Zavřít reklamu

V minulém týdnu jsme mohli sledovat poměrně zajímavou věc, kdy byla drtivá většina médií v ČR ale i ve světě schopna v jeden den napsat dvě protichůdné zprávy. Ve většině médií, které se zaměřují na Apple nebo i v masmédiích se objevila informace o tom, že se ve Foxconnu stávkuje a zastavila se výroba iPhone 5. Nyní se pojďme podívat na to, jak Apple díky této spekulaci přišel během několika málo hodin o dvanáct miliard dolarů na hodnotě svých akcií, o jejichž hodnotu pak samozřejmě přišli také akcionáři.

V pátek 5. října napsal uživatel s přezdívkou Jie na sociální síť S‘-na Wej-po, která je obdobou známého Twitteru následující zprávu: „Kvůli designovým vadám iPhonu začali mít zákazníci i manažeři mnohem přísnější požadavky na kvalitu. Pokud je ale máme plnit, tak absolutně nestíháme vyrábět to, co se po nás chce.“ O tuto informaci se následně opřela agenturní divize organizace China Labour Watch a na základě těchto dvou vět vydala zprávu, ve které uvedla, že v továrně Foxconn došlo k zastavení výroby mobilního telefonu iPhone 5, jakož to důsledku stávky čtyř tisíc dělníků společnosti Foxconn, kteří kvůli přísným podmínkám při výrobě iPhone 5, nezvládají svoji práci a je na ně vyvíjen obrovský tlak.

Foxconn vydal o týden později oficiální zprávu, ve které uvádí, že nešlo o stávku, ale spíše protest nebo nepokoje čtyř set pracovníků, kteří nepřerušili výrobu, ale pouze upozornili na vysoké nároky zaměstnavatele. Dělník vystupující pod přezdívkou Jie se následně opět rozpovídal na sociální síti, tentokrát však již dle jeho vlastních slov naposledy. Sdělil, že chtěl popsat přibližnou situaci, která panuje v továrně a zejména to, že je výroba iPhone 5 technologicky složitější, než výroba předchozích modelů, na kterých taktéž pracoval. Média pak celou věc nafoukla a přidala na titulní stránky novin fotografie, které však nejsou autentické a ukazují dřívější nepokoje ve Foxconnu, o kterých jsme vás informovali například 24. 9. 2012, kdy skutečně došlo k pozastavení výroby iPhone 5, kvůli poškození výrobní linky.

Jelikož je iPhone 5 v současné době nejprodávanějším výrobkem společnosti Apple a po celém světě jeho prodej ruku v ruce doprovází masivní nedostatek tohoto přístroje, bylo jasné, že informace médií akciím společnosti zrovna nepřidají. Akcie začaly klesat a jen za toto pondělí si odepsaly 2,21%, což v konečném důsledku znamená, že se jejich celková hodnota snížila o 12 miliard dolarů.

*Zdroj: bloomberg.com, datarama.aktualne.centrum.cz

Dnes nejčtenější

.