Zavřít reklamu

S příchodem iPhone 5 se doslova roztrhl pytel s inzeráty, které nabízejí starší verze iPhone. Mezi nejčastěji zastoupené telefony přitom patří iPhone 4, u kterého mnoho lidí nevidělo důvod k přechodu na iPhone 4s a čekalo právě na příchod iPhone 5. Před psaním tohoto článku jsem si přečetl několik desítek inzerátů na různých portálech, kde se nabízí použité zboží. Dovolím si ze zkušenosti napsat několik rad prodávajícím, díky kterým mohou telefon prodat co nejvýhodněji. Předem upozorňuji, že článek apeluje na prodávající, aby uváděli veškeré fakta o prodávaném přístroji tak, jak skutečně jsou! Pokud sháníte starší telefon nebo jiné produkty Apple, stejně jako prodávající se podívejte na náš Apple bazar, kde jistě narazíte na zajímavé nabídky.

Kompletní balení je vždy plus
Kupující samozřejmě zajímá kromě stavu samotného telefonu také příslušenství, které k němu dostanou. Většina uživatelů produktů Apple si vystavují krabičky od svých produktů, mají schované veškeré příslušenství i přes to, že jej aktivně nevyužívají. Pokud tedy máte ke svému telefonu veškeré příslušenství, tedy takzvané kompletní balení, je to pro prodej velké plus. V případě, že jste vše kromě telefonu a kabelu k balení vyhodili a nespěcháte s prodejem, vyplatí se sehnat si náhradní balení a příslušenství. To se možná zdá na první pohled jako nereálné, ovšem stačí se podívat například na dealextreme.com a zjistíte, že můžete koupit krabičku včetně veškerého příslušenství a dokumentů, pouze bez telefonu, za cenu od 100Kč včetně poštovného. Skutečně se vyplatí, když si krabičku a další příslušenství koupíte a prodáte telefon v kompletním balení, rozdíl v prodejní ceně vás zřejmě překvapí.

sell-iphone

 

Nechlubte se výměnou displeje
Pokud byl telefon z jakéhokoli důvodu servisován, není dobré se o tom zbytečně zmiňovat. Poté co byl telefon opraven v autorizovaném servisu, je jasné, že došlo k použití originálních dílů a telefon je tedy z tohoto pohledu ve stejném stavu jako při koupi. To znamená, že neobsahuje žádní neoriginální součástky. Drtivá většina kupců přitom raději zakoupí telefon, do kterého se nikdo nevrtal a nebyl nikdy otevřený. Rozhodně nechceme říct, že pokud se vás kupující na servisní zásah zeptá, máte mu jej zatajit. Samozřejmě během prodeje uvádějte všechny informace pravdivě a na dotazy kupujícího odpovídejte vždy pravdu! Je však hloupost uvádět přímo ve znění inzerátu, že telefonu byl již třikrát měněn displej. Jedinou výjimkou a to pouze v případě starších telefonů jako je iPhone 3G, iPhone 3Gs, případně první prodané kusy iPhone 4, je informace o výměně baterie. Pokud doložíte kupujícímu doklad o tom, že byla v autorizovaném servisu provedena výměna baterie, kupující má jistotu, že telefon obsahuje originální, ovšem méně opotřebovanou baterii. Pokud tedy prodáváte například iPhone 3G a nechali jste mu v posledním roce vyměnit baterii, určitě to v inzerátu uveďte.

iPhone-4

Jailbreak na hodnotě nepřidá
Pokud jste na telefonu prováděli Jailbreak, je potřeba si uvědomit, že Jailbreak vyvolal u řady uživatelů již od jeho začátku dojem, že se díky němu telefon poškozuje. Je jedno zda to tak je nebo není, ovšem psychicky kupujícímu tím, že se pochlubíte Jailbreakem nepomůžete. V roce 2012 již opravdu 99% kupujících buď umí udělat na telefonu Jailbreak samo nebo zná někoho kdo jej zdarma provede během pár minut. Pokud tedy Jailbreak někdo vyžaduje, zvládne si jej udělat sám. Naopak e pochlubte tím, že na telefonu běží nejnovější operační systém nebo že na něm běžní poslední verze operačního systému, která je pro daný typ telefonu dostupná.

apps-on-iphone-5

Vady dejte najevo
Pokud používáte telefon denně například dva roky, je velice pravděpodobné, že se ot na jeho vzhledu podepsalo. Pokud tedy telefon poznamenal nějaký ten pád, odření nebo cokoli jiného, rozhodně to uveďte v inzerátu. Vadu ovšem nejen popište, ale také detailně nafoťte. Detailní fotografie telefonu jsou v případě, kdy neprodáváte originálně zabalený přístroj více méně nutností. Těžko si kupující dokáže představit známky běžného používání u dva roky starého telefonu. Stav telefonu mojí maminky je totiž po dvou letech téměř nerozeznatelný od telefonu, který já používám dva měsíce. Popište tedy přístroj co nejlépe nejen slovně, ale doprovoďte vaše tvrzení také fotografiemi, která zachytí vše důležité, co by podle vás mohlo kupujícího zajímat.

  • Samozřejmě během prodeje uvádějte všechny informace pravdivě a na dotazy kupujícího odpovídejte vždy pravdu!

Dnes nejčtenější

.