Zavřít reklamu

Když Apple koupil za 356 milionů dolarů společnost AuthenTec, získal spolu s ní také více než 200 patentů, které se týkají biometrických procesů. Společnost AuthenTec se zabývá vývojem čidel, které slouží pro snímaní otisků prstů s čímž samozřejmě souvisí také její software, s jehož pomocí dokáže zařízení jako je například iPhone automaticky rozpoznat otisk a porovnat jej s předem definovaným otiskem prstů, na jehož základě je pak například možné během pár milisekund odemknout zařízení.

Právě pro tuto funkci využil Apple ve svém patentu senzor, který je barevně sladěn se zbytkem displeje a v podstatě je vidět stejně jako například senzor pro zjištění okolního světla, který najdete vedle reproduktoru vašeho iPhone. V patentu ukryl Apple senzor, který je schopný přečíst otisk prstů vedle tlačítka Home Button. V současné době již pro Apple nebude problém pomocí technologií a zejména algoritmů, které nákupem společnosti AuthenTec získal, aby iPhone detekoval otisk prstu mnohem rychleji, než zvládnete udělat pohyb Slide to unlock nebo vyťukat heslo, kterým iPhone zamykáte.

Telefon tak sice bude chráněn skutečně kvalitní technologií, díky které se běžný kapsář nedostane k vašim datům, ale na druhou stranu nebude uživatele nijak omezovat při používání samotného přístroje a naopak mu usnadní život. Apple samozřejmě musí ještě sladit všechny komponenty přístroje tak, aby čidlo nebylo zátěží pro baterii, ale na druhou stranu fungovalo například i v momentě, kdy telefon leží na stole a pouze k němu přiblížíte prst. Z technického pohledu však zřejmě nic nebrání tomu, aby Apple technologii použil již u příští generace iPhone, tedy u iPhone 5s.

Další stránky patentové přihlášky se pak věnují možnosti odemknutí telefonu pomocí detekce tváře, což však již ani v dnešní době není žádná novinka a například v naši recenzi Samsung Galaxy S III se dozvíte, že tato technologie dokáže spolehlivě a poměrně rychle odemknout telefon pouze tím, že se na něj podíváte.

apple-fingertips

Dnes nejčtenější

.