupúta. Základná hra vám prináša tri plochy a šesť režimov, no za ďalší obsah si treba priplatiť. Spracovanie titulu začínajúcich vývojárov z Chorvátska je na dobrej úrovni, no do budúcna by si hra určite zaslúžila patch opravujúci vyššie vymenované chyby. Niet sa však čomu čudovať, keďže hra je vo verzii 1.0.

Dnes nejčtenější

.