Zavřít reklamu

Pokud majitelé iPhone 5 fotografiují za běžného světla, využívají celý potenciál osmi megapixelového čipu, kterým novinka disponuje. V momentě kdy se však okolní světlo zhorší, fotografie se náhle promění ve čtyř megapixelové snímky. Pokud totiž fotografujete v horším světle, iPhone 5 se snaží vytvořit co nejkvalitnější snímek, to se mu také daří a fotografie jsou skutečně výrazně kvalitnější než noční fotografie z iPhone 4s. Apple výsledku ovšem nedosáhl díky výrazně lepší optice nebo díky kvalitnějšímu čipu, ale díky algoritmu, který převzorkovává snímky pořízené za nepříznivého světla. Nekvalitní noční fotografie vznikají zejména díky šumu, který se na fotografiích objevuje.

Apple kombinuje data ze čtyř sousedních pixelů na senzoru, aby získal jeden jediný pixel, který je výrazně kvalitnější než čtveřice pixelů, které často obsahují značné množství šumu. Takový způsob získání kvalitní fotografie v nepříznivých světelných podmínkách se nazývá Dynamic Low-Light Mode. Pokud tedy vyfotíte fotografii na iPhone 5 a ISP systém rozpozná, že je v okolí extrémně slabé světlo, iPhone automaticky spojí čtyři sousedící pixely do jednoho, díky čemuž získa kvalitní pixel, ze kterých následně složí výslednou fotografii. Fotografie tak má sice méně pixelů, ovšem vypadá lépe.

Mezitím také algoritmus automaticky porovnává sousedící pixely a hledá místa, která se rozchází. Díky tomu se nestane, že byste viděli ve výsledné fotografii ostré, nerealistické přechody. Pokud sousedící pixely na výsledné fotografii nekorespondují, iPhone 5 je dopočítá a použije další pixely, které vynechal. Velmi podobný systém převzorkování pixelů používá společnost Nokia u svého modelu Nokia 808 PureView, ten však dokáže kombinovat data až ze sedmi 7 pixelů do jediného pixelu.

iPhone-5

Dnes nejčtenější

.