Zavřít reklamu

Koniec roku 2012 sa blíži a spolu s ním aj vydanie nových zariadení iPod Touch, iPod nano a iPad mini. Všetky tieto zariadenia by mali byť v našich končinách dostupné okolo 10. novembra. Jednou z noviniek, ktoré môžeme s istotou budúci rok čakať, je štvrtý iPad. Aj keď ešte nikde nie sú známe či uniknuté informácie o prístroji, bolo by vhodné zapojiť trocha rozumu a pouvažovať o tom, čo by tento prístroj mal priniesť. Poďme si ho teda zhrnúť!

Názov, vizuálna stránka
>Mali sme iPad, neskôr iPad 2 a najnovšie „The new iPad“, alebo taktiež iPad 3. generácie. Pokiaľ by sa Apple malo držať tohto postupu, ďalší iPad by zrejme niesol názov iPad 4. generácie, na oficiálnom webe napríklad 4th generation iPad. Vezmime však do úvahy, že ubehlo zopár mesiacov a tento prístroj sa zrejme na pár hodín objaví na pultoch v predajniach. A tak je vhodná chvíľa na to, rozobrať si dizajn prístroja. Podľa toho, ako vyzerá iPod Touch a iPad mini, usudzujem, že by nová generácia veľkého tabletu niesla rovnaké črty, čiže o niečo hranatejšie tvary, veľmi podobné prvej generácii dotykového iPodu. Na spodnej strane prístroja by sme mohli nájsť nový Lightning konektor, reproduktory a keďže sa aj nové iZariadenia prispôsobujú „iTouch“, na spodnej strane by sme našli aj 3.5mm audio jack. Tlačítka ako Home Button či iné by nechýbali, no Home by možno obsahoval guľatý znak, podobne ako najnovší model iPod Nano. Zadná strana by pre zmenu mohla ohúriť fotoaparátom s LED bleskom.

Foto, video
LED blesk by bol len obohatením k novej iSight kamere, ktorou by bolo možné zaznamenávať fotografie s rozlíšením 5 megapixelov, no nechýbal by ani panoramatický režim obsiahnutý v iOS 6 pre všetky nové prístroje využívajúce ho. Ak by sme chceli nahrávať video, zo zadnej strany by sme sa dočkali kvalitného 1080p Full-HD rozlíšenia, pričom by ho obohacovala aj automatická stabilizácia obrazu. Nechýbala by ani auto-detekcia tvárí a taktiež by bolo možné zachytávať fotografie behom natáčania. Predná kamera, FaceTime, by priniesla HD obraz, vďaka čomu by boli videohovory cez túto službu či Skype krajšie a kvalitnejšie. Fotoaparát by mohol, ale aj nemusel, ponúknuť 2 megapixely. Opäť by sme sa stretli s detekciou tvárí a zaostrovaním.

Výkon a pamäť
Netreba hľadieť len na dizajn a funkcie fotoaparátu či videa, ale aj na výsledný výkon zariadenia. Prvý iPad priniesol 1GHz Apple A4 procesor a 256MB RAM. iPad 2 tento výkon zdvojnásobil a tretia generácia tabletu pre zmenu tento výkon znásobila len dostatočne na to, aby uživila nový Retina displej. Je teda samozrejmosťou, že Apple nezrecykluje aktuálny hardvér a prinesie nový, zrejme dvojnásobný oproti terajšku. Dočkať by sme sa tak mohli dvojjadrového A6 procesoru, prípadne jeho derivátu s označením A6X, ktorý by zrejme obsahoval niekoľkonásobne výkonnejšiu grafiku, podobne ako v prípade čipu A5X. Frekvencia 1.3GHz či počet jadier, momentálne dvoch, by zrejme ostal rovnaký. Operačná pamäť by taktiež mohla byť navýšená z 1GB na 1.5 až 2GB DDR2 RAM. Výkon je pekný, no čo batéria? Hranatejšie tvary v prípade iPad mini a iPod Touch umožňujú prístroje osadiť objemnejšou batériou, ktorá by bola schopná udržať jej výdrž na rovnakých hodnotách ako doteraz. A podobne by tomu malo byť aj v prípade štvrtého iPadu. Hranatejší tvar, výkonnejšia batéria, rovnaká výdrž. Už nejaký čas tu máme úniky o iPade mini, najnovšie zobrazujúce 32GB kapacitu prístroja.

Poďme sa porozprávať o kapacite prístroja. Apple na septembrovom evente aktualizoval aj prehrávače iPod, za povšimnutie však nestojí iPod Nano, ale Touch. Prečo? Spoločnosť ohlásila predaj dvoch generácii zariadenia zároveň. Lacnejšia, štvrtá generácia z roku 2010 neprinesie takmer žiadne zmeny okrem ceny a kapacity – dostupná totiž bude 16 a 32GB verzia. Novšia piata generácia so 4-palcovým displejom prinesie 32GB a 64GB pamäte. Ak chce Apple týmto krokom naznačiť niečo do budúcna, vysvetlilo by to prítomnosť iPadu mini. Ten by bol, podobne ako 4. generácia, lacnejší a dostupný by bol v 16 a 32GB verzii. Štvrtý veľký iPad by tak mohol priniesť v základnej verzii 32GB pamäte a so zvyšujúcou sa cenou by taktiež pribudla 64 a možno aj 128GB verzia. Tento krok by dával zmysel v prípade, že by sa cena 32GB verzie znížila na cenu aktuálneho 16GB modelu tretej generácie tabletu, čiže 479€ v našich končinách. 64GB za 579€ a 128GB za 679€.

Netreba však zabudnúť ani na Cellular verzie. Tretí iPad priniesol podporu (u nás prakticky nedostupných) LTE sietí. iPhone 5 túto funkciu obohatil o niekoľko ďalších vlastností a nezabudol ani na Wi-Fi, ktorej maximálnu podporovanú rýchlosť navýšil na 150mbps. Obsiahnutejší čip určite nájdeme aj vnútri WiFi + Cellular verzie „4th generation iPad“.

ipad-4

Verdikt
Štvrtý iPad by si našiel iste kopu priaznivcov i odporcov. Pokiaľ ste vlastnili prvý iPad, či sa vám páčil dizajn tohto zariadenia, hravo by ste si zvykli na držanie takto vyzerajúceho nového iPadu. Ak ste majiteľom jedného z novších iPadov, najväčším lákadlom pre kúpu by bola zrejme kamera, ako aj výkon zariadenia či jednoducho potreba upgradovať na novšiu verziu.

Dnes nejčtenější

.