Zavřít reklamu

Od vydání iOS 6 se kterým je ruku v ruce spojeno také vydání Apple Maps jako součásti nového operačního systému, jsme bohužel příliš pozitivních zpráv týkajících se map neměli možnost přinést. Poté co se Tim Cook veřejně omluvil za problémy, které nové mapy způsobují zákazníkům společnosti Apple, se však přece jen jedno a je nutné dodat, že ne malé pozitivum na Apple Maps našlo. Společnost Onavo je jedna z nejlepších společností na světě, která analyzuje mobilní data a zkoumá datové přenosy mezi operátory a koncovými uživateli.

Právě Onavo se pustila do zkoumání Apple Maps, co se datových přenosů týká a zjistila obzvláště pro české uživatele závislé na FUP limitu operátorů, jednu velmi pozitivní vlastnost nových map. Apple mapy totiž v porovnání s Google Maps spotřebují až o 80% méně dat. Vše je způsobeno technicky velmi složitým algoritmem, který lze však jednoduše vysvětlit. Zatím co Google Maps při každém přiblížení načítají malé datové objemy, Apple načte data jen při prvním načtení dané oblasti a následně je možné mapu přiblížit bez toho, aniž by došlo k výrazným datovým přenosům. Za vším stojí algoritmus, který automaticky dopočítává podklady a mapy stahují při přiblížení jen minimální množství dat. To samozřejmě platí pouze při vektorové vrstvě, nikoli u satelitních snímků, které jsou přenášeny vždy a u každých map, které běží online.

Ve výsledku to znamená, že když zaměstnanci Onavo vyzkoušeli přiblížit stejnou oblast na Google Maps, došlo při každém přiblížení k stažení 1,3MB dat. Při zoomování stejné oblasti došlo u Appel Maps v iOS 6 vždy k přenosu pouze 271KB dat. Vybrána byla přitom oblast, ve které jsou mapy Google Maps a Apple Maps stejně podrobné. Osobně mám zkušenost, kdy jsme si jen tak pro zábavu projížděl zhruba před týdnem mapu ČR a když jsem následně o víkendu cestoval z Bratislavy do Brna, zkusil jsem zapnout GPS. Navigace fungovala a mapu bylo možné poměrně detailně přiblížit. Samozřejmě jsme měl po celou dobu vypnuté datové přenosy.

apple-maps

*Zdroj: onavo.com

Dnes nejčtenější

.