Zavřít reklamu

iPhone 3GS, ohlásený a predávaný od roku 2009, po troch rokoch zrejme definitívne opustí výrobné linky Foxconnu a pridá sa tak k zariadeniam minulým. Dnes vydaná šiesta verzia mobilného systému iOS je tak zrejme finálnou verziou mobilného operačného systému, ktorá sa na tento prístroj dostane. Určite si všetci spomínate, aké problémy spôsobila iOS 4 na iPhone 3G, druhej generácii jablčného telefónu. Ako to dopadlo v prípade 3GS? Lepšie, ako si myslíte!

Výkon
Po úspešnom aktualizovaní môjho 16GB modelu iPhone 3GS ma môj verný prístroj privítal úplne inak, ako doteraz. S príchodom iOS 6.0 sa z neho stalo výrazne rýchlejšie zariadenie oproti tomu, ktorým bolo v priebehu posledného roku. Zatiaľ každá akcia, ktorú som vykonal, bola aspoň dva razy taká rýchla ako na verzii 5.1.1. Keďže som si myslel, že sa jedná iba o nejaký trik na myseľ, rozhodol som sa spustiť jednu z mojich obľúbených hier a zároveň jednu z tých, ktoré na 3GS šli pomaly. Snáď každému známa hra, Grand Theft Auto 3, doteraz na tomto zariadení šla s výrazným sekaním, ktorého sa dalo zbaviť jedine pohľadom z vtáčej perspektívy, ako tomu je napríklad u starších dielov a Chinatown Wars. Prakticky hneď po spustení som sa dočkal úvodných videí, ktoré som tentokrát preskočil len dvoma či troma kliknutiami. Nebolo treba klepať po obrazovke dlho a už som sa ocitol v hre. Presne ako zvyšok systému, aj plynulosť tejto hardvérovo náročnej hry sa zvýšila. Hra síce seká, no len v určitých oblastiach hernej mapy, najmä tých, kde je veľké množstvo objektov. Odosielanie správ, vypínanie aplikácii v multitaskingu či pohybovanie sa po App Store je na novom systéme omnoho lepšie a už vôbec nebudete mať chuť danú aplikáciu reštartovať. Výdrž batérie je na tom taktiež l

Funkcie nového systému
Nový systém nielen, že pridáva na výkone celého zariadenia, ale aj pridáva nové funkcie. Nie všetky sa síce dostali na túto mašinku, no tie najdôležitejšie tu nájdeme. Hneď po zapnutí sa totiž stretneme s novou domácou obrazovkou, na ktorej pribudla ikonka aplikácie Passbook. Tá však na Slovensku nemá zatiaľ žiadny význam, čomu nasvedčuje aj absencia akýchkoľvek lístkov na našom App Store. Fotoaparát, alebo po novom Kamera, neprináša okrem mierne upraveného prostredia žiadne zmeny, s panoramatickým režimom sa môžeme rozlúčiť. Na druhú stranu je možné zdieľať vybrané fotografie s vašimi priateľmi využívajúcimi zariadenia s iOS 6. Zdieľané fotostreamy pôvodne pre 3GS ani neboli myslené a mali ostať exkluzivitou pre iPhone 4 a novšie.

Photo 19.9.2012 23 46 22
 
Photo 19.9.2012 23 47 30

Photo 19.9.2012 23 48 10
 
Photo 19.9.2012 23 54 36

Mapy Apple, o ktoré sa postarala aj spoločnosť TomTom, prinášajú na 3GS len jednu funkciu a to navigáciu. Nejedná sa však o klasickú Turn-by-Turn odprezentovanú na WWDC, ale iba o vizuálnu pomôcku bez akejkoľvek hlasovej služby či možnosti sledovať mapu na zamknutej obrazovke. Napriek tejto absencii je aplikácia spracovaná pekne a je možné sledovať aj dopravu, no nie na Slovenských cestách. Akcie si budeme môcť prezrieť aj v ležatej polohe iPhonu a virtuálne obchody s úplne novým dizajnom. 

Photo 19.9.2012 23 49 17

Oba obchody prichádzajú s novým, čierno-bielym dizajnom a vizuálom podobným tomu v prichádzajúcom iTunes 11. Pribudla tu možnosť sledovať históriu zobrazenia, čo je rozhodne obrovským plus, najmä v prípade, že ste si  prezerali album a po chvíli si už ani len nespomeniete, ako sa volal. Ďalšou zaujímavou vlastnosťou je prepojenosť obchodov s obsahom vášho telefónu. V prípade, že nájdete v obchode pesničku, ktorú už máte na mobile, miesto cenovky nájdete tlačítko Play, ktoré vám zároveň spustí pesničku aj aplikáciu Hudba. Jedinou podmienkou je licencia na vlastnenie obsahu, inými slovami, pesničku či album si musíte na iTunes najprv zakúpiť. Takáto možnosť zatiaľ na App Store chýba a pri väčšom množstve nainštalovaných aplikácii by istotne potešila. Sociálna služba zameraná na hráčov, Game Center, sa dočkala len menšieho updatu. Pribudli tu výzvy či odporúčania vo vyhľadávaní priateľov.

Zmeny v telekomunikácii sa dotkli aj iPhone 3GS, funkciu Do Not Disturb si môžete aktivovať aj na tomto telefóne a jej prítomnosť považujem za jednu z najlepších vecí, ktorú Apple mohol do systému pridať. Viacerí z vás si zrejme ani nevedia predstaviť pocity či slovnú zásobu, akú budete používať, ak potrebujete vstávať skoro ráno a zrovna okolo druhej hodiny v noci vás zobudí omylný telefonát žiadajúci dovoz pizze na určitú adresu. Podobná vec sa mohla udiať aj niekomu z Cupertina, čo by vysvetľovalo aj hlavný účel tejto skvelej funkcie. Zároveň však je prítomná možnosť Remind me Later a Reply with Message, ktoré sme si popísali v minulom článku.

Photo 19.9.2012 23 53 41
 
Photo 19.9.2012 23 54 31

Medzi poslednými vzhľadovými zmenami nájdeme kompletne prerobenú aplikáciu Hudba, inšpirovanú unibody dizajnom iPhone 5, Full-Screen režim v Safari a informačný panel prispôsobujúci sa vzhľadu hlavičky aplikácie. Táto vlastnosť však platí aj pre aplikácie tretích strán, ako napríklad pre aplikáciu Rostou, recenzovanou pred niekoľkými dňami. Veľmi zaujímavo bol taktiež prepracovaný AssistiveTouch, ktorý odteraz ponúka na hlavnej obrazovke možnosť „Ovládanie hlasom“, ktoré do sekundy spustí službu VoiceOver. Problematické môže byť nové usporiadanie sekcie Zariadenie. To však prináša omnoho viac možností, vrátane otvorenia multitaskingu či zachytenia snímku obrazovky. Nakoniec ostáva aplikácia Mail, ktorá tentokrát prináša možnosť pridať si vybraných ľudí do VIP zoznamu a taktiež možnosť pridávať fotografie alebo videá do e-mailu.

Photo 19.9.2012 23 54 03
 
Photo 19.9.2012 23 47 30

Photo 19.9.2012 23 56 10

Photo 19.9.2012 23 47 56

Dnes nejčtenější

.